Motorine gelen indirimler dizel otomobili kurtarmadı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Aralık 2008 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Akaryakıta iki ayda 6 indirim geldi. Benzin ile motorin arasında fiyat farkı yüzde 11.5'e çıktı. Buna rağmen dizel otomobilde talep düşüşü sürüyor.

BU yıl başından itibaren gördüğü zamlarla gözden düşen motorin, akaryakıt piyasasındaki indirimlerle yeniden gözde olma yolunda. Benzin ve motorinde pompa fiyatları arasında fark oransal bazda yine motorinin lehine işlemeye başladı. Bu yıl başından beri yapılan zamlarla bir ara yüzde 5'e kadar gerileyen benzin ile motorin pompa fiyatları arasında fiyat farkı, yeniden açılmaya başladı. Son yapılan indirimle benzin ve motorin pompa fiyatları arasındaki fiyat farkı yeniden yüzde 10'u geçerek yüzde 11.5'e ulaştı. Öte yandan son iki ay içinde akaryakıta 6 kez indirim yapıldı. 11 Kasım itibariyle 3.05 YTL olanan benzinin litre fiyatı 2.75 YTL, 2.82 YTL olan motorinin ise 2.43 YTL'ye geriledi. Bu arada düşüşe geçen dizel otomobil satışlarındaki gerileme de devam ediyor.

DİZEL OTO KAN KAYBEDİYOR

DİZEL otomobil satışları ocak-kasım döneminde dizel otomobil satışları geçen yıla göre yüzde 10 oranında gerileme gösterdi. 2008 yılı kasım ayı sonunda 280 bin adet olan toplam binek araç satışının 139 binini dizel binek araçlar oluşturdu. Tüm segmentler içinde dizel binek araçların pazar payı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52'den yüzde 50'ye düştü.

İki ayda benzin % 9.8, motorin % 13.5 ucuzladı

Tarih Kurşunsuz benzin (Litre/YTL)

11 Kasım 3.050

14 Kasım 2.980

20 Kasım 2.920

26 Kasım 2.850

6 Aralık 2.780

23 Aralık 2.750

Tarih Motorin

(Litre/YTL)

11 Kasım 2.810

20 Kasım 2.770

26 Kasım 2.680

3 Aralık 2.600

5 Aralık 2.580

16 Aralık 2.470

23 Aralık 2.430

Not: İstanbul Avrupa yakası baz alınmıştır. İstasyonlar arasında fiyat farklılığı olabilir.

Doğus'tan fabrika gibi yatırım

Doğuş Otomotiv, 42 milyon YTL yatırımla Ankara Etimesgut'ta otomobil alışveriş üssü açtı. Açılışta konuşan Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ?Sisin ötesine bakıp geleceğe yatırım yapıyoruz' dedi.

TÜRKİYE'NİN en büyük otomotiv distribütörlerinden biri olan Doğuş Otomotiv, ekonomik kriz ortamına rağmen fabrika yatırımına bedel harcamayla yeni tesis yatırımını hayata geçirdi. Volkswagen binek ve ticari, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Seat, Skoda, Scania, Krone ve Meiller markalarının satış-servis-yedek parça hizmetlerini sunan Doğuş Otomotiv'in perakende iştiraki olan Doğuş Oto, Ankara'da ikinci merkezini Etimesgut't açtı Doğuş Oto Etimesgut için 42 milyon YTL'lik yatırım yapıldı. Sektörde daralmanın konuşulduğu bir dönemde gerçekleştirilen Doğuş Oto Etimesgut açılışı moral ve gelecek yatırımı olarak değerlendirildi.

SİSİN ÖTESİNE BAKIYORUZ

YATIRIM hakkında bilgi veren Doğuş Otomotiv ve Doğuş Oto Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, ekonominin ve özellikle otomotiv sektörünün zor bir dönem içerisinden geçtiğini belirtti. Acar, şunları söyledi: ?Yaşamakta olduğumuz günler, özellikle otomotiv sektörü açısından belirsizliklerin hakim olduğu bir dönemdir. Firmalar böyle zamanlarda çeşitli tedbirler almak durumunda kalabilirler. Doğuş Otomotiv olarak bizler de öngörülü ve tedbirli iyimserlik anlayışı ile hareket ediyoruz. Ama kendimizi, sisli dar görüş mesafesi ile kısıtlamıyoruz, sisin ötesine bakıyoruz.

FABRİKA BOYUTUNDA

GELECEĞE yaptığımız yatırımlardan da vazgeçmiyoruz. Belirsizliklerin hakim olduğu bu dönemde, birikimlerimizi ve yatırımlarımızı, şartların uygunluğu doğrultusunda değerlendirmeye devam edeceğiz. İşte, perakende iştirakimiz olan Doğuş Oto ile böyle bir dönemde fabrika boyutlarında bir yatırıma imza atıyoruz.'

Bin araç satacak

Toplam 22 bin metrekare alan içinde 7 bin 492 metrekare kapalı alana sahip olan Doğuş Oto Etimesgut'un 2009 yılında bin adetlik araç satışı ile 50 milyon YTL ciro, 2010 yılında bin 300, 5'inci yılın sonunda ise bin 700 adet satış ile 73 milyon YTL ciroya ulaşması hedefleniyor.

Oto alışveriş merkezi

DOĞUŞ Oto Etimesgut'un finansmanının Doğuş Oto ve Doğuş Otomotiv tarafından sağlanan 42 milyon YTL'lik yatırım ile hayata geçtiğini hatırlatan Acar ?Tesisimiz, temsil etmekte olduğumuz markalara yüksek teknolojili donanımı ile ?tam' hizmet verecek. Beşinci yılın sonunda yıllık 73 milyon YTL ciro ve bin 700 adet araç satışı hedefliyoruz. İstihdam açısından da önemli bir imkan yaratan Doğuş Oto Etimesgut, 22 bin metrekarelik alanı ile Ankara'da otomotivin alışveriş merkezi olacaktır' dedi.

Opel Insignia'da ön satışlara başlandı

23 Avrupa ülkesinden 59 jüri üyesinin değerlendirmesi sonucunda yılın otomobili seçilen Opel İnsignia'nın ön satışına başlandı. Ekipman olarak FlexRide süspansiyon ve dokuz farklı koşula uyarlanan ?sürüşe duyarlı ön farlar' gibi değişik seçeneklere sahip İnsignia'nın fiyatları 48 bin 750 ile 120 bin 331 YTL arasında değişiyor. Insignia, Şubat 2009'da dördü benzinli olmak üzere yedi motor seçeneği ile sunulacak.

Yenilenen Superb 43 bin 650 YTL

YENİLENEN Skoda Superb, Comfort, Ambition ve Elegance olmak üzere üç farklı donanım seçeneği ile Türkiye yollarına çıktı. Superb, 43 bin 650 ile 73 bin 700 YTL arasında değişen özel tanıtım fiyatlarıyla satışa sunuldu. Superp, 125 ile 160 beygir gücü arasında değişen iki benzinli ve bir dizel motor seçeneğine sahip.

Nuri Otay, Ford Otosan'a geri döndü

FORD Avrupa'nın Almanya Köln fabrikasında Üretim Direktörü olarak görev yapan Nuri Otay Türkiye'ye dönerek Ford Otomotiv A.Ş. Genel Müdür Başyardımcılığı görevine atandı. Bu görevi şimdiye kadar yürüten Ufuk Güçlü ise Teknik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Baş Yardımcılığı görevine getirildi. Otay, Almanya'daki görevinden önce Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikasının müdürlüğünü de yapmıştı.

Chery'nin üçüncü modeli de geliyor

MERMERLER Grubu'nun distribütörlüğünü yaptığı Çinli Chery'nin Alia ve Tiggo'dan sonra üçüncü modeli de piyasadaki yerine alıyor. Chery Kimo 2009 yılı başında piyasaya sunulacak. Tiptronik şanzıman ve dizel motor seçeneğinin de opsiyon olarak sunulacağı Chery Kimo, 90 beygir güç üreten 1.3 litrelik benzinli motora sahip.

Japon işadamları Isuzu'yu ziyaret etti

TÜRK-Japon İş Konseyi'nin 16. Ortak Toplantısı için Türkiye'ye gelen Japon işadamları Anadolu Isuzu'nun Şekerpınar fabrikasını ziyaret etti. Japon işadamları Türkiye'de kurulan ilk Türk-Japon ortaklığı olan şirket hakkında bilgi aldı. Kamyon ve otobüs fabrikalarını gezen heyet, Isuzu Motors'un Global Kalite Güvencesi prensibinin bir parçası olarak Şekerpınar tesislerinde yürütülen IMM projesi ile yakından ilgilendi.

Ayda 449 Euro'ya Kia Sportage

ÇELİK Motor Kiralama'nın yeni başlattığı kampanya kapsamında, ayda 499 Euro'ya Kia'nın 4x4'ü Sportage modeli kiralanabilecek. Kampanya 36 ay- 20.000 kilometre için geçerli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber