Aile hekimliğinde ilk sonuçlar olumlu: Hastaneye gidenler yüzde 41 azaldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Aralık 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık harcamalarını azaltmak için getirilen aile hekimliği ve sevk zinciri uygulaması meyvelerini vermeye başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) pilot olarak seçtiği 4 ilde 20 gün içinde hastaneye gidişler yüzde 41 azaldı.

Bayburt, Isparta, Gümüşhane ve Denizli'de hastalar önce aile hekimlerine gidiyor. Eğer gerek duyulursa hastanelere sevk ediliyorlar. Böylece nezle, grip, soğuk algınlığı gibi basit rahatsızlıklarda bile hastanelerin meşgul edilmesi önleniyor. Araştırmalara göre hastalıkların yüzde 70-80'i hastaneye gerek duyulmadan birinci basamak sağlık kuruluşlarında tedavi edilebiliyor.

SGK Başkan Vekili Fatih Acar, 'Sosyal Güvenlik Reformu ve Genel Sağlık Sigortası Uygulaması'na ilişkin yeni gelişmeleri basın mensuplarıyla paylaştı. Fatih Acar, 4 ilde uygulanan sevk zinciri sisteminde ciddi bir başarı sağlandığını söyledi. Söz konusu 4 ildeki durumu bir süre daha izleyeceklerini belirten Acar, elde edilecek sonuçlara göre başka illerde de sevk zincirine geçileceğini aktardı. Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütülen aile hekimliği, halen 23 ilde uygulanıyor. Ancak bunlardan sadece 4'ünde sevk zinciri geçerli.

Fatih Acar, yeni getirilen hastane katılım payı hakkındaki eleştirilere de cevap verdi. Bu uygulamanın pek çok ülkede bulunduğuna dikkat çekerken, insanların hastaneye giderken daha duyarlı hareket etmesini istediklerini dile getirdi. Bilindiği gibi artık özel hastaneler için 10, üniversite hastaneleri için 6, eğitim ve araştırma hastaneleri için 4, devlet hastaneleri için de 3 YTL katılım payı alınıyor. Bu para eczanelerde tahsil edilirken, aile hekimi ya da sağlık ocağına gidenlerden katılım payı alınmıyor. Özel hastane ve serbest eczanelerin SSK ve Bağ-Kur'lulara açılması ile son yıllarda devletin sağlık harcamaları büyük artış gösterdi. İşçi ve esnaf için yapılan sağlık harcamaları 2002 yılında 7,6 milyar YTL iken bu rakam 2006'da 13,6'ya, 2007 yılında da 19,9 milyara çıktı. Bu yıl sonunda ise rakamın 25,3 milyar yeni lirayı bulması bekleniyor. Bu harcamanın 10 milyar YTL'si ilaca, kalanı ise tedavi hizmetleri ve tıbbi malzemelere gidecek. Sağlık harcamalarında özel hastanelerin payı da 4,3 milyar YTL'yi bulacak.

Akıllı kartla yolsuzluk bitecek

Başkan Vekili Acar, sağlık alanındaki istismarları önlemek için geliştirilen 'Akıllı Kart'' uygulaması hakkında da bilgi verdi. TÜBİTAK ile birlikte yürütülen çalışma sonucu pilot il olarak seçilen Bolu'da 8 bin vatandaşa dağıtılan akıllı kartlar bu ay içinde kullanıma girecek. Gelecek yıl ise 300 bin vatandaşa daha kart dağıtılacak. Akıllı kart, sağlık karnesi yerine geçecek. Kişiye ilişkin tüm sigorta ve sağlık bilgileri, gittiği hastaneler, tedaviler ve verilen ilaçlara ilişkin tüm bilgiler bu kartta saklanacak. Böylece suistimaller büyük ölçüde önlenecek. Ayrıca SGK 2009'dan itibaren tüm özel hastaneleri yılda 3 kez detaylı denetimden geçirecek. Usulsüzlük yaptığı tespit edilenlerin sözleşmesi feshedilecek. Yeni dönemde bir hasta aynı gün aynı branşta iki farklı doktora görünemeyecek ve belirli sürelerle aynı tahlili iki defa yaptıramayacak.

Rakamlarla SGK

Aktif sigortalı: 16 milyon 391 bin

Emekliler: 8 milyon 424 bin

Hizmet alan sayısı: 60 milyon

Sağlık harcamaları: 25,3 milyar YTL

Emekli maaşları: 59 milyar YTL

Diğer giderler: 9 milyar YTL

Bütçe transferi: 35,8 milyar YTL

*2008 sonu tahmini rakamlar

Kaynak: Sosyal Güvenlik Kurumu

Necip Çakır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber