Doğalgaz'da ankaralıya kim kazık attı?

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2008 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan açıklamada Karayalçın döneminde doğalgazın yüzde 117 karla satıldığı, şu anda ise kar oranının yüzde 8.06 olduğu belirtildi. Belediyenin açıklamasında, SHP Genel Merkezi'nin, Murat Karayalçın döneminde doğalgazın 13 sente satıldığı, bugün ise bu rakamın 61 sente çıktığını, dolayısıyla halkın kazıklandığını iddia eden bir açıklama yaptığına dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi:

"SHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklama, insanların gözünün içine baka baka halkı kandıran ve olayı çarpıtan türde bir açıklamadır. Şöyle ki; Rusya'dan doğalgazın alınışındaki fiyat, belediyenin inisiyatifi altında değildir. Gazı alan Karayalçın da olsa, Melih Gökçek de olsa BOTAŞ'ın verdiği fiyattan almak zorundadır. BOTAŞ'ın fiyatından dolayı hiçbir zaman hiçbir belediye yönetimi sorumlu tutulamaz. Ancak Doğalgazın BOTAŞ'tan alış fiyatı ile EGO'nun satış fiyatı arasındaki fark belediye başkanlarına yüklenebilir. Ankara halkının belediye başkanlarını doğalgazda sorumlu tutacağı tek husus ise BOTAŞ'tan alınan fiyatın üzerine eklenen kardır (işletme gideridir). SHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamadaki "Kazıklanma" ifadesi ancak bu karın yüksek olması ile eşdeğerdedir.

Geçmişe bir baktığımız zaman, 1992 yılı Ocak ayında sayın Karayalçın doğalgazı BOTAŞ'tan 735 liradan alıp 1.600 liraya satarak yüzde 117 kar etmiştir. Eğer halka bir 'Kazık' ifadesi kullanılacaksa İşte bu yüzde 117 karla satmak halka kazıktır. Bugün ise Melih Gökçek döneminde BOTAŞ'tan alınan gaz fiyatı ile vatandaşa satılan gaz fiyatı arasındaki kar oranı (işletme gideri) sadece yüzde 8.06'dır. Şimdi sormak gerekir. Yüzde 8.06 kar ile doğalgazı satan Melih Gökçek mi halkı kazıklıyor, yoksa bunun tam 15 katı, yüzde 117 karla halka satış yapan Karayalçın mı halkı kazıklamış? Hesap ortada."

Açıklamada, Karayalçın döneminde alınan 2 milyar dolar (faiziyle yaklaşık 4 milyar dolar) kredi ve satılan tahville Ankara'nın 40 yıllık istikbalinin ipotek altına alındığı belirtilerek, "Karayalçın'ın 1 yılda yaptığı borçlanmayı (400 milyon dolar), Melih Gökçek tam 15 yılda yaparken hangi mantıkla, dönüp Melih Gökçek borçlanmadan dolayı suçlamak utanma duygusundan uzak olduğunun göstergesi değil mi? Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber