1145 belediyenin kapanması kesinleşti... 43 yeni ilçe geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2008 17:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin belediyeler yasası ile ilgili iptal başvurusunu reddetti. Kararda, 43 yeni ilçenin kurulmasına ilişkin iptal istemi reddilirken, 1145 belediyenin kapanması kesinleşti.

Anayasa Mahkemesi, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören 5747 sayılı Yasa'nın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP tarafından açılan davayı sonuçlandırdı.

Anayasa Mahkemesi'nden davanın sonucuyla ilgili yapılan açıklamada, "Türkiye İstatistik kurumu tarafından gerçekleştirilen adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına yasal süresi içinde iptal davası açanlar", "Yasanın yürürlüğe girdiği 22 Mart 2008 tarihinden önce 5393 sayılı yasanın 8. maddesi uyarınca yapılan katılma işlemi ile nüfusu 2 binin üzerine çıkanlar" ve "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın önerisi ve Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilmiş Turizm Bölge, Alan ve Merkezleri ve Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamında kalanlar ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca atanan 2008 yılı turizm öncelikli yöreler listesinde yer alanlar" yönünden iptal isteminin anayasaya aykırı olduğuna karar verildiği bildirildi. Böylece bu belediyelerin kapanması mahmeme tarafından reddedilmiş oldu.

Mahkeme, 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un Geçici 1. maddesinin iptal isteminin kabulüne, diğer hükümlerinin iptal isteminin reddine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin belediyeler yasası ile ilgili iptal başvurusunu reddetti. Kararla 1145 belediyenin kapanması kesinleşti.


Anayasa Mahkemesi, bazı belediyelerin kaldırılmasını öngören yasayı esastan görüşmeye başladı. Dün İçişleri Bakanı ve Büyükşehir Belediye Başkanları'nı dinleyen mahkemenin bugün karar verebileceği bildirildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber