CHP, sendikalaşma engelleri için araştırma istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2008 11:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CHP sendikalaşmadaki engellerin kaldırılması için Meclis araştırması istedi

- CHP, sendikalaşma ve sendikalara üye olmanın önündeki engellerin kaldırılması için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, siyasal ve ekonomik gelişmelerin, çalışan kesimin karşısına çok büyük engeller çıkardığı ifade edildi.

Gerekçede, ekonomik sıkıntının yaşandığı son günlerde, çalışanların, işini kaybetme korkusuyla sendikalara üye olmadığı belirtildi.

Gerekçede şu görüşler dile getirildi:

"Yasalarla tanınan hakların, yaratılan fiili durumlarla ortadan kaldırılması, kabul edilebilir bir durum değildir. Tuzla tersanelerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı çalışan Bim-Taş'ta, Yör-San'da, THY çağrı merkezinde çalışanlar, sendikaya üye olduğu için işten çıkarılmıştır. Oysa örgütlenme, yasalarla tanınmış bir haktır. Ancak bu hakkın kullanımı işverenler açısından bir tehdit olarak algılanmaktadır. Örgütlülük, gelişmiş ülkelerde teşvik edilen bir oluşumdur."

Gerekçede, işsizliğin artması ve taşeronlaşmanın çoğalması, sendikalı olmanın önündeki engeller olarak sıralanırken, sendikalaşmanın, çalışanların haklarının korunması ve örgütlü hareket edilmesi açısından önemine işaret edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber