CHP milletvekili Arıtman kafatasçılıkta ısrarlı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 19 Aralık 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Gül annesi Ermeni olduğu için özür kampanyasını destekliyor' diyen Arıtman ısrarlı: Ermenilerin savını haklı bulanlara Cumhurbaşkanı da olsa ?sen Ermeni misin?' diye sorarlar

ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, ?Ermenilerden özür diliyorum? kampanyasını ?Her görüşün tartışılabilmesi devlet politikasıdır? diye değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün annesinin Ermeni olduğunu ima etmesi büyük tepki yarattı. Arıtman geri adım atmazken ?aymazlık'la suçladığı Gül'e ?Ermenilerin soykırım suçu işlediğimize dair savını haklı bulanlara, destekleyenlere, hoş görenlere, ?Sen Ermeni misin' diye sorarlar. Cumhurbaşkanı da olsa sorarlar? diye çattı. Arıtman'ın bu açıklaması CHP'de de tepkiye neden oldu. CHP?Merkez Yönetim kurulu Sözcüsü Mustafa Özyürek açıklamayı doğru bulmadığını söyledi.

TBMM Dışişleri Komisyonu'nun CHP'li üyesi Arıtman, önceki gün, bir grup aydının 1915 olayları nedeniyle Ermenilerden özür dilemek için internette başlattığı imza kampanyasını eleştirirken, Cumhurbaşkanı Gül'ün kampanyayı annesi Adeviye Gül'ün Ermeni kökenli olduğu için desteklediğini iddia etti. Arıtman dün Radikal Ankara Temsilcisi Murat Yetkin'in bu konudaki sorularını telefonda şu şekilde yanıtladı:

- Cumhurbaşkanı'nın ailesinin etnik kökeninin sizce ne gibi bir önemi var?

- Etnik aidiyetin hiçbir önemi yok.

- Neden gündeme getirdiniz?

- Bu bilgiye uzun süredir sahip olmama rağmen dile getirmedim. Hatta ?dindar cumhurbaşkanı kampanyasında' bile dile getirmedim. Ama şimdi getiriyorum.

- Nedir sahip olduğunuz bilgi?

- Anneannesinin Ermeni olduğu...

- Nereden biliyorsunuz?

- Kendi aile bireyleri söyledi. Dayısı doktor Ahmet Satoğlu benim meslektaşımdır; meslektaşların bulunduğu ortamda söylemiştir.

- Diyelim ki bu doğru, ne alakası var Cumhurbaşkanı'nın tutumuyla anneannesinin etnik kimliğinin?

- Hiçbir alakası yok, hiçbir ayırıma tabi tutulmamalıdır. Ama Cumhurbaşkanı olarak bu milletin haklarını korumalıdır. Etnik aidiyetini koruyor.

- Bu tutumunuz ırkçılık değil mi?

- Irkçılık olarak algılanmamalı. Soykırım iddialarının tanınmasına yol açacak, toprak taleplerine yol açacak bu imza kampanyasına karşı çıkmayarak Türkiye'nin geleceğini tehlikeye atan kim olsa ?Sen Ermeni misin?' derler. Cumhurbaşkanı da olsa derler. Ben kafatasçılık yapmıyorum.

Arıtman'ın ırkçı söylemine dayanak yaptığı iddianın kaynağı olarak gösterdiği Dr. Satoğlu, kendisini telefonla arayan Radikal muhabirinin soru sormasına izin vermedi.

Arıtman, dün yaptığı yazılı açıklamadaysa şunları kaydetti: ?Bir millete hakaret ve iftira etmek düşünce özgürlüğü olamaz. Ermenilerin soykırım suçu işlediğimize dair savını haklı bulanlara, destekleyenlere, hoş görenlere ?Sen Ermeni misin' diye sorarlar. Cumhurbaşkanı da olsa sorarlar!... Cumhurbaşkanı'nın görevi cumhurun hakkını, hukukunu, onurunu korumaktır; cumhuruna hakaret ve haksızlık edenleri hoş görmek değildir. Vatandaşımızdan devletin başına kadar aymazlık içinde olursak bir süre sonra ortada vatan diyebileceğimiz bir toprak, milletimiz diyebileceğimiz bir toplum kalmaz.?

Özyürek: Yanlış yaptı

Arıtman'ın bu sözlerine CHP'li Özyürek tepki gösterdi: ?Genel başkanımız ?Biz kimsenin kökeniyle ilgilenmeyiz. İnsanlar her kökenden olabilir. Kökeniyle de herkes iftihar edebilir' dedi. Bir insanın görüşünün doğru ya da yanlış olması onun kökeniyle ilgili bir sorun, bir konu değildir. Bu açıklamayı doğru bulmuyorum. Yanlış yapıyor.?

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Arıtman'ın sözleriyle ilgili soruyu ?Konu kişiselleştirilmemeli? diye yanıtladı

AKP Osmaniye Milletvekili Durdu Mehmet Kastal da, Arıtman'ın saygısızlık yaptığını belirterek, ?Olmayan bir şeyi söylemek ayıp ve yakışıksız, siyaset ve insanlığa sığmaz? dedi. AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas ise Arıtman'ın değerlendirmelerini değerlendirmeye değer bulmadığını belirterek, ?Onun seviyesine inmem? diye konuştu.

Gül üzüntü duyuyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün bir açıklama yaparak, Arıtman'ın iddalarının kendisini üzdüğünü duyurdu. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nce yapılan açıklamada şöyle denildi: ?Cumhurbaşkanımız, TBMM üyeliği, Başbakanlık, Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemlerden bugüne kadar, en çetin ortamlar dahil her türlü uluslararası platformda ve dış temaslarında Türkiye'nin 1915 olayları ile ilgili iddiaları ve Türk-Ermeni ilişkileri hakkındaki görüş ve önerilerini defalarca açıkça ifade etmiştir. Cumhurbaşkanımız, devletin ve hükümetin veya vatandaşların görüşleri mahfuz kalmak üzere, bu konunun Türk kamuoyunda ve akademik çevrelerde en geniş ve özgür biçimde tartışılmakta olmasını Türkiye'de diğer birçok ülkeden daha ileri ve özgür bir demokratik tartışma ortamının mevcudiyetinin, Türk halkının tarihiyle barışıklığının ve kendine duyduğu özgüvenin bir göstergesi olarak görmektedirler. Cumhurbaşkanımız, görüşlerinin bilinmesine rağmen, konunun küçük siyasi hesaplarla çarpıtılmakta olmasından üzüntü duymuşlardır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber