Danıştay üyeleri köy okulunda Cumhuriyet kutlamalarına katıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2008 17:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Eski Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan ile bazı daire başkanlarının da aralarında bulunduğu yüksek yargı üyeleri, Van merkez Baklatepe Köyü İlköğretim Okulu'nda Cumhuriyet kutlamalarına katıldı.

Eski Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, Danıştay 1. Daire Başkanı Nevin Kuzum, Danıştay 4. Daire Başkanı Engin Kumrulu, Danıştay 11. Daire Başkanı Öznur Aliefendioğlu, Sayıştay 2. Daire Başkanı Tülay Demirkan, Yargıtay Üyesi Erol Özgenç, Danıştay Savcısı Eren Sonbay ve yargı üyeleri ile kadın sivil toplum örgütleri temsilcinin bulunduğu 25 kişi, eski meslektaşları anısına Van Merkeze bağlı Baklatepe Köyü İlköğretim Okulu'na ek bir derslik yaptırdı. Tamamlanan dersliğin açılışı sebebiyle dün Van'a gelen 25 kişilik ekip, bugün köy okulunda düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katıldı.

Jandarmanın okulun çevresinde ve köydeki yoğun güvenlik önlemi alması dikkat çekti. Polis eskortuyla köye gelen yüksek yargı üyeleri köylü kadınların bulunduğu alana giderek onlarla sohbet etti. Tansel Çölaşan, kadınlardan çok çocuk yapmamalarını, bakabildikleri kadar çocuk yapmalarını istedi.

Danıştay 4. Dairesi Başkanı Engin Kumru ise, köyde ilköğretimini tamamlayıp pansiyon sıkıntısı sebebiyle lise öğrenimlerine devam edemeyen Semra Olgun ile Leyla Erbecer ile sohbet ederek sıkıntılarını dinledi.

Köylü kızlar, köylerinde sadece 1 kızın lise öğrenimini devam ettiğini belirterek, okuma isteklerini dile getirdi. Kumru, kızlara yardımcı olacağı sözünü verdi.

Köyde ilköğretim birinci kademesinde devam eden 50 öğrencinin katıldığı törende, bazı öğrencilerin ayaklarında terlikler dikkat çekti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlamalarda Tansel Çölaşan, 85 yıl önce hep birlikte düşmanları kovarak Cumhuriyet'i elde ettiklerini belirterek, yıllarca bu toprak üzerinde birlikte, dostça ve kavga etmeden yaşadıklarını söyledi.

Yaşanan sıkıntıların hepsinin eğitimsizlikten kaynaklandığını dile getiren Çölaşan, bu köyde yaşayanların kendi ve çocuklarının gelecekleri için mutlaka çocuklarını okutmaları gerektiğini vurguladı.

Çölaşan, "Buraya zamanında yeterli okul yapılmadığı için devlet olarak kusurluyuz. Bu tür işleri devlet yapar. Ama eğer devlet yapmıyorsa bizim gibi şahıslar yapar. Buradaki çocukların ve halkın bütün sosyal ihtiyaçlarını en iyi şekilde devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Devlet size bunları yapmadığında bunları devletten istemek sizin hakkınızdır. Bu hakkın başında okuma hakkının geldiğini biliyorsunuz. Okumak isteyen çocuklarını okutmak için ellerinizi Türk bayrağı alarak okutmak istediğinizi belirtin. Bunun için okul ve gereç isteyin. Devletin imkânı yoksa buraya gelenler gibi başkaları yapsın." dedi.

Burada toplanan bayanların birçoğunun Türkçe bilmediğini hatırlatan Çölaşan, bu bayan ve beylerin suçunun olmadığını kaydetti.

İhtiyaçlar ve çocuklarını okutmak için yetkililerden istekte bulunmaları isteyen Çölaşan, şunları söyledi: "Ellerinizde bayraklarla her şey isteyin. Gerekiyorsa köyden şehre inin. Okul istiyoruz, çocuklarımızı yalın ayak gezdirmek istemiyoruz deyin. Başladığınız bu şeyin sonucu alacağınızı görürsünüz."

Çölaşan'ın konuşmasından sonra bazı Danıştay üyelerinin gözyaşı döktüğü görüldü. Törende hazırladıkları şiirlerini ezbere okuyan köylü öğrenciler bol bol alkış aldı. Fadile İçkol isimli 4. sınıf öğrencisi, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını ezbere hatasız olarak okudu.

Cumhuriyet Bayramı kutlamasından sonra dersliğin açılışı yapıldı.

Danıştay Savcısı Eren Sonbay, dersliği eğitim aşığı ölen bazı meslektaşları anısına yaptıklarını ifade ederek, arkadaşlarıyla birlikte hafta sonları bazı sivil toplum örgütleri ile bu tür etkinliklerin içerisinde olduklarını söyledi.

Sonbay, haftada bir gün İstanbul'dan Van'a kalp ameliyatı için gelen Prof. Dr. Cevat Yakut'un önerisiyle Van'ı tercih ettiklerini anlattı.

Dersliğin açılışını yapan Danıştay üyeleri öğrencilerle aynı masalarda oturarak hatıra fotoğraf çektirdi. Tansel Çölaşan, tüm çocukların çok güzel gözlere sahip olduğunu belirterek, bir kız çocuğunun yakasına Atatürk rozeti taktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber