Adalet Bakanlığı'ndan İbrahim Şahin açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ocak 2009 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASIN AÇIKLAMASI

Bazı basın yayın organlarında, Susurluk davası hükümlüsü İbrahim Şahin'in Ergenekon adıyla bilinen soruşturma kapsamında tutuklanmasının ardından bu şahıs hakkında daha önce Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu tarafından verilen raporla ilgili haber ve yorumlar yapılmaktadır. Bu raporla birlikte 3. İhtisas Kurulunun başkan ve üyeleri ile Kurulun verdiği diğer kararlar hakkında çeşitli iddiaların ortaya atılması nedeniyle aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

Kamuoyunda Susurluk adıyla bilinen dava kapsamında 6 yıl hapis cezasına çarptırılan İbrahim Şahin hakkındaki hüküm, Yargıtay 8. Ceza Dairesinin 15.01.2002 tarihli kararıyla kesinleşmiş ve cezasının infazı 07.08.2003 tarihine kadar tehir edilmiştir. Hükümlü Şahin, erteleme süresi bitmeden önce, verilen hapis cezasının sürekli hastalığı sebebiyle affedilmesi talebini içeren tarihsiz bir dilekçeyle Cumhurbaşkanlığı Makamına başvurmuştur. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 16.05.2003 tarihli yazıyla birlikte Şahin'in başvurusunu Bakanlığımıza iletmiştir. Şahsın, af için gerekli şartları taşıyıp taşımadığının tespiti amacıyla Pendik Cumhuriyet Başsavcılığınca inceleme yaptırılmıştır. Bu kapsamda, Şahin hakkında trafik kazası geçirdiği tarihten itibaren çeşitli sağlık kuruluşlarınca verilen 9 ayrı raporun yer aldığı dosya, Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek yeni bir inceleme yapılması talep edilmiştir.

Adlî Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu yaptığı muayene sonucunda, 27.06.2003 tarihli mütalaasında adı geçen hükümlünün tespit edilen ?post kontüzyonel sendrom sonucu oluşmuş demans? arızasının Anayasa'nın 104/2-b maddesinde belirtilen sürekli hastalık kapsamında olduğunu bildirmiştir. Kurulun oybirliği ile verdiği bu karar, 08.07.2003 tarihli Bakanlık yazısı ile Cumhurbaşkanlığına gönderilmiştir. Hükümlü İbrahim Şahin'in cezasının affedilmesi, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 14.07.2003 tarihli ve 2003/108 sayılı kararla uygun görülmüştür.

Ayrıca İbrahim Şahin hakkındaki raporun haber konusu yapılmasıyla birlikte 3. İhtisas Kurulu başkan ve üyeleri ile bu Kurulun daha önce verdiği bazı kararlarla ilgili de çeşitli iddialar ortaya atılmıştır.

Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Nur Birgen, 07.12.1984 tarihinde asistan adayı olarak Adli Tıp Kurumunda göreve başlamış, Uzmanlık ve Adli Tıp Şube Müdürlüğü görevlerinin ardından 29.07.1997 tarihli müşterek kararname ile 3. İhtisas Kurulu Başkanlığına atanmıştır. Birgen hakkındaki kararname 13.11.2007 tarihinde yenilenerek görev süresi uzatılmıştır.

Dr. Birgen hakkında 1995 yılında, Adli Tıp Kurumunda, Adli Tıp Şube Müdürü olarak görev yapmakta iken, gözaltına alınan 7 kişinin işkenceye maruz kaldıkları halde haklarında sağlam raporu düzenlediği iddiası ile İstanbul Tabip Odası Onur Kurulunca ?6 ay meslekten men cezası? verilmiş ve bu karar Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu tarafından onanmıştır. Ancak itiraz üzerine bu karar, Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Temyiz başvurusu üzerine iptal kararını onayan Danıştay 8. Dairesi, karar düzeltme istemini de reddetmiştir. Böylece verilen ceza, Danıştay'ın kesinleşmiş kararıyla ortadan kalkmıştır.

Kurulla ilgili iddialardan biri de ölüm orucuna başlayan hükümlülerle ilgili çelişkili raporlar verildiği yönündedir. Cezaevlerindeki ölüm oruçları sonucunda sağlık durumu bozulduğu 3. İhtisas Kurulu bildirilen 3 kişinin tahliye edilmelerinden sonraki dönemlerde aynı Kurul tarafından yapılan muayenede, durumlarında görülen iyileşme nedeniyle bu kişilerin cezaevinde kalabilecekleri belirtilmiştir. Bunun üzerine İstanbul Tabip Odası tarafından 3. İhtisas Kurulu Başkanı Dr. Nur Birgen ve kurul üyeleri hakkında ayrı ayrı 3 kere 1'er ay geçici olarak meslekten men cezası verilmiştir. İtiraz üzerine Ankara İdare Mahkemelerince disiplin cezalarına ilişkin işlemlerde hukuka uyarlılık görülmeyerek men cezaları iptal edilmiştir. Danıştay 8. Dairesi bu kararları onamıştır. Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu da bu kararlar doğrultusunda İstanbul Tabip Odası'nın diğer men cezası kararlarını bozmuştur.

Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Adli Tıp Kurumu raporlarını yetersiz bulduğu yönünde değerlendirmeler yapılmaktadır. Birkaç karardan yola çıkılarak yapılan bu değerlendirmelere karşılık, Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliğimizce derlenen bilgilere göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Adli Tıp Kurumu raporlarını yüzde 95 oranında tutarlı bulmaktadır.

Adli Tıp İhtisas Kurulları, kurul başkanının başkanlığında işin niteliğine göre en az dört üye ile toplanır ve oyçokluğu ile karar alır. Adli Tıp Kurumu kendisine gönderilen vakalara ilişkin bilimsel ve teknik görüşlerini her türlü etkiden uzak, hiçbir baskı altında kalmadan bildirmekle yükümlüdür.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber