YARSAV bağlantısı, Başsavcı'yı rahatsız etti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Ocak 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümete ağır suçlamalarda bulunan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) başkan yardımcısının, AK Parti'yi takiple görevlendirildiğinin gündeme gelmesi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'yı rahatsız etti.

Söz konusu bilgiyi önce Anka haber ajansı duyurdu. Onlarca internet sitesi ve Radikal gazetesi de yayımladı. Bu haberlere sessiz kalan Başsavcılık, Zaman'ın YARSAV bağlantısına dikkat çekmesi üzerine ilginç bir tepki verdi. Başsavcılık'tan dün yapılan yazılı açıklamada, partilerden sorumlu cumhuriyet savcılarının ad ve soyadlarının, görevlendirildikleri siyasi partilerin isimleri ile birlikte yazılarak hedef haline getirildiği iddia edildi. Ancak adı geçen savcının durumunun ihsas-ı rey olacağı eleştirileri dikkate alınmadı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, partilerden sorumlu savcıların ad ve soyadlarının, görevlendirildikleri siyasi partilerin isimleri ile birlikte yazılarak hedef haline getirildiği iddia edildi. Başsavcı, söz konusu savcının ad ve soyadının Yargıtay telefon rehberinde belirtildiğini, ancak hangi partiden sorumlu olduğunun siyasi güçlerin etkilerinden korunması, kişisel ve ailevi güvenliğin sağlanması yönlerinden açıklanmadığını kaydetti. Başsavcılık, haberle ilgili yasal yolların kullanılacağını dile getirdi. Aynı zamanda YARSAV üyesi olan Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya, YARSAV başkan yardımcısının durumunun ihsas-ı rey olacağı eleştirilerini ise dikkate almadı. Bu arada AK Parti'yi takiple görevlendirilen Zekeriya Sevimli'nin Yargıtay'ın ek binasında yapılan YARSAV açıklamasında Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun yanında yer aldığı ortaya çıktı.

Başsavcılığın yaptığı açıklamanın hikâyesi oldukça ilginç. ANKA haber ajansı, 25 Temmuz 2008'de, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Sevimli'nin yeni bir görevlendirmeyle AK Parti masasından sorumlu yapıldığını duyurdu. Bu haber onlarca internet sitesi ve Radikal gazetesinde yayımlandı. Başsavcı Yalçınkaya, bu haberlere hiçbir tepki göstermedi. Zaman, önceki gün bu bilgiyi haberleştirirken Sevimli'nin YARSAV'da başkan yardımcısı olduğuna işaret etti. ANKA'ya sessiz kalan Yalçınkaya, bu haberin ardından yazılı açıklama yaptı.

AK Parti'yi takip eden Sevimli, YARSAV Yönetim Kurulu başkan yardımcısı. Yargıtay'da YARSAV Başkanı Eminağaoğlu tarafından okunan açıklamada Ergenekon soruşturması hedef alınmıştı. Açıklamada, Adalet Bakanı'nın yargıya gölge ettiği savunulurken, AK Parti iktidarı 'polis devleti' olarak tanımlandı. İktidarı eleştiren açıklamanın yönetim kurulu adına yapıldığı belirtilirken, AK Parti'yi takip eden Sevimli'nin durumu dikkat çekti. Hukukçular, Sevimli'nin ihsas-ı reyde bulunduğunu belirtiyor. YARSAV'ın yönetiminde yer alan Sevimli, AK Parti'ye açılan kapatma davasında da görev almıştı. YARSAV'ın adı, kapatma davası ve Ergenekon bağlamında sık sık gündeme geldi. İşçi Partisi'nde ele geçirilen CD'de AK Parti hakkındaki iddianameyle ilgili bir dosya bulunmuştu. Dosyada, 'A.Gül. Eminağaoğlu hazırladı' ifadesi yer alıyordu. İddianame eklerinde de YARSAV bildirisi çıkmıştı.

Metin Arsl

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber