2B ile gecekonduya ispat şartı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 27 Aralık 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZÜBEYDE YALÇIN

Hükümet, orman alanı dışına çıkartılan arazilerin satışı için yasa taslağı hazırladı. Satıştan 5 milyar YTL bekleniyor. 31 Aralık 1981'den önce arazinin ev, işyeri veya tarla olarak kullanıldığı ispatlanamazsa devlete kalacak..

Hükümet, orman alanı dışına çıkartılan arazilerin satışı için yasa taslağı hazırladı. Buna göre, 31 Aralık 1981'den önce orman özelliğini kaybetmiş araziler hak sahiplerine satılacak. Ancak 2B arazileri üzerinde çarpık kentleşme, gecekondu varsa bu arazi bina sahiplerine değil Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devredilecek. TOKİ, buralarda kentsel dönüşüm uygulayacak. Gecekondular yıkılıp, yeni binalar yapılacak. Gecekondu sahiplerine de daireleri verilecek. 31 Aralık 1981'den önce arazinin ev, işyeri veya tarım arazisi olarak kullanıldığı ispatlanamazsa bu yerler devlete kalacak.Taslak, İstanbul Ümraniye, Sultanbeyli, Antalya Kepez'in bulunduğu araziler başta olmak üzere 473 bin hektar alanın satışına olanak sağlayacak. Üzerinde 450 bin binanın bulunduğu bu alanların satışından ilk etapta 5 milyar YTL gelir bekleniyor. Taslak yasalaştığında, 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman alanı dışına çıkmış 2B arazileri vatandaşlara satılacak. Ancak satıştan önce hak sahipleri, 31 Aralık 1981 yılından önce 2B arazisinin üzerinde evi, fabrikası, atölyesi olduğunu ya da tarım amaçlı kullandığını ispatlamak zorunda olacak. 31 Aralık 1981 tarihinden sonra yapılan bina ve diğer yapılar bu düzenlemeden yararlanamayacak. Bu tarihten sonra 2B arazisi tarım ya da başka amaçlı kullanılmaya başlanmışsa bu da kapsam dışı olacak.

450 bin bina var

Mahkemelerde 2B'ler ile ilgili açılmış 200 bine yakın dava bulunuyor. Yıllarca devam eden davalar var. Bu araziler üzerinde kurulu ilçe, belde, köy ve mahallelerde yaklaşık 450 bin tane ev bulunuyor. Bu binalarda 2-2.5 milyon kişi yaşıyor.

5 milyar YTL bekleniyor

Hükümet, 2B arazilerinin satışından 5 milyar YTL gelir bekliyor. Yaklaşık 6 yıl önce bu konu gündeme geldiğinde 25 milyara varan gelir beklentisi oluşmuştu. İlgili bakanlar o dönemdeki tahminlerin sağlıklı olmadığını kesin değerlerin satıştan sonra ortaya çıkacağını belirtiyor.

Anayasa değil yasa değişikliği

Çevre ve Orman Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Milli Emlak'ın uzun süredir devam eden çalışmaları sonrasında yılan hikayesine dönen 2B arazilerinin satışına olanak tanıyan yasa taslağı hazırlandı. Daha önce hükümet bu arazilerin satışı için anayasa değişikliği yapmış, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer veto etmişti. Çıkarılan yasa ise Anayasa Mahkemesi'nden geri dönmüştü. Yeni taslak, anayasa Mahkemesi'nin 2B arazilerinin satışına olanak tanıyan düzenlemeyi iptal gerekçeleri dikkate alınarak yeniden düzenlendi. Hükümet, bu konuda, Anayasa değişikliği de hazırladı. Ancak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, SABAH'a sorunun yasa değişikliği ile çözüleceğini söyledi.

Gelir orman köylüsüne verilecek

Taslak metin hazırlanırken, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçesinde üstüne basarak durduğu ve Anayasa'da da yer alan "elde edilecek kaynağın orman köylüsünün yararına değerlendirilmesi" hükmüne yer verildi. Satıştan elde edilecek gelirin orman köylerinin kalkınması veya hangi bölgedeyse o bölgenin altyapı yatırımları için kullanılacağı taslakta yer aldı. 2B'ler üzerindeki binalar öncelikli olarak hak sahiplerine satılacak. Bu kişilerin ödemelerini daha rahat yapması için taksit olanağı tanınacak. Satış bedeli ise rayiç değer üzerinden yapılan hesaplamalarla bulunacak. Taslak yasalaştığında, 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman alanı dışına çıkmış 2B arazileri vatandaşlara satılacak. Üzerinde evi, fabrikası, atölyesi olduğunu ya da tarım amaçlı kullandığını ispatlamak zorunda olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber