Asgari ücrette tarafların talepleri farklı

Haber Giriş : 18 Kasım 2004 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2005'ten itibaren uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşen komisyon toplantısına Bakan Murat Başesgioğlu, işveren temsilcileri ile işçi temsilcileri katıldı.

Komisyon toplantısında işçi tarafı asgari ücretin çalışan işçi ile birlikte dört kişilik ailenin zorunlu gıda harcaması tutarını karşılayacak seviyede olmasını, ücret tespitinde Devlet İstatistik Enstitüsü rakamlarının esas alınmasını talep etti.

İşveren tarafı ise asgari ücretin belirlenmesinde sadece çalışan işçinin dikkate alınmasını, SSK primi ve vergilerin indirilmesini istedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, beşi işveren, beşi işçi ve beşi Hükümet'ten olmak üzere 15 üyeden oluşuyor. Komisyonda işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçileri ise Türk-İş temsil ediyor.

Asgari ücretin düşük olduğu biliniyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, belirlenen asgari ücretin çeşitli kriterlere başvurulduğu zaman, satın alma gücü itibariyle düşük olduğunun bilindiğini belirterek, ekonominin durumu ve işgücü piyasalarının dinamiklerinin önemli olduğunu söyledi.

Bakan Başesgioğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, çalışma hayatının temel unsurlarından biri olan asgari ücretin uygulanacak ücretin en düşük sınırını ifade ettiğini belirtti.

Başesgioğlu, şöyle devam etti: ''Asgari ücretin çeşitli kriterlere başvurulduğu zaman satın alma gücü itibariyle düşük olduğu bilinen bir gerçektir. Tabii burada ekonomimizin durumu önemlidir. İşgücü piyasalarının kendi dinamikleri önemlidir. Gönül arzu eder ki, işçinin bir günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabileceği, satın alma gücünün yüksek olduğu bir ücret tespit edilebilsin.''

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber