Mesleğinin riskine göre DNA testi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Aralık 2008 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ?DNA Verileri ve Milli DNA Bankası Kurulması' tasarısı yeniden düzenlendi.Yeni tasarıya göre ?görevleri sebebiyle hayati risk taşıyanlardan? DNA örneği zorunlu alınacak.

Yeni tasarıya göre DNA analizi bir suç sebebiyle olay yerinden veya suçla bağlantılı diğer yerlerden ve kim olduğunu tespit etmek amacıyla alınabilecek.BİLAL ÇETİN / ANKARA

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ?DNA Verileri ve Milli DNA Bankası Kurulması Kanun Tasarısı? tartışmalara neden oluyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıyı, Başbakanlık bakanlığa geri gönderilince yeniden yasa düzenleniyor. Tasarının 5. maddesinde suç ve suçluların ortaya çıkartılması veya hukuki nedenlerle DNA alınması düzenlenirken, aynı madde ile ?Görevleri sebebiyle hayati risk taşıyanlardan? madenciler, itfaiyeciler, asker ve polislerden zorunlu olarak DNA örneği alınması isteniyor. Tasarının gerekçesinde bu meslek grubundakilerin görevleri sırasında ölmeleri hâlinde kimliklerinin tespiti amacı güdüldüğü kaydediliyor. Ayrıca DNA örnekleri bir suç sebebiyle olay yerinden veya suçla bağlantılı diğer yerlerden ve kim olduğunu tespit etmek amacıyla alınabilecek. DNA analizi ayrıca hukukî uyuşmazlıklarda ve hukuki veya fiilî sebeplerle kimliğin tespit edilememesi halinde kişilerden veya ölmüş kişilerden alınacak.

YURT DIŞINA AKTARILACAK

DNA analizi ayrıca gönüllü olarak DNA'sını vermek isteyen kişilere yapılabilecek. Ayrıca ?DNA profillerinin yurtdışına aktarılması? başlığını taşıyan diğer maddede DNA profillerinin yurtdışına aktarılmasına kurulacak olan DNA Bankası tarafından karar verileceği belirtiliyor. DNA'ların ancak kişilik haklarının korunması açısından profilin istendiği yabancı ülkede eşdeğer ve etkin koruma bulunuyorsa aktarılabileceği yer alıyor.

Zorunlu alınacak

Tasarının 5. maddesinde suç ve suçluların ortaya çıkartılması veya hukuki nedenlerle DNA alınması düzenlenirken, aynı madde ile ?Görevleri sebebiyle hayati risk taşıyanlardan? DNA alınması zorunluluğu getiriliyor. Tasarını gerekçesinde zorunlu olarak DNA'sı alınacaklara örnek olarak madenciler, itfaiyeciler, asker ve polisler sayılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber