7 üniversiteli gençi öldüren ihmaller zinciri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2009 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkent Ankara'da Bilkent Üniversitesi öğrencisi 7 genç yılbaşı partisi yaptıkları evde kombinin bacasından gelen karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti...

Üst kattaki aile zehirlenme hissedince hastaneye gitti. 05.10'da gelen EGO ekibi kombide sorun tespit etti ancak gençlerin dairesine bakmadan döndü. 09.00 gelen ekip ise gençlerin cansız bedenlerini buldu.

Birlik Mahallesi'ndeki Vadi Apartmanı'nda oturan Bilkent Üniversitesi öğrencisi Özgür Turan Attila (18), annesi İzmir'deki babasının yanına gidince, yeni yıla arkadaşlarıyla girmeye karar verdi. Atilla'nın evindeki parti sabaha kadar sürerken, bazı gençler geç saatlerde ayrıldı. Evde kalan 3'ü kız 7 üniversiteli eğlenmeye devam etti. Sabaha kadar eğlenen üniversiteliler zehirlendiklerinin farkına varmadı. Ancak aynı saatlerde üst dairede oturan Koç Ailesi sabaha karşı 05.00'te zehirlenme belirtisi hissedince hastaneye gitti. Ailenin karbonmonoksit gazından zehirlendikleri belirlendi ve durum doktorların ihbarıyla Doğalgaz A.Ş'.ye bildirildi.

OLAYDA İHMAL VAR MI?

Doğalgaz görevlileri saat 05.10'da apartmana geldi. Zehirlenen ailenin oturduğu dairede inceleme yapan EGO ekibi, karbonmonoksit gazı sızıntısını saptadı ve dairenin doğalgazını kesti. Ekip diğer dairelere bakmadan sabah bir başka ekibin gelmesi gerektiğini söyleyerek ayrıldı. 09.00'da gelen Başkent Doğalgaz şirketinin ekibi ise zehirlenen ailenin dairesinde yaptığı incelemede, alt ve üst katındaki dairelerdeki kombilerin de aynı bacadan çıkışı olduğunu saptadı ve oraları da kontrol etmek istedi. En üst kattaki dairede kimsenin oturmadığı, en alttaki iki dairede oturanların da evde olmadığı belirlenirken, öğrencilerin bulunduğu giriş kattaki dairenin kapısı, ışıkların yanmasına rağmen ısrarla çalındığı halde açılmadı. 09.30'da polis eşliğinde girilen evde üniversiteli gençlerin cesetleri bulundu.

TERS RÜZGAR MI?

Başkent Doğalgaz Genel Müdürü Veysel Karani Demir, olay sonrası yaptığı ilk açıklamada, binada bütün daire kombilerinin aynı bacaya bağlı olduğunu belirterek şöyle konuştu: ?Zehirlenme olayı iki dairede olmuş. Bu da rüzgarın ters esmesi nedeniyle olabileceğini akla getiriyor. Teknik çalışmadan sonra daha net konuşabilirim. Şu an rüzgarın ters esmesi nedeniyle bacadan yanmış gazın çıkmaması olarak görülüyor.?

İKİ DAİREDEKİ OLAYLAR BİRBİRİNDEN FARKLI

Ancak Demir ilk açıklamasından sonra doğalgaz kaçağı veya baca sorunu olmadığını belirterek iki dairedeki karbonmonoksit zehirlenmelerinin farklı nedenlerden kaynaklandığını söyledi: ?Gençlerin dairesinde kaçağın nedeni doğalgaz borusunun bağlantı yerinden çıkmış olmasıdır. Boru yerinden çıktığı için yanan gaz dışarıya çıkacağına ortamın içine girmiştir. Bağlantı ile ilgili olan fleksi borusu yırtık ve yıpranmıştır. Ancak üst katta durum farklıdır. Orada mutfaktaki havalandırma boşluğu gazete kağıdı ile kapatılmış. Gazete kağıdı ile kapatıldığı için ortam oksijensiz kalmış ve kombi sönmüştür. ?

'BİNADAKİLERİN UYANDIRMASI LAZIMDI'

7 üniversite öğrencisinin öldüğü apartmanda inceleme yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, olayda ihmal olduğunu öne sürdü. Facianın ortaya çıkmasından önce, üst katta oturan ve gece karbonmonoksit gazından etkilenen ailenin çocuğunun ders çalıştığını belirten Ateş, şöyle devam etti: ?Bu çocuğumuz gaz kokusu alınca ailesini uyandırmak istemiş. Ancak annesinin fenalaşarak kustuğunu görmüş. Hemen ambulans çağırmış. Aynı zamanda EGO'yu da arayarak kaçağı haber vermiş. Üst kattaki aile hastaneye kaldırılmış. Doğal gaz görevlileri saat 05.09 sıralarında apartmana gelip inceleme yapıyorlar. Herhangi bir kaçak olmadığını belirtiyorlar ve çekip gidiyorlar. Eğer görevlerini tam yapsalardı bu 7 genç bugün hayattaydı.?

?SADECE İHBAR GELEN DAİREYE GİRERİZ'

Doğalgaz A.Ş. Genel Müdürü Demir, ?05.09'da ekipler olay yerine gitmiş ve gaz kaçağı olmadığı tespitini yapmış? iddiasına şu yanıtı verdi: ?Bize gelen ihbar 4 numaları dairedendi, çocukların yaşamını yitirdiği daireden değil. Ekiplerimiz hemen o dairenin gazını kesmiştir. Apartman içerisinde ölçüm yapmışlar. Ancak temiz çıkmış. Bunun üzerine ekiplerimiz geri dönmüştür. Biz sadece ihbar gelen dairenin kapısını çalarız, diğer dairelerin kapısını çalmamız söz konusu olamaz.?

ABD'DE DEDEKTÖR KULLANIMI ZORUNLU

2004'te Amerika'nın Boston kentinde 7 yaşındaki bir kız çoçuğu doğalgazdan zehirlenip ölünce bu tehlikeye karşı harekete geçildi ve 2005te çıkarılan 'Nicole Yasası' adlı yasayla doğalgazlı evlerde karbonmonoksit dedektörü kullanımı zorunlu hale getirildi. 75 TL'lik bu cihaz Türkiye'de de bulunuyor ancak kullanımı zorunlu değil. Başkent Doğalgaz A.Ş. Genel Müdürü Veysel Karani Demir, dünkü olay sonrası, ?gaz alarmı cihazı kullanılması durumunda uyarıcı olup olmayacağına ilişkin soru üzerine şunları söyledi: ?Bu cihazlardan çok sonuç alamadık. Çin'den getirdiğimiz cihazları denedik ama bu cihazlar en ufak bir yemek kokusu da dahil alarm verdiği için çok kullanışlı olduğunu söyleyemem.?

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ Dudaklar kızarıyorsa dikkat!

* 1. aşamada, kişide hafif huzursuzluk, durgunluk ve uyuklama hissedilir. Biraz daha fazla karbonmonoksit gazı solunursa rehavet çöker ve uyuma isteği iyice artar.

* 2. aşamada, titreme, adale kasılması, diş gıcırdaması, çene titremesi olur ve vücut ısısı yükselir. Gözler donuklaşır.

* 3. aşamada, solunum ve kalp yavaşlar. Vücut ısısı düşer ve ölüm gerçekleşebilir.

* Karbonmonoksit sonucu ölümlerde dudak rujla boyanmış gibi kızarır. Yüz tebessüm eder bir hal alır. Deri kiraz kırmızısı renge dönüşür.

BACA GAZI NASIL ZEHİRLİYOR?

BACA TEMİZ DEĞİLSE: Bacaların temizlenmemesi, bakımının yapılmaması veya standart dışı baca malzemelerinin deformasyona uğraması zehirlenmeye yol açıyor.

BACA BAŞLIĞI YOKSA: Baca başlığı olmamasından dolayı baca tepmesi zehirleyebilir.

BACA SENSÖRÜ YOKSA: Baca sensörünün olmaması veya iptal edilmesi gazın içeri yayılarak zehirlenme riski oluşturabiliyor.

MENFEZ KAPATILMIŞSA: Bacalı ve açık yanmalı cihazların kullanıldığı mahale açılmış olan menfezlerin sonradan iptal edilmiş veya kapatılması zehirleyebiliyor.

İZİNSİZ TADİLAT: Abonelerin tesisatta izinsiz olarak tadilat yaparak tesisatı uygunsuz hale getirmeleri de riski artırıyor.

KALİTESİZ MALZEME: Bacanın standart dışı malzemelerle yapılması nedeniyle meydana gelen yoğuşma suyunun baca malzemesine zarar vermesi de tehlikeli.

BACAYI DARALTMAK: Baca iç bölmelerinin daraltılması ne-deniyle baca çekişinin azalması, gazın tahliyesini güçleştiriyor. Bu da zehirlenmeye yol açıyor.

BAKIM EKSİKLİĞİ: Cihaza yıllık bakım yaptırılmaması zehirlenme riski yaratabiliyor.

BACA HER YIL TEMİZLENMELİ

* Doğalgaz diğer yakıtlara göre bacalarda kirliliğe neden olmaz ama çeşitli dış etkenlerin (rüzgar, sarsıntı v.s.) yanı sıra, doğalgazdan önce kullanılan kömür ve odun gibi yakıtlar, bacalarda is ve kurum oluşturur. Gerekli bakım ve temizlik yapılmadan doğalgaz kullanılması durumunda, atık gazlar, bacada yoğuşma oluşturur.

* Bu yoğuşma baca içerisindeki kurum ve isleri yumuşatmakta, yumuşayan kurum ve isler ile birlikte baca içindeki harç parçaları da kabararak baca içine dökülmekte, dolayısıyla tıkanmalara yol açmakta.

* Oluşan bu tıkanıklıklar, bacanın çekişini kısmen ya da tamamen engelleyerek atık (karbonmonoksit) gazların geri tepmesine ve cihazların, boruların bulunduğu ortama yayılmasına yol açar.

* Hangi yakıtı kullanırsanız kullanın bacanızı yılda en az bir kez itfaiye ya da itfaiyenin yetkilendirdiği firmalara temizletin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber