Rektör seçiminde heyecan dorukta

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 16 Aralık 2008 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul Üniversitesi bugün yapılacak seçimle yeni rektörünü belirleyecek. Yeni rektör, Türkiye'nin en büyük akademik biriminin başında olacak. Ayrıca birçok ilçe belediyesinin bütçesinden fazla olan 500 milyon YTL'lik bir bütçenin de yönetiminden sorumlu olacak.

Mesut ParlakOKTAY MEHMET / İSTANBUL

Türkiye'nin en büyük üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi bugün yapacağı seçimle yeni rektörünü belirleyecek. Kemal Alemdaroğlu'ndan sonra göreve getirilen Mesut Parlak'ın yaş haddinden tekrar aday olamadığı üniversitenin rektörlük seçimi için çoğu tıp kökenli olan 13 aday kıyasıya bir yarışın içine girdi.

2 BİN 500 OY VAR

Bugün İstanbul Üniersitesi Rektörlük seçiminde 2 bin 500 öğretim üyesi oy kullanacak. Yeni seçilecek rektör İstanbul Üniversitesi'nin 11 ayrı yerleşkesinde yer alan 17 fakülte, 12 yüksekokul, 21 araştırma ve uygulama merkezi, 52 bin lisans, 9 bin lisans üstü öğrencisi, 5 binin üzerinde akademisyenin yanısıra, 500 milyon YTL'yi bulan üniversite bütçesini yönetecek. Bugüne kadar üniversitenin dev bütçesinden akademik araştırmalara çok az pay ayrılması tepkilere neden olmuştu. Yeni seçilen rektörün bu yanlıştan dönerek, bilimsel araştırmaya önemli pay ayırması bekleniyor.

TIBBİYELİ ÇOĞUNLUKTA

İstanbul Üniversitesi rektörlük görevini yıllardır tıp fakültesi kökenli adaylar sürdürüyor. Bu yıl da 13 aday arasında tıp fakültesi kökenlilerin çoğunlukta olduğu gözlerden kaçmıyor. Bu seçimde İstanbul Üniversitesi'nin rektörlük koltuğuna yine tıbbiye kökenli bir adayın oturacağı tahmin ediliyor.bugün yapılacak seçimden sonra belirlenecek İstanbul Üniversitesi'nin yeni rektörü 18 Ocak 2009'da düzenlenecek bir törenle Mesut Parlak'tan görevi devralacak. Rektörlük seçiminde oy kullanacak 2 bin 500 öğretim görevlisinin oylarıyla belirlenecek 6 adayı YÖK Genel Kurulu 3'e indirecek. Üç adayın ismi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulacak. Gül, 3 aday arasında İstanbul Üniversitesi'nin yeni rektörünü belirleyecek.

13 aday yarışıyor

13 aday arasında YÖK üyeliğinden istifa ederek rektörlüğe aday olan Prof. Dr. Yunus Söylet de var. Oylamada en şanslı adaylardan biri olduğu belirtilen Prof. Dr. Söylet'in, üniversite bütçesinin önemli bir kısmını bilimsel araştırmalara ayırmasının beklendiği öğrenildi. Yine adaylar arasında adı geçen Prof. Dr. Seyfettin Uludağ, Hüseyin Üzmez'in cezaevinden çıkmasına neden olan rapordaki imzasıyla göndeme gelmişti. Adaylardan Faruk Erzengin ise, tıp fakültesi dekanlığı yaptığı dönemde vakfın mal ve hizmet alımlarında usulsüzlük yaptığı iddialarıyla zor günler yaşamıştı. Adaylardan Devlet Bakanı Ahat Andican ise bir dönem ANAP genel başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Orman Fakültesi öğretim üyesi Kadir Erdin ise daha önce Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanlığı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber