Çelik: Yıl sonu başarı puanı ile SBS puanı yakın olmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2008 14:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemine göre bir öğrencinin Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) ile Seviye Belirleme Sınavı'ndan (SBS) aldığı puanın yakın olması gerektiğini belirterek, "puanlar arasında bu yıl için 30 ve daha fazla puan farkının olduğu öğrencilerin belirleneceğini" bildirdi.

"SBS Sonuçlarının Değerlendirilmesi" konulu genelge yayımlayan Çelik, şunları kaydetti:

"6, 7 ve 8'inci sınıflarda yapılan, sadece o yılın konularının yer aldığı ve sıralama amacı taşımadığı için öğretim programlarındaki kazanımların ölçülmesinin hedeflendiği seviye belirleme sınavlarıyla, öğrencinin okul içi başarısı ile sosyal ve kişisel gelişiminin de etkili olduğu çok yönlü bu uygulama, 2007-2008 eğitim-öğretim yılı itibariyle başlatılmış olup, ilk uygulamalardan da olumlu sonuçlar elde edilmiştir."

Yeni sistemin yapısı gereği, bir öğrencinin YBP ile SBS'den almış olduğu puanın denk ya da yakın olmasının beklendiğini kaydeden Çelik, öğrencinin sınav esnasında yaşadığı olumsuzlukların dışında ortaya çıkan farklılıkların incelenmeye değer görüldüğünü ifade etti.

Çelik, öğrencinin YBP puanının manidar ölçüde düşük SBS puanının yüksek olması öğrencinin okula devam ve derslere ilgisi açısından olumsuzluk göstergesi olabilecekken tersi bir durumda, yani YBP puanının SBS puanından ciddi ölçüde yüksek olması (sınav heyecanı ve sınav esnasında yaşanan çeşitli olumsuzluklarla birlikte) öğretmenlerin değerlendirmelerinde subjektif yaklaşım içinde olduğuna işaret etmekte olabileceğini belirtti. Çelik, şunları kaydetti:

"Bu sebeple Milli Eğitim Müdürlüklerinde ilköğretim müfettişleri ile uygun görülen yönetici ve deneyimli öğretmenlerden oluşturulacak çalışma grupları tarafından SBS puanları ile YBP karşılaştırılacaktır. E-okul bu karşılaştırmayı doğrudan yapabilecek özelliktedir. Bu karşılaştırma ile kaynaştırma eğitimi gören öğrenciler hariç olmak üzere SBS ve YBP arasında (yüzlük puanda) bu yıl için 30 ve daha fazla -önümüzdeki yıl 20 ve üstü- puan farkının söz konusu olduğu öğrenciler belirlenecektir.

Sözü edilen görevliler bu durumdaki öğrencilerin geçmiş yıllardaki notlarını ve diğer derslerdeki başarıları dikkate alarak, YBP puanlarını objektif olamayacak şekilde artıran veya düşüren, dolayısıyla da öğrencinin geleceğine, diğer öğrencilerin hak kaybına ve öğretmenlik mesleğine de zarar veren öğretmenleri ve okulları tespit edeceklerdir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber