3G'de A, B veya C lisans tipleri arasında ne fark var?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 13 Aralık 2008 19:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Avea Genel Müdür Yardımcısı İlker Koçak, ?Üçüncü nesil iletişimde lisansların isimlendirilmesinin dışında temel bir farklılık yok. Her lisansın vereceği hizmet aynı. Daha eski ve hâkim durumdaki rakibimiz, ?A lisans kalitesiyle hizmet vereceğim' diyerek gerçekleri çarpıtıyor' dedi

İSTANBUL - Cep telefonunda üçüncü nesil (3G) lisanslarının dağıtılmasıyla lisanslar arasında ne tür farkların olduğu ya da herhangi bir farkın olup olmadığı da tartışılmaya başladı. A tipi lisansı alan Turkcell 45Mhz, B tipi lisans alan Vodafone 35Mhz ve C tipi lisans alan Avea 30Mhz frekansta iletişime olanak tanıyor.

3G'de dağıtılan frekanslar arasındaki en büyük fark, bir baz istasyonundan eşzamanlı olarak 3G hizmetlerinden yararlanabilecek abone sayısı. 45Mhz iletişim frekansına sahip operatör, aynı anda daha çok kullanıcıya eş kaliteli hizmeti verebilecek. B ve C lisanslarına sahip operatörler, daha az aboneye aynı kalitedeki hizmeti sağlayabilecekler.

Hizmet kalitesi aynı

A tipi lisans altı şeritli bir veri otobanına benzetilecek olursa, B tipi lisans dört, C tipi lisans ise iki şeritli bir otoban olarak düşünülebilir. Abone sayılarına bakılırsa Türkiye'de en çok aboneye sahip Turkcell'in A, ikinci sıradaki Vodafone'un B ve üçüncü sıradaki Avea'nın C tipi lisans alması gayet normal olarak değerlendiriliyor.

Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesinde 214 milyon avro ile C tipi lisans alan Avea İletişim Hizmetleri A.Ş, önümüzdeki yılın ortalarında hayata geçecek 3G'ye iddialı bir şekilde hazırlanıyor. Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Koçak, 3G lisanslarının A, B ve C şeklinde isimlendirilmesinden kaynaklanan bir ?sıralama' oluştuğunu, bunun gerçeği tam yansıtmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

?Ücrette rekabet olacak'

?3G'de lisansların isimlendirilmesinin dışında temelde bir farklılık yok. Her lisansın vereceği hizmet aynı. Lisansın çeşidinden kaynaklanan tüketicilere yansıyacak hem hizmet çeşitliliği hem de hizmet hızı anlamında hiçbir farklılık yok. Özellikle daha eski ve hâkim durumdaki rakibimiz ?A lisans kalitesiyle hizmet vereceğiz' diye, şimdi iletişimde de kullanıyor, bu tamamen gerçeklerin çarpıtılmasıdır. Farklılaştırmak için seçilmiş olan harf sıralamasının, son kullanıcıya kalitede bir fark yaratacak gibi sunulması bence çok yanlış bir yönlendirmedir ve hiçbir dayanağı da yoktur.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun böyle bir niyet gözetmesi mümkün değil, ancak isimlendirmede harfleri seçeceği yerde sadece frekansları belirtseydi belki daha kolay ve rahat bir iletişim imkânı sağlardı. Şimdi sanki arada bir fark, özellikle kalite farkı varmış gibi bir intiba oluştu ki bu hiç geçerli değil.?

Koçak, 3G'de ücretlendirmelerde rekabet olacağını vurgulayarak, ?Makul ek bir ödeme karşılığında yaygın erişim ve kullanımın oluşmasını sağlamak istiyoruz. Bunu destekleyecek şekilde fiyat politikası izleyeceğiz? dedi. (Radikal, aa)

3G aboneliğinde SIM kart değişecek, numara aynı kalacak

3G ya da 3N bilindiği üzere üçüncü nesil kablosuz teknoloji anlamına geliyor. GPRS'in bir adım sonrası olarak da tanımlanan 3G ile cep telefonlarından,cep bilgisayarlarından ve dizüstü bilgisayarlardan kesintisiz olarak sürekli bir bağlantı sağlanıyor.Bu da bize TV izlemek ve anında görüntülü görüşme yapmak gibi birçok olanaklar sunuyor.

* İnternet hızı 20 kat artıyor: Öncelikle 3G'nin gelişi ile birlikte cep telefonlarında kullandığımız internet hızı 20 kat artacak. 3G teknolojisi ile birlikte cep telefonlarımızda megabitlerle ifade edilen bağlantılara ulaşabileceğiz. Bu sayede dilediğimiz gibi internette dolaşabileceğiz ve Youtube gibi internet video servislerinden rahatlıkla cep telefonumuzda yüksek hızda video izleyebileceğiz. Ayrıca cep telefonunuzla çektiğiniz videoları direkt olarak video paylaşım sitelerine yollayabilecek, fotoğraflarınızı doğrudan blog'unuza aktarabiliceksiniz. Bunun yanı sıra e-devlet işlemlerini de cep telefonumuzdan haledebileceğiz. Tüm faturalarımızı, banka hesap ve havale işlemlerimizi daha hızlı şekilde, şubeye gitmeden hatta bilgisayara ihtiyaç duymadan birkaç tuşa basarak yapabileceğiz.

* Gazeteciler için kolaylık: Özellikle habercilikle uğraşanlar için çok büyük bir avantaj yaratan 3G, hızlı bağlantı ağı sayesinde çekilen video ve resimleri en hızlı şekilde haber merkezlerine ulaştırmayı kolaylaştıracak. Birçok internet kullanıcısının benimsediği internetden alışveriş yapabilmeyi artık cep telefonunuzdan gerçekleştirebileceğiniz gibi arama motorlarını kullanarak aradığınız bilgilere hemen ulaşacaksınız. Sanal kütüphanelerden yararlanabilirken ülkemizde birkaç üniversitede bulunan uzakdan online eğitim derslerine cep telefonunuzdan iştirak edebileceksiniz.

* Rezervasyon ve check-in avantajı: Bunu dışında rezervasyon, check-in gibi işlemlerinizi de cep telefonunuzdan haledebiliceksiniz. 3. nesil teknolojinin en büyük avantajı ise şu anda kullandığımız, daha doğrusu maliyetinden dolayı kullanamadığımız GPRS tarifelerine göre indirme hızlarının daha yüksek ve az maliyeti olacağıdır. 3G teknolojisi, cep telefonumuzda kullandığımız çoklu ortam uygulamalarını artıracak ve daha da zenginleşecek.

* TV cebinizde: 3G teknolojisinin en güzel özelliklerinen biri de bizim gibi televizyon tutkunu bir ülke için çok değerli bir özellik olan cep telefonunuzdan canlı TV yayınlarını izleyebilmek olacak. Bu sayede İstanbul trafiğinde olsanız da merakla takip ettiğiniz dizileri ya da heyecanla beklediğiniz maçları kaçırmadan cep telefonunuzdan nerde olursanız olun kontrol edebilme fırsatını da bulucaksınız.

* 10 saniyede şarkı indir: İstediğiniz bir bölgenin hava durumunu anlık olarak görebilecek, görüntlü konuşma yapabilecek, TV`de gördüğünüz bir klibin detaylarını öğrenebilecek, 10 sn gibi kısa bir sürede şarkı indirebileceksiniz.

* Yeni bir sözleşme yapılacak: 3G'den yararlanmak için öncelikle mutlaka 3G uyumlu bir cihazınız olması gerekli. SIM kartınızın değişmesi gerekecek. Bu işlem ücretsiz yapılacak. Ayrıca bu servisleri kullanmak için yeni bir sözleşme yapmanız da gerekecek.

* Mobil TV nasıl kullanılacak: Şebekenizin mobil TV servisine abone olduktan sonra 3G uyumlu cep telefonunuza TV uygulamasını yükleyeceksiniz. Uyduda olduğu gibi TV programlarının detaylı bilgisine ulaşabileceksiniz. Destekleyen kanallarda arkaplanda görüntü devam ederken ön planda hisse senedi, son dakika haberleri, hava durumu gibi bilgileri görebileceksiniz.

* Uyumlu cihazlar: Yeni çıkan modellerin büyük bir kısmı 3G'yi destekliyor. Ancak bu, her yeni modelin desteklediği anlamına gelmiyor. Bu yüzden telefon almadan önce 3G uyumlu olup olmadığını mutlaka araştırın. Doğrudan 3G uyumlu sim kartların takılabildiği dizüstü bilgisayarlar da yakında çıkacak. Türkiye'de bugüne kadar 1 milyondan fazla 3G destekli telefon satıldı.

* Ücretlendirme: 2009'un ortalarında hayata geçecek 3G teknolojisinin herkesin kullanabileceği düzeyde fiyatlandırılacağı belirtiliyor. Ayrıca aboneler, sadece kullandıkları servis için ödeme yapacak. Dünya genelinde şu anda 83 ülkede toplam 216 şirket 3G servisi sunuyor.

* Görüntülü konuşma: 3G teknolojisinin en çok merak edilen özelliklerinden başında görüntülü telefon görüşmesi yapabilmek geliyor. Yüksek veri aktarım hızı sayesinde en uzakdaki yakınlarınızla dahi 3G standartına uygun cep telefonları ile birbirinizi görerek konuşabiliceksiniz. Bu sayede yanlızca sesle yetinmeyip görüntülü olarak da sohbet edebileceksiniz. Gezdiğimiz yerleri telefon görüşmesi yaptığımız yakınlarımıza 3G cep telefonları aracılığıyla gösterebileceğiz. Özellikle iş gezilerine sıkca çıkan

işadamları acil toplantı durumlarında görüntülü konferans yapabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber