İşveren, personelini gözünden tanıyacak

Haber Giriş : 04 Kasım 2008 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknoloji bu kadar hızlı gelişiyorsa bundan ilk nasibini alacak olanların personel takip sistemleri olmasından daha normal ne olabilir. Yeni sistemler ise "Teknoloji bu kadar gelişti mi ya!" dedirtecek türden.

Yüz, Damar, İris, Kornea, DNA Tanıma Sistemleri

Bunlar bir zamanlar bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmezleriydi. Sanırım onlar artık kendilerine yeni fantastik teknolojiler keşfetmeli. Çünkü bu teknolojiler artık devlet hastanelerinden, tekstil fabrikalarına kadar artık birçok şirkette personel takip ve devamlılık kontrolü için kullanılıyor.

Üstelik, biyometrik teknolojisi ve RFID teknolojileri çatısı altında toplanan bu sistemler, olağanüstü güvenlik önlemlerinin gerektirdiği özel üslerde değil, zaman ve para tasarrufu yapmak isteyen şirketlerin tercih edeceği yeni yöntemler olarak karşımıza çıkıyor. ABI araştırma, biyometrik sistemler adı verilen güvenlik ve takip sistemlerine yapılacak harcamanın 2013'te iki katına çıkarak 3,7 milyar avroya ulaşacağını tahmin ediyor. Parmak izi eşleştirme teknolojisinde dünya lideri şirketlerden biri olan DigitalPersona şirketinin başkan yardımcısı Jim Fulton beklentilerin normal olduğunu vurguluyor. Fulton, şifreli ya da kartlı sistemlerin unutma ya da kaybetme gibi nedenlerden dolayı aslında birçok zaman ve ciddi para kaybına neden olduğunu ve ekonominin kırılgan yapısına rağmen digital teknolojilerdeki büyümenin devam edeceğini söylüyor.

Türkiye'de hızla yayılıyor

Bütün bu veri ve tahminler Türkiye için de geçerli, çünkü bu sistemleri hem arz eden hem de talep eden şirketlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Türkiye'ye ilk bekçi ve iş kart basma saatlerini getiren Alman Meyer Şirketler Grubu'nun satış müdürü Orçun Bayındır, personel devam kontrol ve takip sistemlerinde halihazırda en çok kullanılan sistemin normal kartlar olmasına karşın, bu teknolojilere olan talebin son birkaç yılda gerilediğini belirtiyor. Bayındır "Şirketimizi on kişi arıyorsa bunlardan ancak bir ya da iki tanesi normal kartlı sistemleri soruyor. Biyometrik sistemler oldukça revaçta." diyor.

Biyometrik sistemler sadece özel kuruluşları değil, tahmin edileceği gibi kamu ise bu sistemleri özellikle cezaevleri ve devlet hastaneleri için tercih ediyor. İl özel daireleri ve hastanelerle özel projeleri olduğunu söyleyen Bayındır, güvenlik açısından bakıldığında en çok tercih edilen sistemlerin yüz tanıma ve iris tanıma sistemleri olduğunu kaydediyor. Hapishanelerin tercihi ise iris tanıma sistemlerinden yana. İris tanıma sistemleri alanında uzmanlaşmış Amerikalı firma Ergosis'in Türkiye satış bölümündeki yetkili isim Berk Delevi, şimdiden Türkiye'deki 20'yi aşkın hapishanenin iris tanıma sistemine geçiş yaptığını vurguluyor. Bunun dışında İstanbul'daki Sunplaza bütün giriş çıkışları, Hillside İstinye Park ve Acarkent Colliseum spor salonu müşteri giriş çıkışları bu sistemlerle yönetilen işletmelerin başında geliyor. Hatta Sunplaza'daki personeller için kullanılan iris tanıma sistemi o kadar gelişmiş durumda ki, asansörler iris cihazlarında kaydı bulunan kişilerin bilgisini kullanarak herhangi bir butona basmaya gerek kalmaksızın pemoseli çalıştıkları kata çıkarıyor. En modern personel takip sistemlerini kullanan özel kuruluşlar arasında Garanti Teknoloji, Türkiye Oteller Birliği, Medicana, Koç Sistem ile Tofaş, Mercedes, BMW fabrikaları ilk sıralarda yer alıyor.

Üç boyutlu yüz tanıma

Gelişen teknoloji ile personel takip sistemlerinde DNA tanımaya yöntemi bile kullanılabiliyor. Ancak henüz sınırlı yerlerde kullanılmakta olan DNA tanıma

sistemi dışında iris, el, damar, parmak izi ve yüz tanıma sistemleri yaygın olarak kullanıIıyor. Bu sistemlerin tercih edilme nedenlerinin en başında gelen unsur ise maliyet.

Güvenlik açısından en çok tercih edilen sistemler genellikle iris, yüz ve damar tanıma iken fiyat açısından en çok tercih yöntem ise parmak izi tanıma sistemi. İris tanıma sistemi genellikle temassız üst düzey güvenliğe ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılmakla birlikte en büyük dezavantajı tanıma işlemi süresince belirli bir pozisyonda kalmayı gerektirmesi. Damar tanıma sistemlerine gelince, bu cihazların da kullanımı daha kolay ve tanıma konusunda daha güvenilir. Ancak sistem cihazlarla teması gerektiriyor. Diğer yandan dış koşullardan etkilenme riski çok daha az. Sistemler içinde en pahalı olanları yüz tanıma sistemleri. Fiyatlar, yüz tanıma sisteminin iki boyutlu ya da üç boyutlu olmasına göre değişiyor, Üç boyutlu yüz tanıma sistemleri daha üst seviyede güvenlik sağlıyor ve dış koşulların değişmesinden çok daha az etkileniyor. Yüz tanıma sistemleri, iris tanıma sistemlerine göre kullanım açısından daha fazla rahatlık sağlaması söz konusu. Çin, Kore, Tayvan'dan gelen cihazlar ile çok daha ucuza kurulabilen sistemler güvenlik açısından daha az tercih ediliyor. Bu alanda köklü şirketlerden biri olan Özgür Zaman Kontrol Sistemleri'nin sahibi Ali Kuşçu, hiçbir tekstil firmasının personel takibi için yüz tanıma gibi pahalı bir sistemi tercih etmediğini, bu tarz şirketlerde personel devamlılık kontrolü amaçlı parmak izi sistemlerinin tercih edildiğini söylüyor.

Tuvalet giriş çıkış süresi bile kontrol edilebiliyor

Sadece personel giriş çıkışları değil aynı zamanda çalışların şirketteki çalışma durumları da bu sistemler ile kontrol edilebiliyor. Artık yemekhane, tuvalet gibi alanların kullanım süreleri de kaydedilip kontrol edilebilmekte. Delevi, sadece yemekhaneler için kullanılan yazılımlarının olduğunu söylüyor. Bunların dışında genelde barkot okuma sistemlerinde kullanılan RFID (radyo frekansı tanımlama) sistemleri ile araçlı personellerin araçlarından inmeden giriş çıkışlarının kontrolü sağlanabiliyor.

Çin ve Tayvan'dan gelen cihazlar daha yaygın

Sistemler için ihtiyaç duyulan yazılımlar genellikle Türkiye'de sunulurken, cihazlar Amerika, Avrupa ya da daha ucuz ürün tercih edenler için Uzak Doğu'dan geliyor. Fiyat aralığı ise genellikle cihazların nereden ithal edildiğine bağlı olarak değişiyor.

BİYOMETRİK SİSTEMDE FİATLAR(Euro)

Parmak izi: 850 - 1450

Damar: 2000-3500

İris: 1500-3500

Yüz tanıma: 600-1200

(Turkishtime dergisi)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber