Az maaşlı yüksek vergi iadesi alacak

Haber Giriş : 04 Aralık 2004 00:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi iadesinde gerçekleştirilen yeni düzenlemeyle birlikte, az maaş alanlar yüzde 8, yüksek maaşlılar ise yüzde 4.2 oranında iade alacak.

Gelirler Genel Müdürlüğü'nün üzerinde çalıştığı tebliğle birlikte vergi iadesinde sistem değiştiriliyor. Buna göre, az maaş alanlar yüzde 8 ile daha yüksek oranda, yüksek maaşlılar ise yüzde 4.2 ile daha düşük oranda iade alacak. Yeni düzenleme gereğince, en yüksek iade artışı asgari ücretlilerde olurken, emeklilerde değişiklik olmayacak.

Birkaç yıl önce kaldırılması planlanan vergi iadesine devam kararı alındıktan sonra bu kez de sistem değişikliğine gidiliyor.

1 Ocak 2004'ten itibaren geçerli yeni düzenleme gereğince, düşük ücretlilerin 2005 yılında alacakları vergi iade oranları yükselecek. Yüksek maaşlıların iadesi ise neredeyse yarı yarıya azalacak.

Ücretlilerin vergilendirilmesinde eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira harcamalarının yıllık toplam tutarının; 3 milyar liraya kadar yüzde 8'i; 6 milyar liranın 3 milyar lirası için yüzde 8'i; aşan kısmı için yüzde 6'sı vergi iadesine tabi olacak.

Toplam harcamların 6 milyar liradan fazlasının ise, 6 milyar lirası için yüzde 7'si, aşan kısmı için yüzde 4'ü gelir vergisinden mahsup edilecek veya işverenler aracılığı ile kendisine nakden iade edilecek.

NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber