Gönül: Savunma ve güvenlik harcamalarında dünyada 14. sıradayız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2008 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'nin 2007 yılı rakamlarıyla milli gelirinin yüzde 1,9'unu savunma ve güvenlik harcamalarına ayırdığını ve bu itibarla, Brezilya ve İran'ın ardından dünyada 14. sırada yer aldığını söyledi.

Gönül, Antalya'da düzenlenen Sinerjitürk 2008 toplantısında yaptığı konuşmada, sanayi ve teknoloji alanında önemli atılımlar yapmakta olan Türkiye'de, nitelikli beyin gücüne olan ihtiyacın giderek artan bir oranda ortaya çıktığını söyledi.

Özellikle savunma sanayii sektöründe, son 5 yılda sağlanan 2,5 kat büyüme ve yoğun olarak tasarım ve geliştirmeye yapılan yatırımlar, sektördeki uzmanlık ihtiyacını dünyanın üzerinde çalıştığı en uç noktalara taşıdığını kaydeden Gönül, geçtiğimiz on yıllık döneme bakıldığında, dünya savunma harcamalarının toplamda yüzde 50'ye yakın oranda artarak 1,3 trilyon doları aştığını belirtti.

"Bu harcama oranı geçtiğimiz on yıllık dönem içinde yüzde 5'ler mertebesinden, yüzde 2'nin altına inmiş bulunmaktadır" diyen Gönül şöyle devam etti:

"Oransal olarak yaşanan bu iniş çoğunlukla ülkemizin milli gelirindeki büyümeden kaynaklanmakta olup, nominal harcamalar bu on yıllık dönemde aynı düzeylerde kalmıştır. NATO ülkeleri içinde genel kabul edilen savunma ve güvenlik harcamaları seviyesinin milli gelire oranla yüzde 2 olduğu dikkate alındığında, ülkemizin önümüzdeki dönemde reel olarak savunma sanayii alanındaki mevcut yatırım düzeyini korumasını bekleyebiliriz.

Esasen, içinde bulunduğumuz coğrafya ve karşı karşıya bulunduğumuz savunma ve güvenlik ihtiyaçları, Türkiye'nin bir çok Avrupa ülkesine nazaran daha hazırlıklı olması gerektiğini net bir şekilde ortaya koymaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber