Gastrit için kullanılan ilaçlar kemik erimesi yapıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Aralık 2008 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dr. Murat Kınıkoğlu'nun yazısı

Yanlışlıkla ilaç içtiğinden şüphe edilerek anne-babası tarafından apar topar hastaneye götürülen çocukla ilgili bir haber okumuştum. Acil serviste, mideyi yıkamaya çalışan stajyer doktorun yanlışlıkla hortumu yemek borusu yerine nefes borusuna sokması çocuğun ölümüne neden olmuştu. Aklıma geldikçe içimin acıdığı bu olayın sonu çok daha acıklı... Anne-baba eve döndüklerinde aslında çocuklarının ilaç içmediğini anlıyorlar; meğer yanı başındaki boş kutuyu görünce içtiğini sanmışlar...

Bu olayı neden anlattım; doktorların özellikle acil durumlarda soğukkanlılıklarını kaybetmemesi ve müdahaleden önce dikkatli bir değerlendirme yapması çok önemlidir. Yalnız doktorların mı, bir sağlık sorunu ile karşılaşan herkesin (özellikle anne-babaların) aynı soğukkanlı yaklaşım içinde bulunması gerekir. Kalp krizi geçirirken evde oturup bekleyin demiyorum ama yukarıda anlattığım örnekte olduğu gibi gereksiz yere acele etmenin bazen fayda yerine zarar vereceğini de unutmamak lazım. Küçük şikâyetlerinizde vücudunuzun iyi edici gücüne güvenin ve ona bozulan dengeyi yeniden kurması için biraz vakit tanıyın: İçinizdeki iyileştirici gücü küçümsemeyin.

Evrim, tüm canlıları olduğu gibi bizi de yaşamak ve genlerimizi bir sonraki nesle aktarmak üzere programlamıştır. Bu hedefe ulaşmamızı aksatacak bir sorun olduğunda binlerce mekanizma devreye girer ve bizi iyi etmeye-yaşamı sürdürmeye çalışır. Vücut çoğu sorunu siz farkına bile varmadan kendisi halleder; her gün binlerce kanser hücresi, vücudumuza giren binlerce virüs ve bakteri bünyeye yerleşemeden savunma hücreleri tarafından yakalanıp yok edilir. İşte bu yüzden en ufak şikâyetinde burnuna fısfıslar boca eden, pastiller emen, hemen ateş düşürücü, ağrı giderci alanları uyarmak istiyorum: ?Küçük sağlık sorunlarınızda acele etmeyin, içinizdeki doktora görevini tamamlaması için zaman tanıyın.?

VİTAMİN B-12

?H 2 reseptör blokeri? dediğimiz mide asidini azaltıcı ilaçlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok kullanılıyor. Midesinde yanma olan, gastriti veya ülseri olan kişiler burada isimlerini tek tek yazamadığım ilaçları leblebi gibi kullanıyor, şikâyetlerinin geçmesi üzerine bu ilaçlara müptela oluyorlar. Aslında midemizdeki asit, hazım olayı için gereklidir ve önemli vitamin ve minerallerin vücuda emilmesini sağlar. Daha önce bu grup ilaçların devamlı kullanımının kalsiyum emilimini engelleyerek ?kemik erimesine? neden olabileceğini yazmıştım. Son araştırmalara göre uzun süreli mide ilacı kullanımının B-12 vitaminini vücudumuza almamızı sağlayan bakterilerin görev yapmasını engelliyor.

Beyin ve sinir sistemi üzerinde faydalı etkileri olan bu vitaminin eksikliği kansızlığa, yorgunluk, depresyon ve hafıza sorunlarına neden olur.

HATALI LABORATUVAR SONUÇLARI

LABORATUVAR sonuçlarının bazen aldatıcı olabileceğini hepimiz biliyoruz. Bu yüzden de tecrübeli hekimler akıllarına yatmayan, hastanın bulguları ile uyuşmadığını düşündükleri tetkiklerin yeniden çalışılmasını isterler.

Hatalı sonuçlarda ilk akla gelen şey, insan faktörüne bağlı hatalardır ama bazen laboratuvarın ve çalışanların hiçbir günahı olmadan yanlış sonuçlar alınabilir. Bugün hatalı sonuç alacağınız bir duruma dikkat etmeniz için sizleri uyarmak istiyorum. Çoğumuz kan vermeden önce 12 saat süren bir açlık gerektiğini, bir önceki gece içki ve ağır bir yemekten kaçınmak gerektiğini biliyoruz ama yoğun sporun kan değerlerini etkileyebileceğini bilenimiz azdır. Kan alan hemşireler hastalara ?Aç mısınız?? diye sorarlar ama ?Son 24 saat içinde spor yaptınız mı?? diye sormazlar. Yakınlarda yapılan bir çalışma bir önceki gün yapılan ağır sportif faaliyetlerin sabah vereceğiniz kanı etkileyebileceğini gösterdi: Spordan sonra kan vermeniz halinde CK-MB dediğimiz kalp krizini gösteren değer ?sanki bir kalp kriz geçirmişsiniz gibi? yüksek sonuç verebiliyor. Halı sahada futbol oynama alışkanlığı olanların bu bilgiyi hatırlamalarında fayda var. ?Kalp krizi geçiriyorsunuz? diye boş yere yoğun bakımlarda yatmayın...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber