Ösym'nin yeni düzenlemesi Felsefe Grubu derslerini vurdu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Kasım 2008 22:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?

YÖK'e bağlı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının 10 Kasım 2008 tarihli basın açıklamasında ?2009 ÖSS sınavında yer alacak testlerin kapsamlarının yeniden düzenlendiği? bilgisi yer almaktadır. Gerekçe olarak ise ?ortaöğretimin dört yıla çıkarılması ve haftalık ders çizelgesindeki değişiklikler? gösterilmektedir.

Bu açıklama, zaten kronikleşmiş birçok sorunu bulunan eğitim sistemimize ?yeni bir açmaz' daha eklenmiş oldu. Bu açmazın ne olduğuna geçmeden önce hemen belirtmek gerekir ki, soruna rasyonel ve çözümsel yaklaşıldığında kolaylıkla üstesinden gelinebileceğini hatırlatmakta yarar vardır. Konunun muhatapları, çözüm noktasında işin kolayına kaçıp topu birbirlerine atmaları muhtemel olmakla birlikte, esas sorumlunun Milli Eğitim Bakanlığı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü ÖSYM Başkanlığı sınav kriterini belirlerken var olan somut durumdan yola çıktığını zaten basın açıklamasına belirterek topu bakanlığa atmıştır.

Öncelikle yeni ÖSS test kriterlerinde yapılan değişikliğin ne olduğuna bakmak gerekmektedir. Birçok dersin hem soru sayısı hem de yer aldığı test türü değiştirilmiştir. Bu değişikliklerin sonuçları itibariyle, sistem/öğrenci/öğretmen açısından birçok olumlu ve olumsuz türevleri ortaya çıkacaktır. Fakat daha şimdiden özellikle Felsefe Grubu Dersleri açısından birçok paradoksal durumun yaşandığı gözlemlenmektedir.

Yeni düzenlemede, Felsefe Grubu dersleri arasında yer alan Psikoloji soruları Sosyal 2 testine kaydırılmıştır. Daha önce ise Edebiyat-Sosyal 2 alanında yer almaktaydı. Yeni düzenlemeyle Psikoloji sorularını sadece SÖZEL bölüm öğrencileri çözecekken, EA öğrencilerinin bu testi çözme zorunluluğu bulunmuyor. ÖSYM Başkanlığının değişiklik gerekçesi, büyük ihtimalle, EA öğrencilerinin Psikolojiyi seçmeli ders olarak almalarından kaynaklı olabilir. Bu açıdan bakıldığında ÖSYM yeni değişiklik hususunda haklıymış izlenimi de verebilir. Fakat ÖSYM öyle büyük bir çelişki yaşatmaktadır ki, hiçbir mantıki izah eğitim camiasını tatmin etmemektedir. Örneğin, hiç Psikoloji dersi görmemiş bir öğrenciyi EA puanıyla Üniversitelerin Psikoloji bölümüne yerleştirirken, bu dersi zorunlu olarak alan SÖZEL bölüm öğrencileri Psikoloji bölümünü (puan türü açısından EA alanından öğrenci alıyor) tercih bile edememekte. Aynı durum EA alanından öğrenci alan Üniversitelerin Sosyoloji Bölümü içinde geçerlidir. Çünkü Sosyoloji dersini almak zorunda olan SÖZEL bölüm öğrencileri Sosyoloji Bölümüne tercih bile yapamamaktadırlar. Bu yaman çelişkinin öncelikle kamuoyunu ikna edecek şekilde tarife muhtaç olduğu su götürmez bir gerçektir. Kaldı ki pek telaffuz edilmemekle birlikte, bu durumun somut yansıması ortaöğretim kurumlarında ?çoğunlukla yetersiz öğrencilerin' Sözel alana yönlendirilmesi şeklinde kendini göstermektedir. Çözümsel yaklaşım ise; ya bu bölümlere SÖZEL alandan öğrenci alınmalıdır ya da EŞİT AĞIRLIK alanı için bu dersler zorunlu kılınmalıdır.

Öte yandan modern/çağdaş eğitim sistemlerinin ?birey merkezli? yaklaşımları dikkate alındığında; ?kendini-çevresini-toplumu' tanıma amacına yönelik müfredat içeriği taşıyan Psikoloji ve Sosyoloji derslerinin ÖSS Sınavına endeksli Eğitim Sistemimiz tarafından, öğrenciye kabul ettirilmesi (sınavda soru gelmemesi öğrenciyi haklı yapıyor) bundan sonra pek olası görünmüyor. Oysaki günümüz modern toplumlarının vatandaş profili, orta eğitim kurumlarında verilen ?insan davranışları (Psikoloji) ve toplum (Sosyoloji)? eksenli yaklaşımlarla şekillenmektedir. Gelişmiş ülkelerde böylesi bir hassasiyet söz konusu iken ÖSYM ve MEB'in bu yeni düzenlemesi öğrencileri mağdur etmenin ötesinde, ayrıca Felsefe Grubu derslerinden ÖSS sınavında çıkan soru sayısının azaltılması da olayın gerçek vahametini gözler önüne sermektedir. Daha önce gruba ait derslerden 5'er olan soru sayısı (felsefe hariç) yeni sınav düzenlemesinde 4'er soruya düşürülmüş, adeta Felsefe Grubu derslerine bir nevi blans ayarı çekilmiştir.

Bu yeni düzenleme, sistem ve öğrencinin yanında hiç kuşkusuz branş öğretmenlerini de olumsuz yönde etkileyecektir. Şöyle ki, önemsizleştirilen ve soru sayısı düşürülen Felsefe Grubuna ait derslerin bundan böyle öğrenciler tarafından seçilmesi söz konusu olmayacağından, branş öğretmenlerinin ek ders getirileri başta olmak üzere, yeni norm kadro düzenlemeleri sonucunda mağdur duruma düşecek olmaları problemin başka bir boyutunu da ortaya koymaktadır.

Kısaca söylemek gerekirse, ÖSYM'nin yeni sınav uygulaması Felsefe Grubu Derslerini tam onikiden vurmuştur diyebiliriz.

Oysaki endüstrileşmenin sonucu olarak ortaya çıkan Sosyoloji ve Psikoloji bilimlerinin, Türkiye gibi hızla sanayileşen bir ülkenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu şekilde ıskalanması görmezden gelinemeyecek kadar önemli bir konudur. Eğer düşünen, araştıran, sorgulayan, yaratıcı nesillerin yetiştirilmesi isteniyorsa, başta Felsefe olmak üzere grup ders saatlerinin artırılması yönündeki bir değişikliğin daha pozitif bir yaklaşım olacağı şüphesizdir. Dileğimiz, tez elden Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumunun işbirliği yaparak sorunu daha derinlemesine irdeleyerek çözmesidir.

Cevdet ÖZTÜRK

Eğitimci-Toplumbilimci

Eki: ÖSYM Basın Duyurusu

T.C.

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı

BASIN DUYURUSU

(10 Kasım 2008)

Ortaöğretimde eğitim süresini dört yıla çıkarılması ve Haftalık Ders Çizelgesindeki değişikliklere paralel olarak 2009-ÖSS'deki testlerin kapsamları yeniden belirlenmiştir. Kamuoyunun bilgilerine sunulur.

Prof.Dr. Ünal YARIMAĞAN

ÖSYM Başkanı

2009- ÖSS'deki Testler ve Kapsamları

Test Testin kapsamı Soru Sayısı Bakımından Yaklaşık Payı (%)
Tür Türkçe'yi kullanma gücü ile ilgili sorular???? (100)
Sos-1 Sosyal Bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular
Tarih??????????????????... (43)
Coğrafya???????????????....... .. (34)
Felsefe?????????????????.... (23)
Mat-1 Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü ile ilgili sorular???? (100)
Fen-1 Fen Bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular
Fizik????????????????????? (33,3)
Kimya???????????????????. (33,3)
Biyoloji??????????????????.... .. (33,3)
Ed-Sos Türk Edebiyatı ? Dil ve Anlatım???????.. (67)
Coğrafya * ????????????????..??.. (33)
Sos-2 Tarih (Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dahil) ????????. (44)
Coğrafya????????????????????.. (17)
Psikoloji????????????????????? (13)
Sosyoloji????????????????????. . (13)
Mantık?????????????????????.. (13)
Mat-2 Matematik???????????????????? (60)
Geometri????????????????????.. (30)
Analitik Geometri????????????????? (10)
Fen-2 Fizik??????????????????????. (33,3)
Kimya?????????????????????.. (33,3)
Biyoloji?????????????????????. (33,3)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber