Devlet kapıdan bacadan bizi gözetliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Kasım 2008 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKAN MÜDERRİSOĞLU

1 Sosyal Güvenlik Kurumu, prim borcu olanın banka hesabını, tapu kayıtlarını, varlıklarını didik didik edecek. Banka hesabında para, İMKB'de hisse, bono bulursa otomatik haciz uygulayacak

2 Maliye, kiradaki vergi kaçağını önlemek için Ankara'da kapı kapı dolaşmaya başladı. İlde 400 Maliyeci 40 bin evi gezdi ve 500 YTL üzeri kira ödeyenlere 'Ödemeyi bankadan yapın' bilgisi verdi

Kamu, gelirlerini artırmak için ilginç adımlar atmaya başladı. Bunlardan biri Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) prim borcu tahsili için verilen kişi ve kurumların banka hesaplarına, borsadaki parasına bile bakma yetkisi. Maliye ise Ankara'da başlattığı uygulamayla kapı kapı dolaşıp evlerin kirada olup olmadığını tespit ederek 500 YTL üzerindeki kiraların bankadan ödenmesi için uyarılara başladı. Sosyal Güvenlik Reformu'- nun ardından hazırlanan tebliğler arasında yer alan ve sessiz sedasız yürürlüğe giren bir uygulama da SGK'ya verilen denetim yetkisi... Kayıt dışı istihdamla mücadelede yeni bir dönem başlatan SGK, sigorta prim borçlarının tahsilinde tartışmaya açık etkili bir yöntem kullanacak. Belirli gizlilik şartları altında sigorta borçlularının banka hesaplarına, borsa yatırımlarına Ankara'daki merkezden elektronik ortamda girilebilecek. SGK, borçlu kişi ve kuruluşun hesabına anında haciz uygulayabilecek.

DERİN ARAŞTIRMA YETKİSİ

SGK'nın, 28 Eylül'den itibaren elde ettiği yetki kapsamında devletin güvenliği ve temel dış yararlarına karşı ağır sonuçlar doğuracak haller ile özel ve aile hayatının gizliliği ve savunma hakkına ilişkin hükümler gözönünde bulundurulmak şartı ile borçluların varlıkları adeta didik didik edilecek. Bankaların veri tabanı kullanılarak SGK'ya borçlarını vadesinde ödemeyen borçluların, işyeri ve ikamet adresleriyle, hesap bilgi ve hareketleri yetkili SGK personel ve internet ortamında görüntülenebilecek. Altyapı sağlandıktan sonra SGK'ya borçlu olanların banka hesaplarına elektronik haciz uygulanarak kurum hesaplarına aktarılacak.


SGK, 28 Eylül 2008'den itibaren elde ettiği yetki kapsamında sigorta borçlularının varlıklarını didik didik edebilecek.

Bankaların veri tabanı kullanılarak kuruma borçlarını vadesinde ödemeyen borçluların, işyeri ve ikamet adresleriyle, hesap bilgileri ve hareketleri yetkili SKG personeli tarafından internet ortamında görüntülenebilecek.

Tüketici kredisi talebinde bulunurken verilen maaş bordrosu, Kurum'a ödenen prim miktarıyla karşılaştırılarak eksik bildirimde bulunanlar tespit edilecek.

Altyapı tamamlanınca SGK'ya borçlu olanların bankadaki hesaplarına elektronik ortamda haciz konularak kurum hesaplarına aktarılacak.

SGK'ya borcu olanların ticari kredi talepleri de anında Kurum'a bildirilecek.


SGK'nın bilgi kaynakları

Bankalar

İçişleri Bakanlığı

Milli Eğitim Bakanlığı

YÖK

Maliye Bakanlığı

Sanayi Bakanlığı

Savunma Bakanlığı

Adalet Bakanlığı

Banka Sandıkları

İŞKUR

Tapu Kadastro (emlak, arsa)

Denizcilik Müsteşarlığı (yat vb.)

Kamu İhale Kurumu (kamudan aldığı iş)

İMKB (menkul kıymet varlığı)

Patent Enstitüsü

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (İkamet bilgisi)

Emniyet Genel Müdürlüğü (araç bilgisi)

Maliye Bakanlığı (mükellef kayıtları)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber