Doğalgazdan sobaya geçenlere uyarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2008 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı İsmail Özkarakaya, doğal gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle gereken şartlara uyulmadan alelacele soba kurularak yakılmasının soba zehirlenmelerini artırabileceğini söyledi.

Özkarakaya, yaptığı açıklamada, doğal gazda son dönemde yaşanan fiyat artışlarının, doğal gazla ısınan evlerde ısınma maliyetlerini önemli oranda artırdığını belirtti.

Geçen kış, bir ayda 200 YTL doğal gaz faturası ödeyen bir kişinin bu kış yaklaşık 350 YTL ödeyeceğini bildiren Özkarakaya, doğal gazdaki bu fiyat artışının kömürü daha cazip hale getirdiğini ifade etti.

Küresel mali krizin etkileriyle birlikte alım gücü düşen pek çok kişinin yüksek doğal gaz faturası ödememek için evine soba kurma yoluna gittiğine dikkati çeken Özkarakaya, ''Doğal gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle gereken şartlara uyulmadan alelacele soba kurularak yakılması, soba zehirlenmelerini artırabilir'' dedi.

Daha önce doğal gaz kullanılan pek çok binada soba için kullanılacak bacaların tıkalı olabileceği uyarısında bulunan Özkarakaya, şunları kaydetti:

''Bu nedenle kesinlikle baca temizliği yapılmadan soba yakılmamalıdır. Çünkü yeni yapılan bazı binalarda, bacaların tıkalı olduğu, yeterli genişlikte baca boşluğunun bırakılmadığını biliyoruz. Ayrıca soba kurmak ve yakmak, çok basit görünse de küçük bir ihmal facialarla sonuçlanabiliyor. Evinde yıllardır kömür sobası yakan kişiler bu konuda deneyimli olabilir, ancak doğal gazla ısınırken kömür sobasına geçen birçok kişinin, sağlıklı şekilde soba yakılmasıyla ilgili bilgilenmesi gerekir.''

Özkarakaya, soba borusunun baca deliğine yerleştirilmesinin bile önemli bir ayrıntı olduğunu, borunun deliğin içindeki arka duvara tam dayanması durumunda dumanın sobadan geri gelebileceğini, bazı bacaların tepelerinin ise rüzgar almaya uygun yapılmaması nedeniyle bacanın çekmediğini söyledi.

Soba yakılırken benzin ya da gaz yağı gibi maddelerin kullanılmasının da yangınlara neden olabildiğini ifade eden Özkarakaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yeni kova doldurmak yerine, yanan sobaya kömür ilave edilmesi ise karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açan en önemli etkenlerden biridir. Özellikle sönmüş kömür üzerine hava boşluğu bırakılmadan kömür ilave edilmesi, tehlikeyi bir kat daha artırıyor. Üstten tutuşturulmalı sobanın hava ve duman kapakları kapatılmalıdır. Lodoslu ve fırtınalı havalarda soba geri teptiğinden soba yakılmamalıdır. Mümkünse yatak odalarında soba kullanılmaması daha uygun olur. Sobanın baca deliğine olan uzaklığı bacada ve boruda zift oluşumunu engelleyecek mesafede olmalıdır. Fazla dirsek ve borudan kaçınmalı, en fazla iki dirsek kullanılmalıdır. Böylece boru ve bacada kurum veya katran oluşumu, tıkanma ve gaz sızma olasılığı azalır.''

Özkarakaya, bacaların yılda en az bir kez, boruların ise ayda bir defa temizlenmesi, bacanın rüzgardan fazla etkilenmeyecek şekilde iyi çekişli olması gerektiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber