Tersine beyin göçü artıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2009 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Araştırma ve geliştirmede uygun olanakları kullanarak yurt dışında görev yapan 100'ü aşkın Türk bilim insanı, son iki yılda AB fonlarının sunduğu imkanları kullanarak Türkiye'ye dönme başvurusu yaptı.

Türkiye, yurt dışına kaptırdığı genç beyinleri, tersine beyin göçüyle ülkeye kazandırma yarışında, İsrail, İngiltere, İspanya ve Yunanistan'dan sonra 5. sırada yer aldı.

TÜBİTAK 7. Çerçeve Programı (ÇP) Ulusal Koordinatörü Hüseyin Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Araştırmacıların Dolaşımı'' ya da ''Kişiyi Destekleme Özel Programı'' adlı programın Avrupa'nın Ar-Ge insan kaynağının geliştirilmesi, beyin göçünün önlenmesi ve Avrupa'nın araştırmacılar için cazip hale getirilmesi amacını taşıdığını bildirdi.

Programla, teknolojik olarak gelişmiş ABD, Kanada, Japonya gibi ülkelerde bulunan AB üyesi ülke vatandaşı araştırmacıların, Avrupa araştırma alanına kazanımının hedeflendiğini anlatan Güler, program sayesinde söz konusu ülkelerde belli süre kalan araştırmacıların 2-4 yıl arasında desteklendiğini kaydetti.

Araştırmacıların dönecekleri ülkelere dair bir sınırlama olmamasına rağmen hibelerden faydalanan araştırmacıların büyük çoğunluğunun bulundukları ülkelerde bulunan ev sahibi kuruluşları tercih ettiğini dile getiren Güler, bu nedenle tercih edilen ülkelerin dağılımının özellikle yurt dışındaki araştırmacılarla irtibatın korunma düzeyini de gösterdiğini ifade etti.

-''TÜRKİYE'YE DÖNMEK İSTİYORUM''-

Hüseyin Güler, son iki yılda ''Araştırmacıların Dolaşımı'' programlarına yurt dışında görev yapan 112 araştırmacının başvurduğunu bildirdi.

Bu araştırmacıların ''Türkiye'ye dönmek istiyoruz'' mesajını verdiğini ifade eden Güler, ellerindeki verilere dahil edilmeyen araştırmacıların katılımıyla bu sayının daha da artabileceğini belirtti.

İki yıl içinde 28 araştırmacının Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden ve özel sektördeki kuruluşlardan kabul aldığını ve yurt içinde göreve başladığını kaydeden Güler, şu bilgileri aktardı:

''Türkiye 7. ÇP programlarının başlamasından bu yana Avrupa Birliğinde tersine beyin göçü aracını en iyi kullanan en iyi beş ülke arasında yer aldı. Kabul edilen araştırmacı sayısına göre Türkiye, İsrail, İngiltere, İspanya ve Yunanistan'dan sonra listede yer aldı.

Listede İsrail, 14 ve 13 araştırmacının döndüğü iki üniversitesi ile dolaşım programından en çok yararlanan ülke oldu. Sabancı Üniversitesi ise listeye 7 araştırmacı ile dördüncü sıradan girdi. Bilkent, Yüksek Teknoloji ve Koç Üniversiteleri de 2'şer araştırmacı ile listenin 25., 26. ve 27. sırasında yer aldı.''

Güler, Türkiye'nin yalnızca bu rakamların 7. ÇP'de, 6. ÇP'den çok daha başarılı olduğunun ortaya koyduğunu, bu başarının gelecek yıllarda da artacağını gösterdiğini vurguladı.

Türkiye'ye dönen araştırmacıların genellikle gençlerden oluştuğunu ve çoğunlukla ABD'den dönüş yaptığını belirten Güler, son çağrı sonuçlarına göre, ilk defa bir Türk şirketi olan Turkcell'in de bu fondan yararlandığını ve bir araştırmacının burada göreve başladığını dile getirdi.

-''EKONOMİK KRİZLE GELEN ARAŞTIRMACI ARTACAK''-

Bugüne kadar AB fonlarını kullanarak dönenlerin tamamının Türk bilim insanları olduğunu anımsatan Güler, son çağrı sonuçlarına göre yabancı bir bilim insanının da Türkiye'den Bilkent Üniversitesi'ni tercih ettiğini bildirdi.

Güler konuşmasını, ''Türkiye'nin tersine beyin göçü için cazibesi artmaya devam ediyor. Özellikle de ekonomik kriz ortamıyla beraber bunun daha da hızlanmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemdeki çağrılar bunu gösterecek. Türk araştırmacılar bu sürece adapte oldular. Türkiye'deki olumlu gelişmelerin yansımalarını görüyoruz'' diyerek tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber