Hamileyken iki katına çıkan ihtiyaç...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 21 Ocak 2009 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gençleştiren, kanseri önleyen ve anne karnında bebeği besleyen vitaminler.

Bebeklikten ölüme kadar her dönemde kalsiyum en çok ihtiyaç duyulan minerallerden biridir. Anne hem kendi hem bebek için kalsiyuma ihtiyaç duyar. Günlük ihtiyaç normal bireylerde ortalama 600 mg. iken hamilelerde bu miktar 1100 mg.'a kadar çıkar...

Kalsiyum:

Özellikle kadınların her dönemde en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden biri kalsiyumdur. Vücudun birçok noktasında görevi olan kalsiyumun yararları çoktur.

İşte bazıları:

Kemik, diş ve dişetlerinin oluşumunda görevlidir.

Kalbin düzenli ve sağlıklı çalışmasında önemli işlevleri vardır.

Kandaki kolesterol düzeylerinin düşürülmesine yardımcıdır.

Kanser oluşumunu engelleyebilir.

Toksik bir metal olan kurşunun vücutta emilmesini engeller.

AŞIRI TUZ KALSİYUMU ENGELLER

Bu kadar önemli görevleri olan mineralin vücuttan atımını kolaylaştıran faktörler vardır. Demirle birlikte alınırsa emilimi engellenmiş olur. Aşırı fosfor ve magnezyum alımı yine aynı etkiyi gösterir. Akollü içecekler, kahve ve aşırı tuz vücuttan kalsiyum kaybına neden olabilir. Vücutta kalsiyumun olumlu etkilerini görebilmek için düzenli ve dengeli beslenmek ön plana çıkar.

En zengin kaynakları olan süt ve ürünlerinden, yeşil yapraklı sebzelerden ve deniz ürünlerinden zengin bir beslenme programında ihtiyaç tamamen karşılanabilir. Anne hem kendi hem bebek için kalsiyuma ihtiyaç duyar. Günlük ihtiyaç normal bireylerde ortalama 600 mg. iken hamile kadınlarda bu miktar 1100 mg.'a kadar çıkmaktadır. Tüm bu vitamin ve minerallerin insan metabolizması üzerindeki olumlu etkileri tartışılmazdır.

Bu olumlu etkilerin tümünden faydalanabilmek için gün içersinde oluşturulan beslenme düzeni ve besinlerin hazırlanma - pişirilme şekilleri önem taşır. Anne adayının sağlıklı ve dengeli beslenmesi sadece doğacak bebeği için değil kendi sağlığı için de büyük önem taşır.

Gün içersinde acıkma hissi her türlü besinle bastırılabilir ancak doğru besinler tercih edildiğinde vücutta maksimum fayda sağlamış olur. Gün içersinde 1 porsiyon eti , 2-3 porsiyon süt-yoğurdu , 5-6 porsiyon sebze ve meyveyi, ekmek , çorba ve pilav - makarna gibi karbonhidratlar yeterli miktarda alındığında ve tüm bu besinler ana ve ara öğünlere dengeli bir şekilde dağıtılırsa vücutta herhangi bir yetersizlik beklenemez.

C Vitamini

Vücutta önemli görevleri olan bir vitamindir:

Dokuların tamiri için gereklidir.

Kanseri önlemeye yardımcıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hastalıklara karşı korur.

Sağlıklı diş etleri için gereklidir.

Kan kolesterolünü ve tansiyonu düşürür.

Yara iyileşmesinde etkilidir.

Yaşlanmayı geciktirir.

Önemli etkilerinden dolayı her gün beslenmede bu vitamini karşılayacak besinler bulundurmak gerekir. Hassas bir vitamindir. Doğru tüketilmediğinde vitamin kaybı çok fazladır. Mümkün olduğunca ısıya maruz bırakmamak gerekir. Doğranıp bekletilen sebze ve meyvelerde de yüzde 70 kayıplar görülür. Bu nedenle taze alınan sebze ve meyveler 1-2 gün içersinde tüketilmelidir. Sofraya en son gelmelidirler. Doğrandıktan hemen sonra tüketilmelidirler.

En zengin C vitamini kaynakları:

Yeşil ve kırmızı biber

Çilek, kiraz gibi meyveler

Portakal, mandalina, greyfurt, limon

Ispanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler

Soğan

Kavundur Ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, kortizonlu ilaçlar vücutta C vitamininin kullanımını azaltır. Bu nedenle alımları artırmak gerekir. Günlük ihtiyaç ortalama 75 mg.dır. Anne adaylarının ek olarak 30 mg. alması gerekir. Temini kolay bir vitamin. Her ana öğüne sebze veya salata, ara öğünlere de meyve eklendiğinde C vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir.

D Vitamini

Yağda eriyen bir vitamindir. Büyümede etkili bir vitamindir. Özellikle çocukların kemik ve diş gelişimi üzerinde etkilidir. Kalp atımının düzenlenmesinde etkilidir. Besinlerle de alacak olsak vücutta kullanılabilmesi için güneş ışığına ihtiyaç duyar. bu nedenle hamile annenin haftada 3-4 kez 15' er dakika el, kol ve yüzünü güneşe bırakmalıdır. Saati önemlidir. Güneşin dik gelmediği sabah veya akşam üstü saatleri daha uygun olacaktır. Gıda olarak en iyi kaynaklar:

Balık yağı

Deniz balıkları

Yumurta sarısı

Süt

Yulaf ezmesidir.

Vücutta işlevini görebilmek için 10 mcg. D vitaminine ihtiyaç vardır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak AKÇAYOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber