Vali şaştı kaldı!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Kasım 2008 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adil ÖNAL/BİNGÖL,

Bingöl'de hane sayısı 40 bin, terör tazminatı isteyen aile sayısı 49 bin...

BİNGÖL'de Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Tazmini Yasası'ndan yaralanmak için 49 bin 557 ailenin başvurması Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu şaşırttı. Balkanlıoğlu, ilde 40 bin dolayında hane sayısı bulunduğunu belirterek, ?Bu sayı bizi oldukça şaşırttı. Bingöl'de bu kadar hane yok? dedi.

Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Tazmini Yasası gereği, terör mağdurlarına paralarının ödenmesi sürerken, Bingöl'de başvuru patlaması şaşırttı. Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 1989- 1997 yılları arasında yoğun bir terör döneminin yaşandığını ve özellikle köylerde bir çok vatandaşın mağdur olduğunu, köylerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Bazı vatandaşların terör saldırısında yaşamlarını yitirdiğini, söyleyen Balkanlıoğlu terör mağdurlarına zararlarının ödenmesi için yoğun bir çalışma içine girdiklerini belirtti. Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

?Bu güne kadar 49 bin 557 hane terörden zarar gördüğü iddiasıyla valiliğimize başvurmuştur. Yaptığımız incelemede terörden zarar görenlerin 5 bin 716 haneye ?terörden zarar görmüştür' diye tazminat ödenmesi kararına varılmış ve komisyonumuzca ilgili şahıslarla sulhname imzalanmış, bu sulhname karşılığında devletimizden 66 milyon 441 bin YTL talep edilmiş, 54 milyon 553 bin 900 YTL'si hak sahiplerine ödenmiştir. Geri kalan 11 milyon 887 bin YTL ise beklenmektedir. Geldiğinde ödenecektir.?

TERÖR MAĞDURU OLMAYANLARIN SAYISI FAZLA

Vali Balkanlıoğlu, bugüne kadar yapılan 49 bin 557 başvurudan, 10 bin 646'sını karara bağlandığını, diğer başvurularında incelenmesinin sürdüğünü kaydederek şöyle devam etti:

?Ancak devletten gelen bu parayı hibe gibi yardım gibi kabul edip, terörden hiçbir zarar görmediği halde müracaat eden vatandaşlarımızın sayısı da bir hayli fazladır. Onlar bir hayli işlerimizi güçleştirmekte ve yerinde araştırmalar ve yerinde bilirkişi incelemeleri itirazlar, şikayetler bizi oyalamaktadır. Bu bir hibe yardım, bağış bu bölgede yaşayan veya Bingöl nüfusuna kayıtlı olan her kese dağıtılacak ulufe ve yardım değildir. Maalesef olmasını temenni etmediğimiz terör belasından dolayı zarara uğrayan vatandaşlarımızın zararlarını telafi etme operasyonudur.?

?BİNGÖL'DE BU KADAR HANE SAYISI YOK?

Vali Balkanlıoğlu, başvuruların 49 bin 557 olması karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediklerini belirterek, ?Bingöl'de hane sayısı o kadar yok. Yani şu anda Bingöl'deki hane sayısı toplam 40 bin civarındadır. 49 bin 557 müracaat bizi inanın şaşırttı. Ancak vatandaşlarımız merak etmesinler terörden gerçek anlamda zarar gören bütün hak sahiplerinin dosyaları komisyonumuzca titizlikle inceleyerek karara bağlanacaktır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber