İnsan tacirlerine yönelik operasyonda 2 polis gözaltında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2008 11:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Jandarma ekiplerinin Ankara genelinde insan tacirlerine yönelik operasyonunda, aralarında 2 polisin de bulunduğu 16 zanlı gözaltına alındı, 26 yabancı uyruklu mağdur kurtarıldı.

Düğün ve parti organizasyonu adı altında kurulan bazı şirketlerin, yurt dışından getirdikleri kadın ve erkeklerin pasaportlarına el koymak suretiyle yasa dışı çalıştırdıklarını tespit eden Ankara İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, söz konusu şebekeye yönelik operasyon düzenledi.

Jandarma ekiplerinin 7 ay süren soruşturması sonunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda "Zümrüt" adı verilen operasyon gerçekleştirildi. Ekiplerin 18 Ekim Cumartesi günü önceden belirledikleri 24 ayrı adrese düzenledikleri baskınlarda, şebeke lideri oldukları tespit edilen Dina D. ve Zumrudhank O. ile birlikte 2 polisin de aralarında bulunduğu toplam 16 zanlı gözaltına alındı.

Operasyonda, örgüt liderleri ve üyelerince pasaportlarına el konularak ev ve iş yerlerinde tutulan 12 Türkmenistan, 10 Gürcistan, 2 Kırgızistan, 1 Kazakistan ve 1 Özbekistan uyruklu 15'i kadın toplam 26 insan ticareti mağduru kurtarıldı. Mağdurlardan vize sürelerinin dolduğu tespit edilen 15 kişi sınır dışı edildi.

Gözaltına alınan zanlıların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 2 kurusıkı tabanca, 5 gram esrar, 34 pasaport, 37 mağdur ve müşterinin isim ve adreslerinin yer aldığı ajanda, 16 cep telefonu, 26 SIM kart ile 14 adet banka dekontu ele geçirildi.

Jandarmanın yürüttüğü soruşturmada, şebeke lideri ve yöneticilerinin yurt dışından yüksek gelir vaadiyle getirdikleri kadın ve erkeklerin pasaportlarına el konularak kaçmalarına engel oldukları, bayanları temizlik, çocuk ve yaşlı bakımında, erkekleri ise inşaat ve fabrikalarda çalıştırdıkları, ülkesinde tıp eğitimi görmüş olanları ise hasta bakıcısı olarak ailelerin yanına yerleştirdikleri belirtildi.

Şebekenin aylık 500 dolara çalıştırdığı yabancı uyruklu mağdurların ilk maaşlarına el koyduğu, "sipariş üzerine" yurt dışından getirilen 15-16 yaşlarındaki bayanlara İstanbul'daki firmalardan da talep olduğu kaydedildi.

Jandarma ekiplerinin çalışmasında, yurt dışından getirilen kadınların geliri yüksek kişilerin evlerinde çalıştırıldıkları tespit edildi. Operasyonun bir sonraki hedefinde söz konusu gelir grubundaki kişilerin olduğu öğrenildi.

Ankara İl Jandarma Komutanlığındaki işlemlerinin ardından Adli Tıp Kurumunda sağlık kontrolünden geçirilen 16 zanlı, adliyeye sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber