İşlemlerin kağıt üzerinden yapılmasını öngören mevzuat değişecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Aralık 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet kapısında kuyrukta bekleme dönemini sona erdirecek ?e-Devlet Kapısı' Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açılışla hizmete girdi. Vatandaş artık ?turkiye.gov.tr' adresinden tek tuşla hizmet alabilecek.

T.C. kimlik numarasını kullanarak devlet hizmetlerini tek bir kapıdan vatandaşa ulaştırmayı amaçlayan e-Devlet Kapısı Projesi ?www.turkiye.gov.tr' açıldı. Bundan böyle kamu hizmetlerine elektronik ortamda tek adresten ulaşılabilecek tek ?tuş'la devlet hizmetleri alınabilecek. Ankara'daki Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle açılan ?e-Devlet Kapısı'ndan ilk etepta 21 kamu hizmeti sunulacak. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, ?e-Devlet Kapısı Projesi' ile vatandaş-devlet ilişkilerinde yeni bir dönemin kapısını açtıklarını belirterek ?Bundan böyle devlet, vatandaşımızın ayağına gidecek. Artık kamu kurumlarında kuyruk bekleme anlayışı tarihe karışıyor' dedi.

KAMUDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

HÜKÜMET olarak göreve geldikleri ilk günden itibaren bürokratik yapıyı vatandaşlara daha iyi hizmet eder hale getirmenin çabası içinde olduklarının altını çizen Erdoğan, her zaman insan odaklı bir vizyon ortaya koymanın gayreti içerisinde olduklarını bildirdi. Erdoğan, milleti dünyayı küresel bir köy haline getiren küreselleşme çağının nimetlerinden mahrum bırakmamak için var güçleriyle çalıştıklarını belirterek, e-devlet projesini de bu doğrultuda önemli bir proje olarak gördüklerini ifade etti. Kamu hizmetlerinin elektronik ortama taşınmasının devrim niteliğinde bir yenilik olarak görülmesini isteyen Başbakan Erdoğan, kamu hizmetlerinin sanal ortama taşınmasıyla birlikte kamu hizmetlerinin sunumunda yepyeni bir dönem başladığını da kaydetti.

İKİNCİ REFORM PAKETİ YOLDA

DEVLETİN kısa yolunun adresinin ?www.turkiye.gov.tr' olduğunu açıklayan Erdoğan, ?Bu kapı devletimizi daha şeffaf, daha modern, daha dinamik bir yapıya kavuşturacaktır' dedi. Erdoğan, ?En az maliyetle, en büyük yararı sağlayacağımız, vatandaşlarımızın sıra beklemesinin önüne geçecek nitelikteki çalışmaların 1 yıl içerisinde tamamlanmasını hedefliyoruz. Mevzuatta yer alan ve bürokratik işlemlerin kağıt üzerinde yapılmasını zorunlu kılan hükümlerin de değiştirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede hazırlıklarını yürüttüğümüz 1. e-devlet reform paketini en kısa sürede tamamlayarak Meclis'e sevk edeceğiz' dedi. ANKARA star

21 ayrı hizmet internette

Başbakanlık İletişim Merkezi yeni başvuru.

Başbakanlık İletişim Merkezi. Başvuru Sorgulama

SSK hizmet dökümü.

PTT kayıtlı gönderi takibi

PTT şube sorgulama.

Kriterlere göre açık iş sorgulama ve başvuru.

Profile göre açık iş sorgulama ve başvuru.

İş başvuru. sonucu sorgulama.

Meslek kursu sorgulama.

İşsizlik ödeneği başvurusu.

İşsizlik ödeneği ödemesi takibi

Türk meslek sözlüğü.

İŞKUR'a olan borcu sorgulama.

MEB sınav yeri sorgulama.

MEB sınav sonuç sorgulama.

Ulaştırma Bakanlığı araç yetki belgesi sorgulama

İçişleri Bakanlığı evrak durum takibi.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Uçuş Mürettebatı Lisansı müracaatı.

TCDD satış ve rezervasyon.

Adalet Bakanlığı vatandaş bilgi sistemi.

Denizcilik Müsteşarlığı amatör denizcilik belgesi.

Şifreyi 12 yaşındaki Zeynep'ten aldı

BAŞBAKAN Erdoğan törendeki konuşmasının ardından 12 yaşındaki Zeynep Canik isimli bir öğrencinin elinden e-Devlet Kapısı'nın şifresini aldı. Erdoğan, daha sonra bakanların da katıldığı törende Zeynep Canik ile birlikte e-devletin kapısı olan ?www.turkiye.gov.tr adresini hizmete açtı.

Hedef vatandaşların yarısına ulaşmak

Törende açılış konuşması yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, hedeflerinin 2013 yılına kadar vatandaşların yüzde 50'sinin elektronik ortamda işlemlerini yapar hale gelmesini sağlamak olduğunu açıkladı. TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay ise PTT şubelerinden kimlik karşılığında e-Devlet Kapısı şifresi alınabileceğini duyurdu.

Siteye ilk gün büyük ilgi

E-Devlet Kapısı'nın hayata geçtiği www.turkiye.gov.tr açıldığı ilk gün yoğun ilgi gördü. Saniyede 150 bin işlemin yapılabildiği sitenin iç sayfalarına yoğunluk nedeniyle zaman zaman ulaşılamadı.

Saniyede 150 bin kişiye hizmet verecek

e-Devlet Kapısı'ndan ilk etapta 21 kamu kurumu hizmeti elektronik ortamda sunulacak. Alınacak şifrelerle ?www.turkiye.gov.tr' adresinde yer alan ?devlet', ?iş' ve ?vatandaş' bölümlerinden herkes bilgi edinebilecek. Hizmet alımı için e-devlet kapısı şifresi, elektronik imza veya mobil elektronik imza gerekiyor.

Kamu hizmetlerine tek noktadan erişim imkanı sağlayan e-Devlet Kapısı'nda, SSK hizmet dökümünden adliyelerdeki davalarla ilgili bilgi almaya kadar pek çok işlemin internetten yapılması sağlanacak.

Kullanıcı sayısının başlangıçta 150 bin, 2009 sonu itibariyle 1 milyon kişi olacağı tahmin ediliyor.

19 milyon Euro'ya malolan ve iltimas ve adam kayırmacılığı önlemesi beklenen sistem saniyede 150 bin kişinin işlem yapabileceği şekilde tasarlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber