MEB Yönetici Atamada Farklı Uygulamalar

Yönetici Atama ile ilgili 2008/74 no'lu genelgenin yayımlanmasının ardından yönetici atama ile ilgili duyurular İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin Web sitelerinde yayımlanmaya başladı. Daha önce bir çok kez dile getirdiğimiz gibi genelgedeki bazı hususların mutlaka açıklanması ve ülke genelinde uygulama birliğinin sağlanmasını önermiştik. Bu konuya ilişkin olarak yaptığımız bir değerlendirmeyi görmek için başlığa tıklayınız.

* İstanbul MEM, memurlar.net'teki haber sonrasında düzeltme yaptı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Aralık 2008 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bunlardan bir tanesi duyuru yapılırken öncelikle müdürlük daha sonra müdür başyardımcılığı en sonunda da müdür yardımcılığı duyurusunun yapılmasını böylece müdür yardımcılarının müdür olmaları sonucu boşalacak kadrolara da atama yapılabileceğini aksi halde bazı kurumların müdür yardımcılığı kadrolarının boş kalabileceğini ya da 2.bir duyuruya ihtiyaç duyulacağını belirtmiştim. Oysa ki genelgede bu konudaki husus tamamının bir anda yapılabileceği gibi ayrı ayrı da yapılabileceği şeklindedir.

Diğer bir husus ise 26.03.2005 tarihli Müdür Yardımcılığı Sınavı ile ilgili olarak Sınav sorularının bazılarının mahkemelerce iptal edilmesi nedeniyle 2008 Mayıs ayında yapılan son değerlendirmede 70 ve üzeri puan alan tüm öğretmenlere yönetmeliğin Geçici-2. maddesine göre başvuru hakkı verilmesini ve bu hususun genelgede daha açık ve net ifade ile ifade edilmesi hususundaki fikrimizi paylaşmıştık.

Şimdi uygulamaya baktığımız zaman İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden şu ana kadar duyuruya çıkanların büyük bir çoğunluğunun öncelikli olarak Müdürlük kadrolarını açık ilan ettiklerini görmekteyiz.

Türkiye'nin en büyük ili olan İstanbul'da ise yapılan duyuruda şu anda müdür yardımcılıklarına atama yapılacağı belirtilmektedir. http://istanbul.meb.gov.tr web sitesinde yayımlanan duyuruda iki husus dikkat çekmektedir. Duyuru var fakat boş kadrolar ilan edilmemiş. Bu kadrolar daha sonra ilan edilecekmiş. Bu yönetmeliğe de genelgeye de aykırı bir durumdur. Bakınız yönetmelik ne diyor

?MADDE 9 ? (1) Atama yapılması planlanan eğitim kurumlarının yöneticiliklerine; valiliklerce il genelinde ve her adayın bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde başvuru tarihinden en az 15 gün önce duyuru yapılır.?

Bu maddeye de bakıldığında İstanbul ilinde yapılan duyuru olmaktan öteye ÖN DUYURU niteliğindedir. Duyuru metnin konusu ?Boş Eğitim Kurumu Müdür Yardımcılıkları Duyurusu? adı boş kadroları anlatıyor fakat içinde boş kadrolar yok. Bu hususa çok takılmak istemiyoruz fakat aynı duyuruda bir husus var ki Türkiye'de uygulama birliğinin sağlanamadığının açıkça göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bakın ne diyor o husus;

Cümle cümle idrak edelim bu hususu;

?26/03/2005 tarihinde müdür yardımcılığı için yapılan seçme sınavına giripte kazanamayanların;" Bu cümleyi bir ilkokul çocuğuna sorsanız sınava girmiş ama kazanamamışı ifade edecektir. Fakat burada sınava girmiş fakat ilk değerlendirmenin yapıldığı 2005 yılında kazanamayanlar kastedilmektedir.

Şimdi burayı biz anlıyoruz fakat bu işe vakıf olmayan hiç bu konu ile ilgisi olmayan 2005 sınavından bihaber olan insanların anlayabileceğini düşünmüyoruz. Kaldı ki devlet kurumunca yazılmış valilikçe imza altına alınmış bir yazının böyle olmaması gerektiği kanaatindeyiz.

Burada asıl sorun daha önce de dile getirdiğim gibi 2005 sınavı ile ilgili ülkede birlik sağlanması için açıklama yapılması gerektiği noktasındaki önerimdir.

Gelinen noktada İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün duyurusuna göre 26/03/2005 tarihli müdür yardımcılığı sınavını ilk değerlendirmede kazananlar Müdür Yardımcılığı için sınav puanına dayalı olarak yönetmeliğin Geçici-2. maddesine göre başvuruda bulunmaları mümkün değildir. Bu haktan sadece 2005'te başarısız olduğu halde Mayıs 2008 de yapılan son değerlendirmede başarılı olanlar yararlanabileceklerdir.

Yani 2005 yılında kazanmak kusur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şimdi aynı konuda Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yazısına bakalım:

Buradaki açıklamaya baktığımızda ise 26.03.2005 tarihli sınava girenlerden 2008 de başarılı olanların tamamının Geçici-2 . maddeden yararlanması mümkündür.

Şimdi Personel Genel Müdürlüğünün bu işe el koymasını istiyoruz.

Burada başka bir çelişkiyi daha ortaya koyayım.

İstanbul İl MEM 26.03.2005 sınavını ilk değerlendirmede kazananlara o dönemde başvuru şansı verildiğinden o dönemde kazanamayıp son değerlendirmede kazananlara başvuru hakkı vermektedir. Peki 26.03.2005 tarihli sınavı o dönemde kazanıp ataması yapılan fakat Mayıs 2008 değerlendirmesinde başarısız olanlarla ilgili bir uygulama neden yapılmamaktadır? Yani o dönemde yanlış soruyu doğru yaptığı için başarılı olan kişi halen müdür yardımcısı fakat her değerlendirmede doğrusu 70 puanı aşanların başvurusu dahi kabul edilmemektedir.

Bunu yaparken Bilecik mi yoksa İstanbul'mu doğru uygulama yapmaktadır bunu açıklayacak olan Personel Genel Müdürlüğüdür. Çünkü konu ile ilgili olarak Geçici-2 maddesinde 24.04.2008 tarihine göre bir değişiklik olmamıştır. Fakat genelgede ifade değişiktir. Kaldı ki Personel Genel Müdürlüğünün 17.07.2008 tarih ve 53724 sayılı Sayın Remzi Kaya imzalı yazısında;

İfadeleri ile son noktayı koymuşken Yönetmelikte bir değişiklik olmadığı halde değişen Personel Genel Müdürü ile konuda değişiklik olmuştur.

Anlaşılan ülkemizde var olan ?devlette kurumlar kişilere endeksli değildir devlette süreklilik esastır.? sözü gelişen dünya ile değişmiştir.

Ben işin başından beri tamamının Geçici-2 maddesine göre başvuru hakkına sahip olmaları hatta ve hatta o dönemde 2006 sınavının süresinin dahi uzatılması gerektiğini savunduğum halde tıkanan kulaklar görmeyen gözler maalesef her geçen gün yeni yeni mağdurlar, yeni yeni sorunlar yaratmaya devam etmektedir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber