TCDD, sinyalli hat oranını yüzde 33'e çıkaracak

Haber Giriş : 07 Kasım 2008 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boğazköprü-Yenice ve Mersin-Toprakkale Hattının Sinyalizasyonu Yapım Sözleşmesi imzalandı. Sinyalli hat oranını yüzde 28'den yüzde 33'e çıkaracak olan proje ile hat kapasitesi artacak, işletme giderleri azalacak. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, yaklaşık 130 milyon euroya mal olacak projenin yüzde 85'inin Dünya Bankası kaynaklarından, yüzde 15'inin ise öz kaynaklardan finanse edileceğini belirtti.

Boğazköprü-Yenice ve Mersin-Toprakkale Hattının Sinyalizasyonu Yapım Sözleşmesi imzalandı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, yaklaşık 130 milyon euroya mal olacak ve sinyalli hat oranını yüzde 28'den yüzde 33'e çıkaracak projenin bedelinin yüzde 85 oranında Dünya Bankası kaynaklarından, yüzde 15'lik kısmın ise öz kaynaklardan finanse edileceğini belirtti.

Finansmanı Dünya Bankası'ndan sağlanan kredi ile karşılanacak olan ?Boğazköprü-Yenice ve Mersin-Toprakkale Hat Kesimlerinde Trafik Yönetim Sistemi Kurulması ve İstasyon Yollarının Uzatılmasına? ilişkin yapım sözleşmesi, TCDD Genel Müdürlüğü'nde imzalandı. Yük taşımacılığı açısından ana arterlerden birisi olan, limanlara bağlantısı bulunan bu hattın sinyalizasyonu ile birlikte, ana hatlardaki sinyalli hat oranı yüzde 28'den yüzde 33'e çıkacak. Hat kapasitesi yüzde 30 artarak, yeni trenlerin sefere konma imkanı doğacak. Ayrıca, bu proje dahilinde söz konusu güzergah üzerindeki bazı istasyonların yol uzunlukları en az 750 metreye çıkarılacak, 124 adet hemzemin geçit kontrollü hale getirilecek.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman yaptığı konuşmada, tüm hatların bakım ve onarımlarının yanı sıra sinyalli hale getirilerek yenilenmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirtti. Karaman, ?Bu imza töreni önümüzdeki on yıl içinde yaklaşık 2 milyar dolar yatırım gerektiren öncelikli hedefimizin başlangıcını temsil etmektedir. Yaklaşık 130 milyon euroya mal olacak olan projenin yüzde 85'i Dünya Bankası kaynaklarından, yüzde 15'i ise özkaynaklardan finanse edilecek. Projenin bir bütün olarak 36 ayda tamamlanması planlanmıştır? dedi. Projeyle 78 km'si çift hat olmak üzere toplam 507 km'lik hattın sinyalizasyonlu hale getirileceğini dile getiren Karaman, bu projeyle birlikte ana hatlardaki sinyalizasyon oranının yüzde 28'den yüzde 33'e çıkacağını kaydetti.

-?BIR SEFERDE TAŞINAN YÜK MİKTARI ÜÇ KATINA ÇIKACAK?-

Karaman, açıklamasını şöyle sürdürdü:

?Proje ile Avrupa ülkeleri genelinde kullanılan ETCS (Avrupa Tren Kontrol Sistemi) /Level 1 sistemi ülkemizde ilk defa konvansiyonel hatlarda uygulanacak. Proje ile istasyonlar arasında trenler peş peşe işletilebilir hale gelecek, trenlerin istasyonlarda buluşma ve öne geçme işlemleri daha kısa sürede ve emniyetli bir şekilde sağlanarak hat kapasitesi yüzde 30 oranında artırılacak. Ayrıca bu proje dahilinde söz konusu güzergah üzerinde bulunan 14 istasyonun yol uzunlukları en az 750 metre olacak ve bu sayede halihazırda en fazla 900 tonluk trenlerin çalıştırabildiği hatlarda 3 bin tonluk trenler çalıştırılabilecek. Diğer bir deyişle bir seferde taşınan yük miktarı üç katına çıkacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber