YSK'dan 6 milyon seçmen açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2008 23:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmen sayısındaki artışın "halk oylamasında esas alınan seçmen kütüklerinin kesinleşmesinden 29 Mart 2009'a kadarki 19 aylık sürede 18 yaşını dolduran ve dolduracak olan 2 milyona yakın seçmenin yanı sıra daha önce kendi iradesiyle yazılmayan seçmenin yasa değişikliği sonucu kütüklere resen yazılmasından kaynaklandığı" bildirildi.

YSK'dan seçmen sayısındaki 6 milyon artışla ilgili iddialara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, seçmen kütüklerinin seçim takviminin el verdiği ölçüde daha uzun süreli olarak yeniden askıya çıkarılacağı belirtildi.

Bu askı süresinde vatandaşların ve siyasi partilerin ilgili seçim hukukunun ana esaslarından olan itiraz ve şikayet haklarını kullanmaları halinde kütüklerdeki hataların seçim kurullarınca giderileceği ifade edilen açıklamada, yetkili seçim kurullarının da resen bu hususta düzeltme işlemi yapacağı vurgulandı.

"Askıya çıkarılan seçmen kütüğünde bir kişiye birden fazla TC Kimlik Numarası verildiğine dair herhangi bir bulguya ulaşılamamıştır" denilen açıklamada, ayrıca sistemin alt yapısını doğru işleyebilmesi amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık idaresi görevlilerinin de askı süresinde aralıksız çalışacağı kaydedildi.

Açıklamada, "Kurulumuzun bugüne kadar olduğu gibi 29 Mart'ta yapılacak seçimlerin de adil ve doğru yapılmasını teminen üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getireceğinden kuşku duyulmamalıdır. Eleştirilerin doğruya ulaşmada faydalı olduğu kuşkusuzdur, ancak bu eleştiriler yapılırken uzun deneyimler sonucu oluşturulan kurumların yıpratılmaması gerektiği de unutulmamalıdır" denildi.

YSK'dan yapılan açıklamada, seçmen kütüğünün oluşturulması amacıyla Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden alınan veri tabanı ile ilgili yazılı ve görsel basında yer alan bazı haberler konusunda kurul ve il, ilçe seçim kurullarınca yapılan araştırma ve incelemelerin sonuçları da yer aldı.

"Bir evde 79 seçmen" başlıklı haberle ilgili yapılan araştırmada Çukurova Huzurevleri Mahallesi'ndeki adresin bir öğrenci yurdu olduğu, burada barınanlardan 8'i dışındakilerin haberde belirtilen adreslerinin diğer adresleri olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Çeşitli basın organlarında yer alan, "dağdaki teröristlerin seçmen kütüğünde yer aldığı"na ilişkin haberlerin de incelendiği belirtilen açıklamada, "Salman Kurtulan ve Cemil Bayık ile ilgili yapılan tahkikat sonucunda ilgili kişilerin belirtilen yerleşim yeri adresi silinmiş ve seçmen kütüğünden çıkarılmışlardır" denildi.

13 Ocak 2007'de öldürülen terörist 1981 doğumlu Mercan Kara'nın seçmen kütüğünde kaydının bulunmadığının anlaşıldığı ifade edilen açıklamada, Uludere İlçesi seçmen kütüklerinde 1940 ve 1985 doğumlu Mercan Kara adlı iki kişinin yer aldığı, 1985 doğumlu Mercan Kara'nın yapılan itiraz üzerine ilçe seçim kurulunca seçmen listesindeki kaydının silindiğin tespit edildiği duyuruldu.

DTP Milletvekili Hasip Kaplan'ın TBMM'de yaptığı bir konuşmada "Sur İlçesinde Polis Okulunun 800 öğrencisinin örgütlü olarak kayıt yaptırdığı" iddiasının da incelendiği belirtilen açıklamada, Sur İlçesi sınırlarında 825 öğrenci kapasiteli polis okulu bulunduğu, YSK'nın güncelleştirme genelgesindeki seçmen niteliği taşıyan öğrencilerle ilgili hükümler doğrultusunda, polis okulu öğrencilerinin okullarından aldıkları öğrenim belgeleriyle yaptıkları başvurular üzerine, işlemlerinin gerçekleştirildiğinin tespit edildiği bilgisine yer verildi.

"Hayali seçmen" başlıklı haberlerde bazı seçmenlerin kaydının sahte olduğu iddiaları ile ilgili yapılan incelemeler sonucunda da, yanlışlıkların giderildiği ifade edildi.

Açıklamada, "Anayasal görevi seçimleri dürüstlük ve güven içinde yaptırmak olan Yüksek Seçim Kurulu, seçimin dürüstlüğüne ilişkin tüm önlemlerini alarak güncelleştirme işlemi sonrası kesinleştirilecek seçmen kütüğü ile mahalli idareler genel seçimlerini yapacaktır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber