Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı: Eline alet alan, 'Ben ustayım' diyemeyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2008 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖMER ORUÇ-Türkiye

İZMİR- Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, "Türkiye'de bundan sonra her eline alet alıp, 'Ben ustayım, bu işi yapıyorum.' diyerek ortalık yere çıkamayacaktır." şeklinde konuştu. Meslek dallarının standartlarının belirlendiğine, Bakanlık olarak da uluslararası geçerliliğe sahip belgeler verdiklerine dikkat çeken Tufan, meslek sahibi olacak kişilerin mutlaka belge almak zorunda kalacağını vurguladı.

Avrupa Birliği'nin (AB) "Hayat Boyu Öğrenim" projesi kapsamında İzmir Prences Otel'de, "Türkiye'de İnformal Öğrenme Üzerine Ortak Bir Anlayış Geliştirme ve Farkındalık Oluşturma" konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya İzmir Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, İl Milli Eğitim Müdürü Seyfeddin Yılmaz, İzmir Ticaret Odası (İZTO)Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Tufan, Milli Eğitim ilçe müdürleri ve diğer bazı bürokratlar katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada, Türkçe'ye "informal" kelimesinin sonradan girdiğini ancak yabancı olunmadığını belirten Tufan, "İnformal kelimesi, Türkçe'ye AB'nin Hayat Boyu Öğrenme projesiyle gelmiştir ama bu, doğduğumuz zamandan beri yaptığımız bir iştir. Şu anda bunun farkındalığını hissettirmeye çalışıyoruz." dedi. Bunu yaparken de dünya genelinde geçerli olması için çaba sarfettiklerinin altını çizen Merdan Tufan, "AB uyum çalışmaları içinde bu alanda başlatılan çalışmalar süratle devam ediyor. Türkiye'de meslek alanlarının standartları belirleniyor. Hangi işi, kim yapacaksa, hangi vasıf ve sıfatları bulundurması gerektiği tespit ediliyor." diye konuştu.

İZTO Başkanı Demirtaş ise Türkiye'de mesleki eğitimin yeterli olmadığını, kendisinin de okulda birçok şey öğrenmesine rağmen gerçek hayatta işe yaramadığını anlattı. Bunun için mesleki öğretimin sadece teorik değil, uygulama alanında da geliştirilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, bu sayede mesleki donanım kazanabileceğinin altını çizdi.

İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz da son yıllarda yapılan çalışmalarla mesleki eğitimin ivme kazandığını söyledi. Bunun en güzel örneğinin, 293 okul tarafından hazırlanan 267 projenin 5 milyon 748 bin 361 avro karşılığı desteklenmesi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, proje kültürünün de mesleki beceriden kaynaklandığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber