Çağlayan: Bankalar ellerindeki kredileri satmak zorunda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2009 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, vatandaşların, yeni, taze krediye ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Bankalar, ellerindeki kredileri satmak zorunda, yumurtaya oturan tavuk gibi paranın üzerine oturamaz. Bankanın satmadığı para, elinde pimi çekilmiş bomba gibidir. Satarken de bir taraftan sicil düzenlemesinin yapılması gerekiyor" dedi.

Çağlayan, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bankaların kara listesinde olanlara yönelik sicil affına ilişkin bir soruyu yanıtlarken Çağlayan, bu konunun yarın komisyona geleceğini ve TBMM Genel Kurulunda da hızlı bir şekilde yasalaşacağını söyledi.

Bir beklenti olduğunu ifade eden Çağlayan, bankaların, bunu, düzenleme olmadan da yapabileceğini belirtti.

Çağlayan, etik davranış olarak görmek gerektiğini, bir kişinin, herhangi bir nedenle çekini, senedini zamanında ödeyemeyebileceğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kredi kartını, çekini, senedini ödeyemeyebilir ancak bunların hepsini daha sonra ödemişse, onun kötü sicilinin ortadan kaldırılması gerekir. Bunu, sürekli, bankaların, Merkez Bankasının kaydında tutmak, o insanlara yeni kredi verme hakkını engelliyor. Bana göre, anayasal bir haksızlık da var. Bunu ortadan kaldırmak için düzenlemeyi getirdik. Umuyorum, bu sorunu ortadan kaldıracağız."

Rusya'nın batı hattından alınan doğalgazın kesilmesinin, sanayicileri nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soruya karşılık Çağlayan, bu konuda kendisine gelen bir şikayet olmadığını söyledi. Çağlayan, "Geçmiş yıllarda da doğalgaz kesilmişti ancak orada bile etkilenmemişti. Bu noktada da fazla etkileyeceği kanaatinde değilim, hemen çözülecek gibi görünüyor. Alternatif kaynaklar devreye girebiliyor" dedi.

Nazım Hikmet'i, vatandaşlıktan çıkaran Bakanlar Kurulu kararını kaldıran yeni bir kararnamenin imzaya açılmasına ilişkin sorular üzerine de Çağlayan, son derece olumlu bir düzenleme olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber