110 bin özürlüye evde bakım hizmeti sunuluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2008 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, köhnemiş bakım modellerinden hızla uzaklaşılarak çocukların sağlık ve esenlik içinde yaşamalarını hedefleyen yeni hizmet modellerinin hayata geçirildiğini belirterek, "Bu çalışmalarla gelecek adına umut verici sonuçlar almaya başladık" dedi. Çubukçu, 2008'de yetiştirme yurtlarındaki gençlerin üniversiteye girme oranının yüzde 64'e çıktığını açıkladı.

VTBMM Plan ve Bütçe Komisyonu; Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğü ile Özürlüler İdaresi, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü bütçelerinin görüşmelerine başladı. Bütçe görüşmelerinde bir sunum yapan Devlet Bakanı Çubukçu, SHÇEK'in sunduğu hizmetlerde AK Parti hükümetinin göreve geldiği günden bu yana çok büyük aşamalar kat edildiğini vurguladı. Yeni hizmet anlayışında her bireyin sağlıklı aile ortamında, insan onuruna yakışır şekilde yaşama hakkının olduğu gerçeğinden hareket edilerek çocuk, özürlü ve yaşlıların kurum bakımı yerine aile yanında bakımlarının sağlanmasının öncelikli politikaları olduğunu vurgulayan Çubukçu, bu kapsamda ekonomik nedenlerle koruma altına alınan çocukların ailelerine dönüşünü sağlamak amacıyla başlatılan Aileye Dönüş ve Aile Yanında Destek Projesi ile 5 bin 440 çocuğun ailesine döndürüldüğünü bildirdi.

Köhnemiş bakım modellerinden hızla uzaklaşılarak çocukların sağlık ve esenlik içinde yaşamalarını hedefleyen yeni hizmet modellerinin hayata geçirildiğini kaydeden Çubukçu, bu çalışmalarla gelecek adına umut verici sonuçlan alındığını ifade etti. Yetiştirme yurtlarında kalan gençlerden 2002 yılında 193'ünün üniversite sınavında başarılı olduğunu hatırlatan Çubukçu, bu sayının 2007 yılında 406'ya yükseldiğini bildirdi. 2008 yılında sınava giren 234 gençten 148'inin üniversiteyi kazandığını kaydeden

Çubukçu, yetiştirme yurtlarındaki gençlerin üniversiteye girme başarı oranının yüzde 64'e ulaştığını belirtti. Sosyal hizmet kalitesindeki olumlu gelişmelerin, çocukların ve gençlerin gerek ülke çapında, gerekse uluslararası düzeyde sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerdeki başarılarını da beraberinde getirdiğini dile getiren Çubukçu, Konya Yetiştirme Yurdu'nda koruma altında bulunan Sibel Özkan'ın Pekin 2008 Olimpiyatları'nda halter dalında olimpiyat ikincisi olarak gümüş madalya kazandığını, Kilis Kız Yetiştirme Yurdu'nda kalan Hülya Koç'un ise 2007 yılında Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası'nda 4. olduğunu belirtti. Çubukçu, "Bu başarıların ardında fiziki yapıda ve hizmet kalitesindeki değişimin yanında başta SHÇEK çalışanlarının, gönüllü kuruluşların ve hayırseverlerin çocuklarımıza sevgiyle, şefkatle ellerini uzatmalarının da önemli payı bulunmaktadır" dedi.

Engelli vatandaşlara yönelik evde bakım hizmeti kapsamında halen evde bakım ücreti ödemesi yapılan kişinin 110 bin olduğunu açıklayan Çubukçu, 2009 yılında ise 200 bin aileye ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi. İhtiyaç sahibi çeşitli nüfus gruplarına ödenen ayni nakdi yardım ödeneğinin 2008 yılında 64 milyon YTL olduğunu belirten Çubukçu, 2009 bütçe tasarısında ise 84 milyon 550 bin YTL teklif edildiğini bildirdi. SHÇEK'in 79 toplum merkezi ile topluma yönelik koruyucu, önleyici hizmetlerini sürdürdüğünü kaydeden Çubukçu, 41 Aile Danışma Merkezi'nde aileleri boşanmanın eşiğine kadar getiren sorunların çözümüne çalışıldığını belirtti. 2002 yılında 8 olan SHÇEK'e ait konukevi sayısının 25'e ulaştığını belirten Çubukçu, ülke genelinde diğer konukevleri ile bu sayının 49 olduğunu söyledi. Kurumun kadın konukevlerinden yararlanan kadın sayısının 8 bin 771e, anneleri ile birlikte kuruluşlara kabulü yapılan çocuk sayısının 6 bin 476'ya yükseldiğini kaydeden Çubukçu, kadın konukevlerinin beceri geliştirme ve diğer rehberlik hizmetlerinden yararlanan kadınların bin 451'inin bir işe yerleştirildiğini açıkladı.

Bakım ve korunma ihtiyacı olan vatandaşlara hizmet sunmak için kurumda 2002 yılında kadrolu ve özel hizmet alımı kapsamında toplam 12 bin 505 personelin istihdam edildiğini belirten Çubukçu, 2008 yılında ise görev yapan personel sayısının 19 bin 630'a çıktığını bildirdi. Çubukçu, kurum personelinin mesleki becerisini geliştirmek, hizmet verimliliklerini artırmak amacıyla 2002-2008 döneminde 6 bin 155 personelin hizmet içi eğitimden geçirildiğini açıkladı.

SHÇEK'in 2002 yılında 121 milyon 589 bin YTL olan bütçesinin 2008'de 1 milyar 91 milyon 92 bin YTL'ye yükseldiğini kaydeden Çubukçu, 2009 yılında ise 1 milyar 577 milyon 898 bin YTL olarak öngörüldüğünü bildirdi.

İş bulamayan ya da çalışamayacak durumda olan engellilere bağlanan aylıkların yüzde 200 ila yüzde 300 oranında artırıldığını ifade eden Çubukçu, Özürlüler Kanunu ile yapılan değişiklikten önce 67 YTL olan özürlüğü aylığının, özür derecesi yüzde 40-69 olan özürlüler için 2008'de 174 YTL'ye, ağır özürlüler için ise 261 YTL'ye çıkarıldığını kaydetti. Çubukçu, ilk kez 18 yaşından küçük özürlü çocuğu olan muhtaç ailelere ve her ikisi de özürlü olan çiftlerin her birine özürleri oranında maaş bağlandığını, 31 Eylül 2008 itibariyle 366 bin 163 özürlüye aylık ödemesi gerçekleştirildiğini açıkladı.

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün çocuk ve kadınlara yönelik şiddet hareketleriyle töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için alınacak tedbirler kapsamında Başbakanlık genelgesi uyarınca koordinatör kurum olarak belirlendiğini söyleyen Çubukçu, ilgili tüm tarafların işbirliğiyle hazırlanan, kısa, orta ve uzun vadede şiddete kimlerle, nasıl ve nedene müdahale edileceği sorularına cevap verecek 'Kad sı'nda 4. olduğunu belirtti. ına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı'nın da yürürlüğe girdiğini söyledi. Çubukçu, bu konularda kadınlara yönelik bilinç yükseltme çalışmalarının yapılmaya başlandığını, bu toplantıların bundan sonra da sürdürüleceğini ifade etti.

Devlet Bakanı Çubukçu, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılında gerçekleştirilecek olan "Türkiye'de Aile Değerleri Araştırması Projesi" ile Türkiye'de son 20-25 yılda cereyan eden değişimin kalıcı yansımalarını daha somut olarak görmenin mümkün olacağını dile getirdi.

Bu arada, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına Devlet Bakanı Çubukçu'nun yanı sıra Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan, Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek ve bu kurumlarda görev yapan kadın bürokratlar da katıldı. Bütçede kadınlar arasındaki şıklık yarışı dikkat çekerken, aynı sırada oturan Çubukçu, Gürcan ve Civelek'in kıyafetlerini fularlarla tamamladıkları gözlendi. Komisyona CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ve MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal da misafir üye olarak katıldılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber