YÖK üniversiteleri denetleyemiyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Ekim 2008 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Denetleme Kurulu üniversite sayısı 132'ye çıkınca yetersiz kaldı. Yaklaşık 100 bin öğretim elemanının çalıştığı üniversitelerin denetiminden sadece 9 denetçi sorumlu.

YAKUP BULUT / ANKARA

19 üniversite için kurulan Yükseköğretim Denetleme Kurulu üniversite sayısı 132'ye çıkınca yetersiz kaldı. YDK üye sayısının azlığı nedeniyle, soruşturmaları zorlukla sürdürebiliyor. Çok yavaş sürdürülen soruşturmaları, bazı rektörler görev süresi sona ermesine rağmen halen tamamlanamadı.

2547 Sayılı Yükseköğretim Yasası'nın yürürlüğe girdiği 1981'de 20.917 olan toplam öğretim elemanı sayısı 2008-2009 eğitim döneminde 100 bine ulaştı. Ancak YÖK Denetleme Kurulu üye sayısı halen 1981'deki gibi sadece dokuz. Dokuz üye, "Yükseköğretim Kurulu adına yükseköğretim kurumlarının ve öğretim elemanları ile diğer görevlilerin her türlü faaliyet ve işlemlerinin gözetim ve denetim altında bulundurma" görevini yapıyor.

RAFLAR DOSYALARLA DOLU

1981'de yılında toplam 19 üniversiteyi denetlemesi için kurulan Denetleme Kurulu her ile üniversite açılmasıyla birlikte yetersiz kaldığı için yüzlerce dosya rafta kaldı. YÖK Denetleme Kurulu'nun hantal yapısından dolayı mahkemelere bile zamanında yanıt verilmiyor.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, halen 9 olan üye sayısının yeni kurulan üniversiteler de dikkate alınarak en az 50'ye yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Denetleme Kurulu'nun devlet üniversitelerini denetleyememesinden dolayı rektörlerin üniversitelerde çok şaibeli işlere imza attıklarını belirten Etyemez, "Türkiye'de rektörlük gibi üzerinde denetim olmayan bir başka makam yoktur. Ülke kaynaklarını heba eden icraatlarda, ihalelerde sıfır denetimle işler yürüyor" dedi.

Reform şart, YÖK kanunu yenilenmeli

1981'de kurulan YÖK, kuruluş yıldönümü yaklaşırken Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan siyasi çekişmelerin bir kenara bırakılmasını ve YÖK'te reform yapılmasını istedi. Yasanın yıllar önce 26 üniversite için hazırlandığını oysa bugün 132 üniversite olduğunu keydeden Rektör Ayhan "Türkiye'de toplam 148 yükseköğretim kuruluşu var. 1981'de öngörülen şema bu kuruluşların problemlerini ne kadarını çözeceği tartışma götürür. Yükseköğretim reformu yapmadığımız için az gelişmişlik sürecine kendimizi mahkum ettik? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber