Neden, '70 bin memur alınacak' haberini yayımlamadık?

En çok ilgi gören konulardan birisi memur alım haberleridir. Ancak bu konu artık gazetecilerce suistimal edilmektedir. Konuya vakıf olmayan gazetecilerin yaptığı hataların ceremesini ne yazıkki memurlar.net ve kamu kurumları birlikte çekmektedir. Bunlardan birisi 70 bin memur alım haberidir. Memurlar.net olarak bu habere yer vermedik. İşte nedeni...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ocak 2009 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2009 yılında kaç memur alınacağını Devlet bilmiyor

2009 yılında alınacak memur sayısı 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunununda belirtilmiştir. Buna göre,
1- Her kamu kurumunun, 2008 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 25'ini geçmeyecek atama yapma hakkı bulunmaktadır. Bu oran daha önce yüzde 50 idi.
2- Buna ilave olarak 21 bin adet daha atama izni verilmiştir. Bunun kurumlara göre dağıtımını Başbakanlık yapacaktır.

Yukarıda yer verilen düzenlemeler gereğince Devletin 2009 yılında ne kadar atama yapacağına dair merkezi bir veri tabanı bulunmamaktadır. Bir önceki Devlet Bakanı Sayın Mehmet Ali Şahin'in her yıl "Bu yıl 100 bin personel alınacak" şeklinde yaptığı açıklamalar bir veriye dayanmıyordu. Zaten bu açıklamalar şuanki Devlet Bakanı Murat başesgioğlu tarafından da devam ettirilmemiştir.

Elimizde veri olarak şuan sadece Bakan Çelik'in 2009 yılında 30 bin civarında öğretmen ataması yapılabileceğine ilişkin bir açıklmasının dışında bir veri bulunmamaktadır.

Atanacak polis sayısı, verilen atama izni sayısına dahil değildir

Diğer taraftan 70 bin memur alınacak haberinde alınacak polis sayısı da dahil edilmiştir. Oysaki 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 22. maddesinin 2. fıkrasına göre "emniyet hizmetleri sınıfında bulunan kadrolara yapılacak atamalar" sayı sınırlamasına dahil değildir.

Atanacak akademik personel sayısı, verilen atama izni sayısına dahil değildir

Yine, 70 bin memur alınacak haberinde alınacak akademik personel sayısı da dahil edilmiştir. Bu da yanlış bir hesaplamadır. Zira akademik personel memur değildir. Akademik personel memur olmadığı gibi, hakim ve savcı, askeri personel, 4/B'liler de memur değildir ve bu statüde yapılacak atamalar 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 22. maddesinin 1. fıkrasında öngörülen sınırlamalara dahil değildir. (Akademik personel atamasına ilişkin olarak aynı maddenin 5. fıkrasında düzenleme yapılmıştır)

ÖZETLE

Öğretmen, polis, akademik personel, Türk Hava Yolları, Kocaeli Büyükşehir belediyesinin zabıta memur alımı, muhasebat denetmen yardımcısı alımı, DPT uzman yardımcısı alımı gibi birbiriyle ilişkisi olmayan ve farklı statüdeki personel alımlarını toplayarak "70 bin memur alınacak" şeklinde yazılmış olan haber metinleri memurlar.net tarafından,
1- Ciddiyetten uzak olduğu için,
2- Adaylarda gereksiz bir umut beklentisi yaratacağı için,
alıntılanmamıştır.

Memur alımına ilişkin resmi sayı, yukarıda yer verilen bütçe kanununa göre, bir önceki yıl boşalan kadroların yüzde 25'i ve ilave olarak 21 bin adet atama iznidir. Bu veriler dışında, "100 bin memur alınacak" veya "70 bin memur alınacak" şkelindeki haber başlıkları ve metinlerinin hiçbirisi doğru değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber