Kulaklarınızı soğuktan koruyun

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2009 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kulak burun boğaz uzmanı Dr. Serkan Türyan, özellikle hassas olan kulakların soğuklarda korunmamasının kangrene yol açabileceğini söyledi.

Soğuk kış günlerinde kulak, burun ve parmakların soğuğa maruz kalabildiğini anlatan Türyan, "Soğuktan kulak kepçesi mavi renk almışsa hemen önlem alınmalı, yoksa kangren olabilir." dedi.

Sabahları işe ve okula gidenlerin olumsuz hava koşullarında kulaklarını iyi korumaları gerektiğini ifade eden Dr. Türyan, "Vücudun burun, kulak ve parmaklar gibi yüzeyi geniş yerleri soğuktan daha fazla etkilenir. Başlangıçta kulak kepçesinde mavi alanlar görülür, sonra bunlar beyazlaşır. Kulak memesi hariç kulak kepçesinin tamamı şişer. Ağrılı ve kırmızı hal alır ve sonunda kangren gelişir." diye konuştu.

El ve ayakların vücudun uç noktaları olduğunu, özellikle soğuktan dolayı dolaşım kısıtlandığında bu bölgelere giden kan miktarının azaldığını anlatan Türyan, "Kulaklar ise ince oldukları için fazla bir dolaşıma sahip değildirler. Burun ise genelde soğuktan iyi korunmaz. Donan bölge kesinlikle ovulmamalı." uyarısında bulundu.

Vücudun donmuş bir bölümünü normal hale getirmek için 38.5 dereceyle 41 derece sıcaklıktaki suya sokulmasını tavsiye eden Türyan şu uyarılarda bulundu: "Suyun ısısı sürekli kontrol edilmeli ve gerekirse su ekleyerek aynı sıcaklıkta tutulmalıdır. Eritme işlemi organ tamamen eriyip pembe bir görünüm kazanana kadar devam etmelidir. Pembe renk dolaşımın başladığının göstergesidir. Donmuş bölgeye aşırı ısı uygulamayın çünkü bu organa zarar verebilir. Enfeksiyon riskini arttırmamak için su toplamış bölgeleri ellemeyin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber