Devlet 3G lisansı ile 1,9 milyar YTL kazandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2008 22:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Cep telefonu kullanıcılarına yeni imkanlar sunacak Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sistemi'nin (3N) kurulmasını öngören ihalede üç firma yarıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) yapılan ihalede lisans bedelleri bant genişliğine göre belirlendi. En geniş frekans bandını içeren A lisansı (40 MHz) 285 milyon avrodan satışa çıkarıldı. Lisans için kapalı zarfla Vodafone 298 milyon avro, Turkcell 287 milyon avro, Avea ise 285 milyon avro verdi. Vodafone açık artırmadan çekilme kararı aldı. Daha sonra yapılan açık artırmada ise Avea 348 milyon avro verirken, Turkcell 358 milyon avroluk teklifiyle ipi göğüsleyen taraf oldu.

1,9 MİLYAR YTL GELİR ELDE EDİLDİ

İhaleye üç operatör katıldığı için son yetkilendirme lisansının verildiği C lisansında (30 MHz) sadece Avea kaldı. Avea bu lisans için asgari tutar olan 214 milyon avro teklif etti. 3N kurulmasına ilişkin D tipi lisans (25 MHz) ihalesi, katılımcı olmadığı için iptal edildi. Devlet, yapılan ihalede Turkcell'den KDV dahil 858 milyon YTL, Vodafone'dan 600 milyon YTL, Avea'dan da 512 milyon YTL olmak üzere 1 milyar 970 milyon YTL gelir elde etti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Danıştay'ın onayının ardından operatörlerin de teknik alt yapı çalışmalarını yapacaklarını belirterek, yaz başında 3N haberleşme sisteminin kullanılmaya başlanılacağını söyledi.

3N nedir?

3N, üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojilerine verilen genel ad. 3N sistemlerinde hızlar artık megabitlerle ifade edilir ve 2 Mbps hızına ulaşılır. Hızdaki bu artışın özellikle bilgiye erişim açısından alışılan erişim kavramına yeni bir boyut getirmesi bekleniyor. Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmetler, 3N mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanabilecek. Mesajlaşma, internet erişimi ve yüksek hızda çoklu ortam haberleşme desteğinin yanında konumlandırma hizmetleriyle telefonlar GPS olarak rahatlıkla kullanılabilecek.

Kur'ada şans Vodafone'a güldü

B Lisansı ihalesinde Vodafone ve Avea yarıştı. Kapalı teklifte Vodafone ve Avea 250 milyon avro ile aynı teklifi verdi. Açık artırmaya iki firmanın katılmaması nedeni ile ihale sonucu kur'ayla belirlendi. Firma yetkilileri 1 ve 2 yazılı kağıtları çekti. Teklif sırası nedeniyle kurada öncelik alarak biri çeken Vodafone 250 milyon avro ile ihaleyi kazandı. Vodafone Grubu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi Direktörü ve Vodafone Türkiye CEO'su Ian Gray, ?Vodafone olarak sadece bugünün değil, yarının teknolojilerine de yatırım yapıyoruz? dedi.

Yabancı endişesi yok

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ?3N lisansları bir kez daha göstermiştir ki küresel sermayenin Türkiye bakımından herhangi bir endişesi yoktur? dedi. Lisansın süresinin 20 yıl olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ?Kürese lsermaye geleceğe yatırım yapmaya karar vermiştir. Ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun? dedi. İhalede ulaşılan rakamı beklenen seviyede olup olmadığına ilişkin olarak ise Yıldırım, ?Sonuçtan memnunuz? dedi. Türk Telekom ise, 3N ihalesinin gerçekleştirilmiş olmasının sektör adına olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, lisansların dağıtılmasıyla, telekom alanındaki yatırımların artmasını beklediklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber