Hükümetten krize karşı 2-B harekâtı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Ekim 2008 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomik krize çözüm amacıyla yeni kaynaklar yaratmayı hedefleyen hükümet, 2-B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını tekrar gündeme getirmeye hazırlanıyor. Bu yolla 25 milyar dolar gelir elde etmeyi planlayan hükümet, bu çerçevede iki şıklı bir çalışma yaptı. Buna göre, 1981-2008 arası orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışı için Anayasa değişikliği yapılacak ya da yasal düzenleme ile 1981 öncesindeki orman arazisi dışına çıkan alanlar belirlenerek, yasal düzenleme ile satışa sunulacak.

HUKUKİ DURUM MERCEK ALTINDA

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın çalışmasında hukuksal durum mercek altına alındı. Anayasa'nın 169. maddesinde hangi arazilerin satılabileceği açık bir dille belirtiliyor. Maddede, ?Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31.12.1981 öncesi orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz' hükmü yer alıyor.

Bu madde ile 1981 sonrasında 2-B niteliğine dönüşen arazilerin satışının engellendiğini belirten hükümet, Anayasa değişikliği yapılarak, 169. maddedeki ?31.12.1981? tarihini kaldırma seçeneği üzerinde duruyor. İkinci seçenekte ise sadece yasal düzenleme ile bu sorunun çözülebileceği belirtiliyor. Buna göre, en azından sadece 1981'den önce orman vasfını yitirmiş arazileri sadece yasal düzenleme ile satışa sunmak mümkün. Birçok hukukçu, bu durumda bile sorun çıkabileceğini savunuyor.

NE OLACAK?

İLK hesaplamalara göre, 484 bin hektar alana denk düşen 2-B orman arazileri, İstanbul, Antalya, Balıkesir, Mersin, Muğla, Bolu, İzmir, Bursa'da bulunuyor. Tamamı 2-B üzerinde inşa edilen Sultanbeyli ve Ümraniye ilçeleri, düzenleme gerçekleşirse, yasal imara da kavuşmuş olacak.

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber