70 bin öğrenci, ilk derste 15 dakika kitap okuyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2008 10:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 140 okulun 70 bin öğrencisi, ilk ders ziliyle birlikte 15 dakika kitap okuyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Latif Susuz tarafından hazırlanan "Okuyan Okullar" projeyle, öğrencilere düzenli okuma alışkanlığı kazandırması hedefleniyor.

Projenin hayata geçmesi için önce bir komisyon kuruldu. Komisyonda iki şube müdürü, altı okul müdürü, iki rehber öğretmen, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni, Türkçe öğretmeni ve iki sınıf öğretmeni olmak üzere 14 kişi gönüllü görev yapmaya başladı. Söz konusu 140 okulun müdürleriyle yapılan toplantı sonunda proje devreye sokuldu. Öğrencilere her gün, Bakanlık onaylı 100 temel eser ve günümüz yazarlarının kitapları okutuluyor. Projeye kantinci, hizmetli, okula öğrencisini getiren veya görüşmeye gelen veliler de dahil edildi. Projenin genel amacı olarak, öğrencilerin Türkçe'yi severek ve istek duyarak okuma, yazma, anlama ve dinleme alışkanlığı edinmesi, dili doğru, etkili ve güzel kullanma becerisi kazanması benimsendi.

Proje hakkında bilgi veren Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Susuz, "Dilimizin gelişimi ve korunmasını sağlayarak öğrencilerimizin algılama, muhakeme etme ve Türkçe'nin inceliklerini kullanma yeteneklerini geliştirmek, çözüm üretme becerilerini üst seviyelere çıkarmak istedik." dedi.

Kitap okuma alışkanlığının öğrencilerin ÖSS ve SBS başarılarını da artıracağını belirten Susuz, "Bizce Türkiye'nin temel problemi okumamaktır. Almanya'da günlük kitap okuma süresi 24 dakika, Türkiye'de 12 saniye. Bir Japon yılda 25, bir İsveçli 18 kitap, bir Fransız 17, Türkiye'de ise altı Türk yılda bir kitap okumaktadır." şeklinde konuştu.

Atatürk'ün, Çanakkale Savaşı sırasında bile gemici feneri altında 37 kitap okuduğuna dikkat çeken Latif Susuz, şunları kaydetti: "Büyük Önder, 'Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini kitaplara vermeseydim, bugün yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.' diyerek okumanın önemini çok özlü bir şekilde vurgulamıştır."

"Okuyan Okullar" projesinin ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğine inan Karabağlar Kaymakamı Veysel Özgür de bu sayede boş vakitlerinde televizyon seyretmek yerine kitap okuyan ve bilgi üreten bir toplum olunabileceğini belirtti.

Uygulamanın ilk derste olması, öğrenciler tarafından da olumlu bulunuyor.

Arkadaşlarıyla birlikte kitap okumanın çok güzel bir duygu olduğunu söyleyen 5. sınıf öğrencisi Leyla Kaçar, "Bence bu uygulama 15 dakikayla sınırlı kalmamalı, çünkü evde kitap okumuyoruz." dedi.

Öğrenci velileri de uygulamayı memnuniyetle karşılıyor.

Kitap okuma programı esnasında okula giden Ahmet Alık isimli veli, "Okuma saatinde okula gittim, elime bir kitap tutuşturdular. Mecburen okudum fakat gerçekten güzeldi. Devamını evde okumak için kitabı ödünç aldım." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber