Güler: Doğal gazda indirim ay sonunda açıklanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2009 13:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Avrupa'daki enerji krizine dikkati çekerek, "Daha önce yaptığı yatırımlar, aldığı tedbirlerle çok şükür olağanüstü bir durum Türkiye'de söz konusu değil" dedi.

Güler, Rusya dönüşü Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Avrupa'nın ekonomik ve dogal gaz krizi olmak üzere iki krizi birden yaşadığını belirterek, "Belki bu Türkiye'de hissedilmediği için gündemde yer almadı ama şu anda Avrupa çok ağır bir krizi yaşıyor. Olağanüstü hal ilan edilen, üretime son verilen, resmi dairelerin kapandığı ülkeler bulunmakta. Doğal gaz krizi sebebiyle olağanüstü hal yaşanıyor" şeklinde konuştu.

Doğal gaz krizinin çözümü için Rusya Enerji Bakanı Sergei Şmatko ile birlikte Bulgaristan Enerji Bakanı Petr Dimitrov ile de görüştüğünü hatırlatan Güler, Bulgaristan'ın da bu krizden en çok etkilenen ülkelerden birisi olduğunu söyledi.

Güler, Türkiye ile Bulgaristan arasında by-pass boru hattı da dahil olmak üzere neler yapılabileceğini görüştüklerini kaydetti. Türkiye'nin sorunun çözümü için yapılan görüşmelerde önemli bir konumda yer aldığını dile getiren Güler, çok ciddi olan bu sorunun çözümü için yapılan görüşmelerde kısa vadeli çözümlerin yanında uzun vadeli çözümlerden en temelinin Nabucco projesi olduğunu kaydetti.

Bu noktada Türkiye'nin öteden beri duruşunun ve haklılığının bir kez daha takdir edildiğini ifade eden Güler, "Bu projedeki kararlılığımız projenin uygulaması yönünde somut sonuçlara doğru yürüyor" dedi.

Bakan Güler, yapılan görüşmelerin enerji ağırlıklı görüşmeler olduğunu dile getirerek, "Türkiye, daha önce yaptığı yatırımlar, aldığı tedbirlerle çok şükür olağanüstü bir durum Türkiye'de söz konusu değil. Biz normal enerji yönetimimizi ilgili şirket ve kurumlarımızla başta Botaş olmak üzere sürdürüyoruz" diye konuştu.

Doğal gaz fiyatı

Güler, "Doğal gaz zamları konusunda vatandaştan şikayetler geliyor. Doğal gazda bir indirim gündemde mi?" sorusu üzerine şöyle dedi:

"Dün bir yaygın kanal bu konuda yayın yaparken Bulgar Bakanla birlikte gözümüz o andaki Türk kanalına takıldı. Bulgar Bakan çok acı bir gülümseme ile bu durumu değerlendirdi. Çünkü onlarda gaz da yok şu anda. Biz karsız olarak bu gazı temin ediyoruz. Şu anda vatandaşlarımızı üşütmediğimiz gibi herhangi bir gaz ve elektrik kesintisi söz konusu değil. İndirim de dahil olmak üzere diğer değişiklikler, hesaplamalar yapıldıktan sonra açıklanacak. Ama bu hesaplar ay sonunda ortaya çıkıyor. O zaman sizlerle bunu paylaşırız. Ama şunu söyleyeyim parası olsa dahi gazı olmayan ülkeler var şu anda. Onun için vatandaşı, özellikle bazı medya kurumlarını insafa ve biraz da vicdanlı olmaya davet ediyorum. Çünkü sorun iç politika konusu yapılmayacak kadar ciddi ve Avrupa şu anda gazsızlıktan donuyor, paraları olduğu halde."

Güler, bir soru üzerine de Türkiye'ye şu anda 40 milyon metre küp doğal gazın kesinti nedeniyle gelmediğini ifade ederek, "Bu, biz göreve başladığımızda Türkiye'de kullanılan toplam gaz miktarıydı. Öyle olduğu halde şu anda ülkemizde herhangi bir sıkıntı yok. Diğer ülkelere de yardımcı oluyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber