CHP, kanun değişikliği sırasında '5 milyon seçmen eksik' demiş

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Aralık 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'nin seçmen sayısı çıkmazı

CHP'li Atilla Kart '5 milyon eksik seçmen var' diyerek YSK'ya resen seçmen yazma yetkisi verilmesini istedi. CHP şimdi 5 milyon fazla seçmen var diye itiraz ediyor

BİLAL ÇETİN/ANKARA

Anayasa Komisyonu üyesi ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, YSK'ya seçmen kütükleri konusunda yetki verilmesine ilişkin düzenlemenini CHP'nin isteği ile yasaya konulduğunu belirterek, "Komisyona gelen yasada böyle bir düzenleme yoktu. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart itiraz etti. '5 milyon seçmen eksik yazıldı' dedi. Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri 'Bizim seçmen yazma yetkimiz yok. Bize yetki verirseniz seçmen sayısı artar' dedi. Bunun üzerine muhalefet partileri ile birlikte değişiklik yaparak Yüksek Seçim Kurulu'na yetki verdik" diye konuştu.

ŞİMDİ DE FAZLA DİYORLAR

AK Parti'li Ayhen Sefer Üstün, CHP'nin '5 milyon eksik seçmen var' demesine rağmen şimdi '5 milyon fazla seçmen var' diye itiraz etiğine dikkat çekerek, "Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi ile bu eksik seçmenler ortaya çıktı. YSK'ya resene seçmen yazma yetkisi verdik. Önceden YSK resen seçmen yazamıyordu. Sadece müracaat edenleri seçmen yazıyordu" dedi.

KOMİSYONDA DEĞİŞTİ

5749 sayılı kanunun hükümetten gelen şeklinde 4. madde "Yurt dışı seçmen kütüğü, adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde oluşturulur" şeklinde düzenlendi. Anayasa Komisyonu'nda yapılan değişiklikle ise 4. madde "Seçmen kütüğü; adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslara göre her yıl yeniden düzenlenir, sürekli bilgi toplama ile her seçim döneminde güncelleştirilir" olarak yeniden düzenlendi.

Listeler yenilensin

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal,YSK'ya dilekçe verdiklireni ifade ederek , "Seçmen listelerinin tanziminde adrese dayalı nüfus sayımı verilerine dayanılmasından vazgeçilmesini istedik' dedi. Öte yandan ,DSP'li Tayfun İçli, YSK ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 5 Eylül 2008 tarihli protokolün iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber