İki yıl önce kuruldu, bilimde büyük üniversiteleri geride bıraktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Kasım 2008 07:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Son yıllarda siyasî ve ideolojik tartışmalarla gündeme gelen üniversiteler, nihayet eğitimle öne çıkmaya başladı. İki yıl önce kurulan Yozgat Bozok Üniversitesi, köklü kurumları geride bırakarak 'öğretim üyesi başına düşen bilimsel yayın sayısı'nda ikinci oldu.

Henüz kuruluş ve yapılanma çalışmalarını tamamlamayan Bozok, uluslararası atıf endekslerine giren 29 yayına imza attı. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Keşke büyük üniversitelerimizin öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı da Bozok gibi 1,32 ve üzerinde olsaydı." diyerek tebrik etti. Özcan, yeni kurulan üniversitelere yan gözle bakmamak gerektiğini, imkan verilirse önemli işler yapacaklarına Bozok'un bir delil olduğunu kaydetti. 2006'da kurulan üniversitede 22 öğretim üyesi ve 5 bin 400 öğrenci var.

Yükseköğretim Kurulu, dün üniversitelerin 2007 yılına ait bilimsel yayın sayıları ile öğretim üyesi başına düşen oranları açıkladı. Buna göre 2006'da 16 bin 807 yayın yapan Türk üniversiteleri, bu sene sayıyı 18 bin 331'e çıkardı. Bu durum üniversitelerin bilime dönmeye başladığını gösteriyor. Bir önceki YÖK Başkanı Erdoğan Teziç döneminde siyasî tartışmalar öne çıkmış, 2006'da bilimsel yayın sayısı bir önceki yıla göre 584 azalmıştı.

'Çalışılırsa bilim üretileceğini gösterdik'

Bozok Üniversitesi Rektörü İnci Varinli, bilimsel yayınlarla ilgili sonuçları Zaman'a değerlendirdi. Başarı beklediklerini; ama ikinciliğin sürpriz olduğunu belirten Varinli, hocalarıyla gurur duyduğunu söylerken gözyaşlarını tutamadı. Varinli, "Hocalarımızı teşvik ettik. Çalışılırsa her üniversitenin bilimsel yayın yapabileceğini gösterdik." dedi.

YÖK'ün açıkladığı ve tam makaleler dikkate alınarak yapılan sıralamaya 93 üniversite dahil edilirken, 2006'da kurulan 15 yeni devlet üniversitesi ilk kez istatistiklere girdi. Bilimsel yayın sıralamasında İstanbul Üniversitesi birinci olurken, öğretim üyesi başına düşen yayın oranında ilk sıraya TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yerleşti. Öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında bu yıl bir sürpriz yaşandı. İki yıl önce kurulan Yozgat Bozok Üniversitesi, geçen senenin de birincisi TOBB'un ardından ikinci oldu. TOBB'un öğretim üyesi başına yayın oranı 1,46, Bozok'un ise 1,32.

Bilimsel yayın sayılarında en fazla hocanın bulunduğu üniversiteler başı çekti. İstanbul Üniversitesi bin 254 bilimsel yayınla ilk sırada yer alırken, Hacettepe Üniversitesi bin 34, Ankara Üniversitesi 980 ve Gazi Üniversitesi 863 yayın gerçekleştirdi. Geçmiş yıllarda öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında ilk sıralarda gelen Bilkent, bu kez 8. basamakta yer aldı. 135 öğretim üyesi ile 103 bilimsel yayın yapan (0,76) Fatih Üniversitesi, 12. oldu. 2006'da bir bilimsel yayını olan Çağ Üniversitesi'nin bu yıl uluslararası atıf endekslerine giren hiç yayını çıkmazken, Mimar Sinan Üniversitesi 2, Amasya Üniversitesi 3, Hitit ve Okan üniversiteleri ise 4 yayın yapabildi.

Hükümetin 2006 yılında kurduğu Bozok Üniversitesi'nde sadece 22 öğretim üyesi var. Yarısı yüksekokul olmak üzere toplam 5 bin 400 öğrenciye sahip. Bozok Üniversitesi, 1 Mart 2006 tarihinde yayınlanan kanunla birlikte, daha önce Erciyes Üniversitesi'ne bağlı eğitim veren Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi, Yozgat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Yozgat Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Yozgat Sağlık Yüksekokulu, Yozgat Meslek Yüksekokulu ve Cumhuriyet Üniversitesi'ne bağlı Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu'nun bağlanması ile kurulmuştu. Şu anda 3 fakülte, 1 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu, 2 enstitüde eğitim veren Bozok Üniversitesi, yeni açılacak olan tıp ve ziraat fakülteleriyle eğitim-öğretim faaliyetlerine devam edecek. Zaman'ın sorularını cevaplayan Rektör İnci Varinli, yayın sayısı açısından bir başarı beklediklerini; ancak ikinciliğin sürpriz olduğunu söyledi. Hocalarıyla gurur duyduğunu belirtirken gözleri yaşaran Prof. Dr. İnci Varinli, "Çok genç, çalışkan ve dinamik bir ekibimiz var. Öğretim üyelerimiz çok gayretli. Kısıtlı imkânlarımızla canla başla çalışıyorlar. O kadar büyük üniversitelerin içinde ikinci sırada yer almak büyük başarı." dedi. Varinli, hocaları bilimsel yayın, araştırma ve proje üretme konusunda teşvik ettiklerini vurguladı. YÖK Başkanı: Yayın sayısında dünyada 15. olmak istiyoruz

İbrahim Asalıoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber