Ek ücret isteyen hastaneye kadavradan organ yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2008 18:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, organ naklinde ilave ücret isteyen hastanelere artık kadavradan organ vermeyeceklerini belirterek, "Organ nakli, kamunun, sosyal güvenliğin ödeyeceği paralar çerçevesinde, vatandaşın cebinden para çıkmadan gerçekleşmesi gereken bir işlem olmalıdır" dedi.

Akdağ, sorular üzerine, özel sağlık kurumlarının muayene katkı paylarına sınırlama getirilmesinin, vatandaşların önlerine çok büyük faturaların konulmaması anlamı taşıdığını ifade ederek, "Hele acil veya yoğun bakım gerektiren bir hasta olarak gitmişse, zaten yürürlükteki kanunlar ve Başbakanımızın genelgesi, o vatandaştan hiçbir para alınmaması gereğini açıkça ortaya koymaktadır" diye konuştu.

"Kardiyoloji, onkoloji ve organ için branş anlaşması öngörülüyordu. Bunlarda fark ücreti yine yüzde 30 ile mi sınırlı olacak?" sorusu üzerine Akdağ, tedavi giderlerinin büyük rakamlara ulaşması ve vatandaşın seçim yapma güçlüğü nedeniyle bu alanlarda fark ücreti alınmasının zaten mümkün olmadığını bildirdi.

Akdağ, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı, organ nakline izin verilen özel hastanelere belli bir usul ve esas çerçevesinde, gönüllü vericilerden, beyin ölümü gerçekleşmiş insanımızdan alınan organların dağıtımını yapıyor. Bu hizmeti veren özel hastanelerimizle de konuştuk. Zaten sayıları da fazla değil, 3-4 özel hastane var ama biz bir defa Sağlık Bakanlığı olarak organ nakli sırasında vatandaştan ilave ücret isteyen hastanelere artık kadavralardan organ da vermeyeceğiz. Çünkü bunlar sonuçta kamunun. Bunların üzerinden özel hastane bile olsa para kazanılmasını etik ve ahlaki bulmuyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber