Öğrenciye 'gelecek, işsize 'umut'!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2008 18:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tekstil Vakfı'nın projesi kapsamında Tekirdağ'dan sonra Adana'da yaptırılarak eğitime başlanan okulların, sektöre kalifiye eleman yetiştirmekle kalmayıp sektör çalışanının gelişimini sağlayacağı, işsizleri tekstil fabrikalarına kazandıracağı bildirildi.

Türk Tekstil Vakfı Genel Sekreteri Oğuzhan Oğuz, yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin uzun yıllar lokomotifi olan tekstil sektörünün en önemli sorunlarından birisinin kalifiye eleman açığı olduğunu söyledi.

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikasınca tekstil sektörünün yurt içi ve yurt dışında söz sahibi olmasının sağlanması amacıyla kurulan Türk Tekstil Vakfı'nın sektörün bu önemli sorununa çözüm üretmek amacıyla harekete geçtiğini belirten Oğuz, bu kapsamda Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde yaptırdıkları okulun geçen yıl hizmete girdiğini kaydetti.

Tekstil sektörünün yoğun faaliyet gösterdiği Adana'nın merkez Sarıçam ilçesine bağlı Suluca beldesinde bir süre önce inşaatı tamamlanan okulun da eğitime başlamasının gururunu yaşadıklarını belirten Oğuz, inşaatı sürdürülen Kayseri'deki okulun da yakın zamanda açılmasının hedeflendiğini söyledi.

Oğuz, Milli Eğitim Bakanlığı destekli Anadolu liselerine eş değer okulların son teknolojiyle donatılmış laboratuvar, AB standartlarına uygun eğitim sistemi ve kız-erkek öğrenci yurtlarından oluştuğunu belirterek, "Kız ve erkek öğrenci yurtlarının da bulunduğu kampüs niteliğindeki mesleki ve teknik eğitim merkezleri, eğitimde kalite, meslekte gelecek ve istihdamda garanti sağlayacak" dedi.

İplik, dokuma, örgü, boya, baskı, terbiye, laborant, mekatronik dallarında uygulamalı eğitimlerin de verildiği okullarda programın "örgün ve yaygın eğitim" olmak üzere ikiye ayrıldığını ifade eden Oğuz, şöyle konuştu: "Faaliyete geçen okullar, sektöre kalifiye eleman yetiştirmekle kalmayıp sektörde faaliyet gösteren firmaların çalışanının gelişimini sağlayıp diğer başka meslek liseleri, üniversite ve meslek yüksekokulları öğrencilerine staj imkanı sağlayacak.

İleri yaşlardaki meslek sahibi olmayan vasıfsız kişilerin de eğitilerek tekstil sektöründe iş bulmalarının sağlanacağı okullarda Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda görevli öğretmenlere yönelik meslek içi eğitim programları gerçekleştirilecek. Bu faaliyetlerin tamamının ücretsiz yapılacağı okullarımız, öğrencilere gelecek, işsize umut sağlayacak."

Oğuz, tekstil sektöründe yoğunlaşan rekabet şartlarının, kullanılması zorunlu hale gelen yeni ve ileri teknoloji ile vasıflı insan gücüne ihtiyacı giderek artırdığını belirtti.

Bu alanda çalışacak insan gücünü yetiştiren örgün ve yaygın eğitim kurumlarının bir yandan öğretmen, müfredat, teknik donanım ve ders malzemeleri açısından yetersiz kalırken diğer yandan teorik öğretime bağlı işletme uygulamasında deneyim kazanma bakımından yeterli fırsat bulamadığını ifade eden Oğuz, "Mesleki ve teknik eğitimin bir arada verileceği bu okullarda sorunların aşılması hedefleniyor" diye konuştu.

Oğuz, sektörün dünya pazarında daha etkin olmasını sağlamanın, insan kaynağının sektör açısından söz konusu pazarlarla rekabet edebilecek düzeye gelmesine ve bu düzeyi korumasına bağlı olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber