Kurban çocukları vejeteryan yapabilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2008 16:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Kaya, kurban kesimini izleyen çocukların, ''vejeteryan'' olmalarının azımsanamayacak oranda karşılaşılan bir durum olduğunu bildirdi.

Kaya, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda çocukların kurban kesiminden ruhsal olarak olumsuz etkilenmemesi için ailelerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Çocukların ergenlik süresince kendilerine sürekli olarak rol modelleri aradıklarını belirten Kaya, bu modellerin başında aile üyelerinin geldiğini kaydetti.

''Ana babaların, çocuklarına sevmeleri ve korumaları gerektiği yönünde telkinde bulundukları hayvanların ölümüne karar veren kişiler olmalarının, çocuğun gözünde ebeveynlerinin algılanışı açısından ciddi bir sorun yaratabildiğini'' dile getiren Kaya, şunları söyledi: ''Çocukların büyük bölümü Kurban Bayramı öncesinde alınan hayvanları beslemekte, sevmekte, isim vermekte, kısa zaman dilimi bile olsa bir yakınlık ve bağlanma ilişkisi yaşamaktadır. Ardından bu hayvanın ölümüne tanık olmaları ve parçalanmış olarak görmeleri oldukça örseleyici bir durum oluşturmaktadır. Bu durum özellikle rol modeli niteliğindeki ana-baba ile kurulan sağlıklı bağlanma

ilişkisini bozan, çocuğun ruhsal yapısında bir karışıklık yaratan bir nitelik kazanmaktadır.''

Kurban kesimine tanık olmanın psikolojik etkisinin çocukların yaş gruplarına göre değişkenlik gösterdiğini belirten Kaya, ruhsal belirtilerin başında travma sonrası stres bozukluğu olarak adlandırılan yakınmalara benzer sıkıntı, korku ve kaçınma davranışlarının görüldüğünü ifade etti.Gözlenen bir başka olumsuz sonucun ise kurban kesimi sonrasında çocuğun yeme tutumlarında görülen değişiklikler olduğunu belirten Kaya, ''Klinik uygulamada azımsanmayacak oranda karşılaştığımız durumlardan biri, çocukların kurban kesimi sonrası 'vejeteryan' olmalarıdır'' dedi.

Kaya, kurban kesimlerinden çocukların psikolojik olarak olumsuz etkilenmemesi için aile bireylerine önemli bir görev düştüğünü ifade ederek, şu önerilerde bulundu:

''Öncelikle çocuklara, bu işlemin neden yapıldığı onların anlayacağı bir dille, korkutucu olmayan ve suçluluk duygusu uyandırmayacak biçimde anlatılmalıdır.

Çocuğun, kurban kesme işlemi tamamlanana kadar hayvanlarla yakın ilişki kurmasına, onları beslemesine, bu ortamlarda bulunmasına izin verilmemelidir.Özellikle kesme işlemi sırasında çocuğa bir görev ya da sorumluluk vermekten kaçınılmalı, çocuklarla kurban kesme üzerine konuşurken kullanılan sözcükler özenle seçilmelidir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber