Kamuoyu, MEB Personel Genel Müdürlüğünden Açıklama Bekliyor (3)

?MEB Personel Genel Müdürlüğünden Beklentilerimiz? başlıklı haberde Sayın Necmettin Yalçın'a başarılar dileyerek bazı konularda hatırlatmada bulunmuş ayrıca sorunları sıralamadan önce Personel Genel Müdürlüğü uygulamalarında şeffaflık beklendiğini vurgulamış, 'kamuoyu çağımızın iletişim aracı olan İnternetten anında bilgilendirilmelidir.' demiştik. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Aralık 2008 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayın Necmettin Yalçın ?MEB Personelden 'Beklentiler' Haberine Açıklama? başlıklı haberindeki açıklamayı sitemize göndermişti.

Açıklamasının giriş bölümüne ?Öncelikle Personel Genel Müdürlüğü görevine başlamış olmam nedeniyle iyi niyet ve nezaket İçeren temennileriniz için teşekkürlerimi sunuyorum.? açıklamasıyla başlayan Sayın Yalçın;

?Personel Genel Müdürlüğü olarak görev ve sorumluluklarımızı mevzuat çerçevesinde genel hukuk prensipleri içinde şeffaf, güvenilir, hesap verebilir bir nitelikte yürütebileceğimizden bütün kamuoyunun ve sizlerin emin olmasını isterim. Hiç şüphesiz ki ülkemizin en büyük teşkilatlardan birinin yöneticiliğini yapıyor olmanın idraki içinde ve bütün paydaşlarımızın görüş ve önerilerini dikkate alarak, değerlendirerek çalışmalarımızı sürdüreceğimizi ifade etmek istiyorum. Görevimizi yürütürken bize katkı sağlayan destek veren olumlu ve yapıcı eleştirilerini bizimle paylaşan herkese minnettar olduğumuzu da burada belirtmekte yarar görüyorum. Özellikle memurların yoğun olarak izlemekte olduklarını bildiğim "memurlar.net" sitesinin görüşü ve önerilerini dikkate alacağımızı da vurgulamak istiyorum.? ifadesini kullanmıştı.

Sayın Necmettin Yalçın'a ?Sayın Yalçın, Gizlemekle Sorunu Çözemezsiniz? başlıklı haberimizde yer alan, sayın genel müdürün imzasıyla tüm İl Mili Eğitim Müdürlüklerine gönderilen 14/11/2008 tarih ve 104376 sayılı yazısında; öğretmen açığını internet sitelerinde duyuran İl Milli Eğitimlere hitaben ;??yapılan inceleme sonucunda iller bazında öğretmen ihtiyacının yansıtıldığı resmi belgelerin yer aldığı ?..tespit edilmiştir? emirleri yer almıştır.

Gerek kamuoyunu yakından ilgilendirmesi ve doğru bilgilendirilmesi adına gerekse hukuki olarak bilgi edinme kanunu gereği her vatandaşın ulaşmasına olanak verilecek bir konuda bu kadar sıkı ve alt kademedeki yöneticileri de gizliliğe teşvik etmek bir yana emreder nitelikte bir yazıya imza atmasında yatan mantığı anlayamadığımızı belirtmek isteriz.

Sayın Necmettin Yalçın bu yazıyı hangi gerekçe ile yazdığını kamuoyuna açıklamalıdır.

Ayrıca;

- ?Binlerce Kişi Arasından Neden Sadece İki Kişi?? başlıklı haberimizde Nevşehir İli Ürgüp Tesan Anadolu Öğretmen Lisesine duyuru yapılmadan Bakanlık tarafından Müdür olarak nasıl atama yapıldığının,

- Aynı haberde Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce Diyarbakır İl Milli Eğitim müdürlüğüne yazılan 10.11.2008 tarih ve 166801 sayılı yazıda; C.Ö'nün 10.11.2008 tarih ve 103554 sayılı atama kararnamesi ile nasıl atandığının,

- "MEB, Doğru Söylemiyor" başlıklı haberimizde tüm belgeleriyle orta koyduğumuz puansız öğretmen görevlendirilmesinin,

- "Muş MEM Bazı Okulları Neden Listeden Çıkardı?" Başlıklı haberimizde de dile getirdiğimiz duyuruya çıkılıp sonra iptal edilen açık kadroların neden iptal edildiğinin,

- Ayrıca bir an önceyi farklı zaman dilimi olarak algılayan Erzurum Valiliğinin uyguladığı bu atama takvimine katılıp katılmadıklarını kamuoyuna açıklamak zorundadır.

Ayrıca; Milli Eğitim Bakanlığı, 2008/74 nolu genelgesinin 1.maddesi; Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği'nin "Duyuru" başlıklı 9.maddesinin 1.fıkrasına atıfta bulunarak atamaların yapılmasını istemiştir.

Bu genelge üzerine ?MEB'de yönetici ataması için duyuruya çıkmak şart? haberimizde; Danıştay 2. Dairesinin E 2007/1114 nolu kararının sonuç bölümünde yer alan ??her yetkide olduğu gibi takdir yetkisi de belli sınırlar içinde vardır ve bu yetki, asla bir keyfilik aracı değildir.? gerekçesi gereğince illerde açık bulunan tüm yönetici kadrolarının duyura çıkarılmasının şart olduğunu belirtmiş ve yetkilileri uyarmıştık. Ankara İlinde yapılan Müdür yardımcısı atamalarının da Ankara 1.İdare Mahkemesinin 31/10/2008 günlü, E 2008/1317 sayılı kararı ile iptal edildiğini ?MEB davaları kaybediyor ama uygulamaları değiştirmiyor? haberimizde gündeme getirmiştik

2008/74 nolu genelgenin ?1- İlgi (a) Yönetmelik hükümlerine göre her kademedeki eğitim kurumu yöneticiliklerinin atama yetkisi valiliklerde bulunmaktadır. Bu nedenle valilikler boş eğitim kurumu yöneticilikleri için duyuru yaparken, eğitim kurumlarının özellikleri ve eğitim-öğretimin aksatılmaması gibi hususları dikkate alarak yönetici atama işlemlerini bir an önce gerçekleştireceklerdir.? hükümlerine ve Danıştay kararlarına göre tüm iller tüm kadroları duyuruya çıkarmak zorundadır.

Fakat uygulamalar ilden ile farklılık göstermektedir. Genelge yayınlandığından itibaren 1,5 ay geçmesine rağmen hala duyuruya çıkmayan iller bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Sayın Necmettin Yalçın'ın ?bir an önce? atamaları başlatın emrini veren genelgenin İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından Muş ve Erzurum örneğinde olduğu gibi çığırından çıkarılmasına, uygulamamanın esas sorumlusu olarak neden sessiz kaldığını açıklamalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay 2. Dairesinin E 2007/1114 nolu kararının ve Ankara 1.İdare Mahkemesinin 31/10/2008 günlü, E 2008/1317 sayılı kararı gereğince tüm illere bir genelge göndererek açık bulunan tüm kadroların ilan edilmesini emretmeli ve takvim vermelidir. Yoksa tavşana kaç tazıya tut denildiği anlaşılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber