Anayasa Mahkemesinin bu hafta görüşeceği dosyalar

Haber Giriş : 29 Kasım 2004 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin gündemi yoğun...

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Dernekler Kanunu'nun 2 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davada, 1 Aralık'ta ilk inceleme yapacak.

Anayasa Mahkemesi, 1 Aralık Çarşamba günü yapacağı toplantının gündemine, Sezer'in söz konusu başvurusunu da aldı. Başvuruda ilk inceleme yapacak olan Yüksek Mahkeme, herhangi bir eksiklik bulmazsa davayı esastan görüşmeye karar verecek. Bu durumda, Anayasa Mahkemesi'nin raportörün raporunu tamamlamasının ardından öncelikle yürürlüğü durdurma istemini ele alması, ardından davayı esastan sonuçlandırması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın, Yüce Divan'a sevkıne ilişkin TBMM kararının iptali ve dosyanın TBMM'ye iadesine ilişkin istemi de aynı gün karara bağlayacak.

Koray Aydın'ın avukatı Bülent Acar, müvekkili ile ilgili olarak TBMM'nin 9 Kasım 2004 günlü, 15. Birleşimi'nde alınan karara konu Soruşturma Komisyonu Raporu'nun ve kararının görüşülmesi, oylanması işlemlerinin ve sevk kararının iptaline ve dosyanın TBMM'ye iadesine ve itiraz sonuçlanıncaya kadar söz konusu işlemlerin yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesini istemişti.

Anayasa Mahkemesi, Avanos Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 2 hükmünün iptali istemini de aynı gün esastan görüşecek.

Danıştay 11. Daire, baktığı bir davada, 527 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri ile İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin 31. maddesinin Anayasa'ya aykırılık iddiasını "ciddi" bularak, iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme, Ankara 5. İş Mahkemesi'nin, Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 2422 sayılı kanun ile değiştirilen 66. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin iptal istemini de esastan görüşecek.

Anayasa Mahkemesi, Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, Türk Medeni Kanunu'nun 101. maddesinin üçüncü fıkrasının iptali isteminde aynı gün ilk inceleme yapacak.

İptali istenen hüküm, vakıflarda üyelik olamayacağını düzenliyor.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber