Perinçek hakkındaki iddialar bir saatte bitmedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Kasım 2008 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon terör örgütü davasının 9'uncu duruşmasına isim tartışması ve Doğu Perinçek'le ilgili iddialar damgasını vurdu. Silivri Cezaevi'ndeki davanın dünkü duruşmasında Veli Küçük ile Doğu Perinçek'in de aralarında yer aldığı tutuklu sanıklar ile tutuksuz sanık Kemal Alemdaroğlu hazır bulundu.

Mahkeme salonunun boş kalması sebebiyle duruşmayı dış salondan izleyen basın mensupları da içeriye alındı. Kimlik tespitinin ardından Savcı Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın, iddianameyi okumaya başladı. İddianamedeki telefon kayıtları okunurken Alemdaroğlu isminin ters okunduğunu söyleyerek savcıya müdahale etti. Savcı Pekgüzel, "Yazıldığı gibi okuyoruz" diye karşılık verirken Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, isimlerin tam okunmasını istedi. Pekgüzel, zamandan kazanmak amacıyla sanıkların sadece ön isimlerini okuyunca ayağa kalkan Perinçek, "Bize isimlerimizle hitap edemezsiniz." dedi. Mahkeme Başkanı ise, "Zaten soy isimleri ile okumasını istedik. Oturun yerinize." diyerek Perinçek'i susturdu. İşçi Partisi lideriyle ilgili iddiaların okunması bir saatten fazla sürdü.

Cumhuriyet savcısı davanın 45 numaralı sanığı Doğu Perinçek'in TSK'yı kullanmaya yönelik iddialarını okudu. Bu konuda iddianamede yer alan dokümanlardan olan Perinçek'in, Kuzey Irak'a giden silahlarla ilgili telefon konuşması aktarıldı. Perinçek'in örgütün amaçları doğrultusunda dezenformasyon yaptığı, kendilerini TSK'ya bağlıymış gibi gösterip yaptıkları eylemleri legalleştirmeye çalıştığını kaydetti. Ayrıca Perinçek'in Sabancı suikastıyla ilgili MİT raporu örneğinde olduğu gibi sahte MİT raporu tanzim ederek kamuoyuna açıkladığı ve bu şekilde dezenformasyon yaptığı dile getirdi. Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür'ün Perinçek ile ilgili tanık ifadesi de okundu. Eymür'ün ifadesinde, Perinçek'in önce Maocu olarak solu böldüğü, sonra Öcalan'ı ziyaret ettiği ve son zamanlarda da ulusalcı olarak ortaya çıktığı ve bu durumun hayatın olağan akışına uygun düşmediğini söylediği belirtildi. Perinçek ile ilgili değerlendirmenin sonunda hakkında talep edilen TCK maddeleri ile yönetici olması nedeniyle diğer sanıklar hakkında istenen 15 ayrı suçla ilgili cezanın da istendiğine dikkat çekildi.

Devlet büyükleri ile yaptıkları konuşmaları tek tek kaydetmişler

Duruşmada iddianamenin bin 794. sayfasına gelindiğinde okumaya ara verilerek sanık ve avukatların taleplerine geçildi. 58 No'lu sanık Hayrettin Ertekin, kendisine ait telefon tapelerinde bazı hatalar olduğunu savundu: "Kendime ait telefonumla bazen başkaları konuşmuştur. Bu konuşmalar bana aitmiş gibi anlaşılmıştır. Bu konuşmalardan biri bir jandarma alay komutanına (Albay Zafer Cengiz) aittir. Yine bir konuşmamda Veli Küçük'ü ikaz ettiğim söyleniyor. Bu konuşma da MHP Milletvekili Kürşat Atılgan'a aittir. Bir çok konuşmam bulunuyor. Başbakan, cumhurbaşkanı ile yaptığım konuşmalar var. Konuşmalarım dosyaya konulmamıştır. Bunların konulmasını istiyorum. Yoksa bütün televizyonlara vereceğim. Ya tamamen dinletilsin ya da kaldırılsın. 6 yıldır yaptığım konuşmaları yoksa anlatacağım."

Adnan Akfırat ise Ergenekon soruşturması kapsamında firari şüpheli olarak işlemleri devam eden Tuncay Güney'in 2001 yılında Emniyet'te verdiği ifadelerin iddianamede eksik olduğunu, bu kısımların da dosyaya konulmasını istedi. Kemal Kerinçsiz de önceki duruşmalarda dile getirdiği taleplerinin reddedilmesi kararına itirazda bulundu. Bu arada duruşmaya verilen arada davanın tutuklu sanıklarından Doç. Dr. Emin Gürses'in çevresindekilere, "Hurşit Tolon intiharlıktı, Veli Küçük kurtardı." şeklindeki sözler sarf ettiği ileri sürüldü.

'Darbe çağrısı' mitingi iddianamede

Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Yalçın Alemdaroğlu hakkındaki iddiaların okunması 2 saat 10 dakika sürdü. Alemdaroğlu'nun öğretim üyeleriyle katıldığı Tandoğan Mitingi ile ilgili bölüm okunurken, savcı 'ordu göreve' pankartının açıldığını anlattı. Alemdaroğlu ise sessizce dinledi. Sanıklardan Ümit Sayın ile Alemdaroğlu arasında geçen ve Sayın'ın, 'Hiçbir şey olmuyor. Asker satıyor ülkeyi. Siz de, biz de elimizden geleni yaptık', 'Bu demokrasi oyları ile bir yere varılamaz' şeklindeki darbe beklentisini iddia eden sözler de mahkemede okundu. İddianamede yer alan İlhan Selçuk ile ilgili bölüm ayrıntılı aktarılırken, Selçuk'un Abdi İpekçi davası sanığı Oral Çelik ile ilgili 'Oral Çelik'e 500 bin dolar verilecek' yazılı nottan bahsedildi. Selçuk'un kamuoyu oluşturmak için bazı televizyonların genel müdürleri ve medya patronlarıyla diyaloğa geçtiği ifade edildi. Selçuk'un İbrahim Yıldız ile arasında geçen askerî darbeyi teşvik içeren telefon görüşmeleri okundu. Selçuk bu bölümler okunduğu sırada duruşmaya katılmadı.

Büşra Erdal,Erkan Acar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber