Sigara içmenin 'ara sıra'sı da zararlı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2008 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan yeni bir araştırma ara sıra bile olsa sigara içmenin arterlere (atardamarlar) zarar verdiğini gösterdi.

US News & World Report dergisinin haberine göre, Georgia Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı ultrasonla yaptıkları inceleme sonucunda, haftada bir paketten az sigara içen sağlıklı genç ve yetişkinlerin kan akışındaki değişimlere, hiç sigara içmeyenlere oranla %36 daha az tepki gösterdiğini ortaya çıkardı. Bu kişilerin son sigara içişlerinden bu yana günler geçse de sonucun aynı kaldığı da belirtildi.

Kan dolaşımında meydana gelen tepkideki bu düşüklük, "bozuk kan akışına dayalı genişleme" olarak da biliniyor ve bu kalp damar rahatsızlıkların habercisi olan arterlerde oluşan zararın erken belirtilerinden birisi. Araştırmayı yürüten doktorlardan birisi olan Prof. Kevin Mccully insanların çoğunun hafta sonu içilen bir iki sigaranın bile damarlara zarar verdiğini biliyor dedi. "Ancak bilmedikleri şey, bir hafta öncesinde içilne sigaranın dahi etkisinin sonraki haftaya kadar sürdüğü ve kan akışındaki tepkinin düşük seviyede kalmaya devam ettiği," diye de ekledi.

Ancak arterlerde oluşan bozulmanın kısa süreli olup olmadığının anlaşılması için daha fazla araştırmaya gerek duyulduğu söylendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber